Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Aşılar uzun süreli semptom riskini azaltıyor, ileri derecede alerjisi olanlar Pfizer&BioNTech aşısını güvenle olabilir

Küba yaşları iki ila 18 arasında olan tüm çocukları aşılamak için yeni bir kampanyaya başlıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (EDCD), iki doz aşı olanlar için üçüncü bir doza şimdilik gerek olmayacağını açıkladı. İsrail’de öğrenciler maske ve sosyal mesafe kuralları gölgesinde okullarına döndü. King’s College London tarafından yapılan bir araştırma, iki doz aşı olanlarda koronavirüsün uzun süreli etkilerinin daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Bulgaristan artan koronavirüs vakaları nedeniyle yeni önlemler aldı. İsrail’de yapılan bir araştırmaya göre, ileri derecede alerjik reaksiyon gösteren kişiler Pfizer&BioNTech aşısını güvenle olabilir. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi. 

Küba’da 2-18 yaş arası tüm çocuklar aşıya kavuşuyor

Küba’da yaşları iki ila 18 arasında değişen tüm çocuklar, eylül ayından aralık ayına kadar Küba tarafından geliştirilen Soberana-2 aşısının en az iki dozunu olacak. Çocuklara yönelik aşılama kampanyasının kararı, haftalık bilim kurulu toplantısında alındı. Alınan bu kararın en büyük nedeninin Delta varyantı olduğu düşünülüyor. Geçen hafta boyunca Küba’da ortalama altı bin 500 ila yedi bin koronavirüs vakası bildirilirken, 70 ila 80 ölüm kaydedildi. Daha önceki haftalara göre rakamlarda azalma görülse de, Küba halen dünyada vaka sayısının en yüksek seyrettiği ülkelerden biri. 

Güçlendirici üçüncü doz koronavirüs aşısına acil ihtiyaç olmayabilir

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (EDCD) dünkü (1 Eylül) açıklamasında, aşıların etkinliğini hakkındaki veriler gerekçe gösterildi ve iki doz aşı olanlar için güçlendirici bir doza ihtiyaç olmadığı belirtildi. Buna rağmen Almanya ve Fransa, vatandaşlarını Delta varyantından korumak için bu aydan itibaren güçlendirici üçüncü doz koronavirüs aşısı yapmaya başlayacaklarını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de bağışıklığı zayıf olanlara karşı üçüncü doz Pfizer&BioNTech aşısı vurmaya başladı. 

İsrail’de öğrenciler okula döndü

İsrail’de öğrenciler dün (1 Eylül) itibarıyla okullara döndü. Sağlık yetkilileri, okulların açılmasının yeni bir dalgayı tetiklemesinden ve koronavirüs kısıtlamalarının yeniden uygulanmasından endişe ediyor. İsrail’de Delta varyantının etkisiyle vaka sayılarında artış gözleniyor. Başbakan Naftali Bennett, “koronavirüs ile yaşam” politikasının bir parçası olarak öğrenciler ve aşılanmamış öğretmenler için PCR testi zorunluluğu getirdi ve yeni eğitim öğretim yılını başlattı. İsrailli öğrencilere seslendiği konuşmasında Bennett, “Ekranlara bağlı olduğunuz yıl bitsin, yeni deneyimler başlasın” dedi. 

Aşılar, uzun süreli semptom riskini azaltıyor

The Guardian gazetesinin bildirdiğine göre koronavirüs aşıları, uzun süreli semptom riskini yarı yarıya indiriyor. King’s College London tarafından yapılan araştırmada, Aralık 2020 ile Temmuz 2021 arasında bir doz koronavirüs aşısı olan 1,2 milyondan fazla kişi ile iki doz aşı olan 971 bin 504 kişi incelendi. Araştırmanın sonucuna göre, iki doz aşı olmalarına rağmen koronavirüse yakalanan kişilerde dört haftadan uzun süren semptomların görülme olasılığı oldukça düşük seyrediyor. 

Kosova 133 bin AstraZeneca aşısını imha edecek 

Kosova hükümeti, kullanım süresi 31 Ağustos’ta sona eren 133 bin AstraZeneca aşısını imha edecek. Aşıların imha edilmesi kararı eleştirilere neden oldu ve ülkedeki bazı kişiler Sağlık Bakanlığı’nın Facebook sayfasında yazdıkları mesajlarda bakanın istifasını talep etti. Aşı temini konusunda yaşanan sıkıntı ve internetten randevu almaya çalışırken yaşanan teknik zorluklar, Kosova’yı aşılanma oranı en düşük ülkeler arasına sokmuştu. Ülkede son yedi günde 157 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Bulgaristan artan koronavirüs vakaları nedeniyle yeni kısıtlamalar getirdi

Bulgaristan Sağlık Bakanı Stoço Katsarov, ülkede iki aylık dönemi kapsayacak bir dizi salgın önlemleri uygulanacağını duyurdu. 7 Eylül’den itibaren ülke genelinde geçerli olacak kısıtlamalara göre, yeme içme mekanlarının çalışma saatleri sabah 07:00 ila akşam 22:00 arasında olacak. Spor müsabakaları seyircisiz oynanacak. Festivaller yasaklanacak, sinema ve tiyatrolar yüzde 50 kapasiteyle faaliyet gösterecek. Katsarov açıklamasında, “Durum ciddi ama kontrolden çıkmadı, paniğe yer yok. Düşük aşılama oranı bizi bu önlemleri almaya zorluyor” dedi. Kısıtlamalar 7 Aralık’a kadar geçerli olacak. 

İleri derecede alerjisi olanlar Pfizer&BionTech aşısını güvenle olabilir

İsrail’de yapılan yeni bir araştırmada, ileri derecede alerjisi olan kişilerin Pfizer&BioNTech aşısını güvenle olabilecekleri görüldü. Araştırmada, alerjisi olan sekiz bin 102 hastanın yüzde 95’i aşıya karşı şiddetli alerjik reaksiyon riski düşük olduğu için aşıları rutin ortamlarda oldu ve herhangi bir reaksiyon bildirilmedi. Son derece alerjik olduğu düşünülen kalan 429 hasta ise aşıları dikkatli bir gözetim altında yaptırdı ve ardından iki saat gözlemlendi. 

Dokuz hastanın ise alerjik reaksiyonları vardı ve hastalardan üçü hayati bir risk taşıyan anafilaksi belirtileri gösteriyordu. Salı günü (31 Ağustos) JAMA Network Open’da yayımlanan bir rapora göre, bu hastaların hepsi epinefrin ile tedaviye yanıt verdi ve kimsenin hastaneye kaldırılması gerekmedi. 

Öte yandan, çalışmayla birlikte yayımlanan bir başyazıda, Pfizer aşısına karşı alerjik reaksiyonlarla ilgili bu çalışmadan çıkarılan derslerin muhtemelen “Moderna için de genelleştirilebileceği” belirtildi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.