Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de topluma kötü örnek olduğu düşünülen, siyaseten “yanlış ve ahlak dışı” televizyon programları engellenecek

Çin’de Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi (NRTA), “zararlı” olarak tanımlanan içerikler ile ilgili kuralların sıkılaştırılması kapsamında bazı yasaklar getirdi. NRTA, eğlence şovlarında “kadınsı” estetiğin yasaklanacağını ve “influencer’lardan” uzak durulması gerektiğini söyledi.

Çin’in yayın düzenleyicisi Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi (NRTA), televizyon programlarına yönelik bazı yasaklar getirileceğini açıkladı. Kurul, eğlence şovlarında “kadınsı estetiğin” yasaklayacağını belirtti ve “influencer’lardan” kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Yeni kurallar kapsamında bazı yetenek yarışması formatları durdurulurken, idare tarafından yayıncılara vergi kaçakçılarına göz açtırmamaları, film ve dizi yıldızlarına ödenen yüksek maaşları azami seviyeye indirmeleri talimatı verildi.

Programlarda “erkeksi imaj” teşvik edilecek

Yetkililer, erkeksi olarak tanımladıkları imajı yayma sözü verirken, çok fazla makyaj yapan erkek ünlüleri eleştirdi. Bununla birlikte, geleneksel, devrimci, “ileri sosyalist” kültürü veya vatansever bir atmosferi destekleyen programların ayrıca teşvik edileceği vurgulandı.  

Şi Cinping’in “ortak refah” taahhütü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “ortak refah” taahhütünü yeniden dile getirdi. Bu noktada son zamanlarda, serveti yeniden dağıtma vaadinde yüksek kazançlı teknoloji devleri ve eğlence yıldızları hedef seçildi. Geçen hafta Çinli aktris Zheng Shuang vergi kaçırma suçundan 46 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Oxford Üniversitesi’nden modern Çin tarihi ve siyaseti profesörü Rana Mitter, “ortak refah fikrinin şu anda topluma damgasını vuran muazzam eşitsizliği eleştirmenin bir yolu olduğunu” söyledi.

Mitter, “Yüksek servete sahip tanınmış kişiler açık bir hedef çünkü onlara yönelik eleştiriler sosyal medyada yankılanıyor. Teknoloji milyarderleriyle başlayan Şi Cinping’in partisi, önde gelen şov dünyasının yıldızlarının artık bir başka açık hedef olduğunu net olarak koyuyor” diye konuştu.

Toronto Üniversitesi Asya Enstitüsü’nden siyasetbilimci Lynette Ong ise “Bu, Şi’nin kendisinin veya Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) gençlerin aşırı video oyunu oynaması gibi istenmeyen sosyal kültürü ‘temizleme’ konusundaki son çabalarının bir parçası” dedi.

Bu ayın başlarında devlet medyası tarafından ÇKP Merkezi, Mali ve Ekonomik İşler Komisyonu toplantısında Çin’in reformunun ilk yıllarında bazılarının önce zengin olmasının sağlandığını, şimdi ise hükümetin herkes için refah sağlamasının istediği belirtildi. Toplantıda ayrıca, yüksek kazançları daha iyi bir şekilde düzenleme ve “aşırı geliri makul bir şekilde düzenleme” sözü verildi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.