Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Vefat edenlerin yüzde 90’ı ya hiç aşı olmamış ya da eksik aşı olan kişiler”

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar yüz yüze eğitimin başlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Fahrettin Koca aşıya ilginin arttığını ve özellikle öğretmenlerin büyük kısmının aşı yaptırdığını vurgularken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 90’ının aşıları tamamlanmayan kişiler olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitimin artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederken YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hem yüz yüze hem hibrit eğitim modellerinin uygulanabilmesi için gerekli adımların atıldığını söyledi. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle: 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “Yüz yüze eğitime geçilmesi tercih değil zorunluluktur”

Yüz yüze eğitimin artık bir zorunluluk olduğunu ve bunun sürdürülmesi için herkese sorumluluk düştüğünü belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır. 2020-2021 yılında tüm okullarımıza tüm okullara 223 milyon ödenek göndermiştik. Bunun üç katını hijyen ortamının sağlanması için bu dönemde ödeyeceğiz” derken tüm okullarda vaka, temas ve aşı durumunu takip edecek bir sistem kurulduğunu açıkladı.

YÖK Başkanı Erol Özvar: “Üniversiteler hibrit modellerden de faydalanabilecek”

YÖK Başkanı Erol Özvar ise üniversitelerde yeni dönemde hem yüz yüze hem de çevrimiçi eğitim uygulanacağını söyledi. Her üniversitenin kendi kurul ve senatolarıyla yüz yüze eğitimi sürdürmek için gerekli tedbirleri aldığının altını çizen Özvar, salgının seyrindeki değişime göre farklı alternatiflerin gündeme gelebileceğini belirterek, “Salgının seyrine göre yüz yüze eğitim esnasında diğer öğretim usullerinin de üniversiteler tarafından kullanılabilmesi için gerekli kararları aldık. Bu kararların başında hibrit öğretim usullerinin kullanılması var. Üniversiteler eğitim öğretimin aksamaması konusunda hibrit modellerden de faydalanabilecek. Üniversiteler hangi dersleri yüz yüze hangilerini çevrimiçi yapacağını belirledi” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Vefat edenlerin yüzde 90’ı ya hiç aşı olmamış ya da eksik aşı olan kişiler”

Yüz yüze eğitimin aksamamasının Bilim Kurulu’nun en önemli gündemi olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise vaka sayıları ve aşılama oranları hakkında bilgi verdi. “Aşısızların salgını devam ediyor” diyen Koca, son dört haftada vaka sayılarının aşı olmayan kişiler nedeniyle arttığını belirtti. Bakan Koca, “Aktif vakaların yüzde 83’ü tam aşılı olmayan kişiler. Hastaneye yatan vatandaşların yüzde 90’ı da tam aşılı olmayan kişiler. Vefat edenlerin yüzde 90’ı ya hiç aşı olmamış ya da eksik aşı olan kişiler” dedi.  

“İki doz inaktif aşı olanlar aşılarının tamamlandığını düşünmemeli”

Aşılama çalışmalarının daha hızlı sürdürülmesi gerektiğini de ifade eden Koca, inaktif aşı olan kişilerin üçüncü dozu olmasının önemini şu sözlerle vurguladı: “Üçüncü aydan sonra inaktif aşıların koruyuculuğu düşüyor. İki doz inaktif aşı olanlar aşılarının tamamlandığını düşünmemeli. Aradan üç ay geçtiyse üçüncü dozu yaptırmalı.” 

“Kısıtlamalar gündemde yok”

Fahrettin Koca şu an için kısıtlamaların gündeme alınmadığını açıklarken alışveriş merkezleri ya da restoran gibi yerlere girebilmek için PCR testine gerek duyulmayacağını da söyledi. Özellikle gençlerin aşıya ilgisinin arttığını, 18 ve 19 yaş grubunda en az bir doz aşı yaptıran kişilerin oranının yüzde 87’ye yükseldiğini belirten Bakan Koca, yerli aşının devreye girmesiyle bu oranların daha da artacağına dikkat çekti.

“28 milyon insan yüzde 83 vaka, yüzde 90’a yakın hastane yükünü oluşturuyor”

Aşının etkinliğine dair istatistikler de paylaşan Koca, şunları söyledi: “Toplam 62 milyon 18 yaş üstü aşılanması gereken kişi var. Aşısı tamamlanan kişi sayısı 35 milyon. 35 milyonun vaka yükü yüzde 13, hastane yükü yüzde 10. Geriye kalan 28 milyon insan yüzde 83 vaka, yüzde 90’a yakın hastane yükünü oluşturuyor. Aşı bu kadar önemli.” 

12 yaş üzerine tercihe bağlı aşı tanımlaması yapılacak

Bakan Koca en az bir doz aşı olan öğretmen ve eğitim çalışanlarının oranının yüzde 88 olduğunu, iki doz olanların oranının ise yüzde 75’i bulduğunu açıklarken 12 yaş üzerindeki kişilere tercihe bağlı olarak aşı tanımlaması yapılacağını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.