Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: AB, ABD’yi seyahat için güvenli listeden çıkardı, Avustralya’nın başkenti Canberra’da kısıtlamalar uzatıldı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’ndeki (AB) yetişkinlerin yüzde 70’inin tam olarak aşılandığını açıkladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de insanları aşı olmaya teşvik etmek için süpermarketlerde ve alışveriş merkezlerinde aşı stantları kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşlarına, İsviçre, Azerbaycan ve Estonya’ya “seyahat etmeyin” uyarısında bulundu. AB, ABD’yi seyahat için güvenli listeden çıkardı. AstraZeneca’nın ABD ofisinde çalışanlar için aşı olmak artık zorunlu. Avustralya’nın başkenti Canberra’da koronavirüs kısıtlamaları 17 Eylül’e kadar uzatıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Avrupa Birliği’ndeki yetişkinlerin yüzde 70’i tam aşılı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün (31 Ağustos) Avrupa Birliği’ndeki (AB) yetişkinlerin yüzde 70’inin tam olarak aşılandığını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan von der Leyen, “AB’deki yetişkinlerin 70’i tam aşılı. Bu büyük başarıyı mümkün kılan birçok kişiye teşekkür etmek istiyorum. Ama daha ileri gitmeliyiz! Aşı için daha fazla Avrupalı’ya ihtiyacımız var ve dünyanın geri kalanının da aşı yapmasına yardım etmeliyiz. Ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Brüksel’deki süpermarket ve alışveriş merkezlerinde aşı stantları kuruluyor

Belçika’nın başkenti Brüksel’de aşılama oranlarını artırmak için pazartesi gününden (30 Ağustos) itibaren süpermarketlerde ve alışveriş merkezlerinde aşı stantları kurulmaya başlandı. Brüksel’de nüfusun yalnızca yüzde 65’i iki doz aşı oldu.

ABD’den “İsviçre, Azerbaycan ve Estonya’ya seyahat etmeyin” uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlarının İsviçre, Azerbaycan ve Estonya’ya seyahat etmemesi yönünde uyarıda bulundu. CDC, bu ülkeler için seyahat uyarısını dördüncü seviyeye yükseltirken, Dışişleri Bakanlığı ise “Bu ülkelere seyahat etmeyin” uyarısında bulundu.


AB, ABD’yi seyahat için güvenli ülkeler listesinden çıkardı

Avrupa Birliği liderleri, ABD’yi AB’nin seyahat için güvenli ülkeler listesinden çıkardı. Bu durum, ABD’den gelen ziyaretçilerin koronavirüs testleri ve karantina uygulamaları gibi daha sıkı önlemlerle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. AB liderleri, ABD ile birlikte İsrail, Kosova, Lübnan, Karadağ ve Kuzey Makedonya’yı da seyahat için güvenli ülkeler listesinden çıkardı. AB’nin seyahat için güvenilir ülkeler listesinde şu an 17 ülke bulunuyor. Bu ülkeler arasında Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda da bulunuyor.

AstraZeneca ABD’deki çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi

İngiltere merkezli ilaç üreticisi AstraZeneca pazartesi günü (30 Ağustos), ABD’de çalışan personelinin ofise dönmeden önce koronavirüs aşısı yaptırmasını istedi. Şirket tarafından çalışanlara gönderilen e-postada, “Tıbbi, dini veya diğer kısıtlamalar nedeniyle aşı olmayanlar için konaklama sağlayacağız” ifadeleri yer aldı. ABD’de daha önce Moderna ve Pfizer da çalışanları için aşı olmayı zorunlu hale getirmişti.   

Güney Afrika’da koronavirüsün yeni bir varyantı tespit edildi

Güney Afrika’da bilim insanları, koronavirüsün yeni bir varyantını tespit etti fakat bu varyantın daha bulaşıcı olup olmadığı bilinmiyor. “C.1.2” olarak bilinen bu varyant ilk olarak mayıs ayında tespit edildi ve yapılan araştırmalar göre, Afrika, Avrupa, Asya ve Okyanusya’daki yedi ülkeye yayıldı. Güney Afrika, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici” olarak nitelendirilen Beta varyantını tespit eden ilk ülke olmuştu. Güney Afrika’da aşılama oldukça yavaş gidiyor. Ülke nüfusunun şu ana kadar yalnızca yüzde 14’ü aşılandı.

Avustralya’nın başkenti Canberra’da kısıtlamalar uzatıldı

Avustralya’da Delta varyantı etkisini göstermeye devam ediyor. Avustralya Başkent Bölgesi Başbakanı Andrew Barr, 12 Ağustos’ta yürürlüğe giren ve 2 Eylül’de sona ereceği belirtilen koronavirüs kısıtlamalarını uzattığını açıkladı. Yeni kısıtlamalar 17 Eylül’de sona erecek. Barr, “Bulaşıcı olan vakalarımız var. Bu yüzden Canberra’da yaşayan halkımızdan evde kalmaya devam etmelerini ve sosyal mesafeyi korumalarını istiyoruz” dedi. 

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.