Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da 43 doktor salgın hastanesinden istifa etti – Doç. Dr. Sebahattin Çelik: “Salgın, sağlık çalışanlarında stres bozukluğu ve tükenmişlik sendromu yaşanmasına yol açtı”

Salgın hastanesi olarak hizmet veren Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde işten ayrılma yasaklarının kalkması ile birlikte 43 doktor istifa etti. Aynı hastanede daha önce başhekim olarak görev alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, salgının sağlık çalışanları ve kronik hastalar üzerindeki etkilerini Medyascope’a değerlendirdi.

Çelik, salgının sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir travmaya yol açtığını, hastanede yürüttükleri bir çalışma ile bunu tespit ettiklerini söyledi. Çalışmaya göre, en fazla etkilenen grubun koronavirüs hastaları ile ilgilenen kadın hemşireler olduğunu ve virüsü ailelerine bulaştırma konusunda stres bozukluğu yaşadıklarını belirten Çelik, “Başta bu neden olmak üzere istifa yasaklarının kalkması ile çok sayıda doktor, salgın hastanesinden ayrıldı. Salgın, stres bozukluğu ve tükenmişlik sendromunun yaşanmasına yol açtı” dedi.

Salgının kronik hastalar başta olmak üzere diğer hastaları da çok etkilediğini dile getiren Çelik, ileride kanser vakalarında bir artışın yaşanabileceğini söyledi. Salgın nedeniyle kronik hastaların hastaneye gelemediğini belirten Çelik, “Salgından önce polikliniklerde günde 13-14 bin hastaya bakarken, salgın ve salgın ile getirilen yasaklar ile bu sayı 4 bine kadar düştü. İnsanlar hastaneye gitmeyince teşhis ve tedavi gecikti ve sonradan geldiklerinde hastalıklarının evresi ilerlemiş oluyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.