Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, 18 yaşın altındakilerin haftada üç saatten fazla video oyunu oynamasını yasakladı

Çin’in video oyunları denetleme kurumu olan Ulusal Basın ve Yayın Yönetimi Kurumu, 18 yaşın altındakilerin video oyunları cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde yalnızca bir saat oynayabileceğini açıkladı. 

Çin’in Ulusal Basın ve Yayın Yönetimi Kurumu dün (30 Ağustos) yaptığı açıklamada, 18 yaşın altındakilerin cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde yalnızca bir saat video oyunları oynayabileceğini ve okul haftasında oynamalarının yasaklandığını duyurdu.

Söz konusu yasağın 1 Eylül’e kadar yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Çin hükümeti, 18 yaşın altındakilerin oyunlara gerçek isimleriyle kaydolmalarını ve oyun şirketlerinin gerçek isimleri istemelerini zorunlu kılarak yasağı uygulamayı planlıyor. Bazı oyun şirketleri, oyun süresini sınırlamak için gerçek isme dayalı bir kayıt sistemi kullanmaya başladı. Örneğin Tencent Games, başarılı mobil video oyunu “Honor of Kings” için gerçek isimler istiyor.

Çin daha önce de benzer yasaklar getirmişti

Çin, oyunların gençlerde miyop ve bağımlılığa neden olduğu gerekçesiyle, geçmişte küçük yaştakiler ve video oyunları oynama hakkında kapsamlı kurallar koymuştu. 

Çin’de konsol oyunları, 2015’e kadar on yıldan fazla bir süre boyunca yasaklandı. Bugün bile, Çin’deki çoğu oyuncu, Nintendo ve Sony gibi şirketlerin yavaş yavaş genellikle küçük konsol satışlarında ilerleme kaydetmesiyle bilgisayar ve mobil oyunlara yöneliyor.

2019’da hükümet, 18 yaşından küçük oyuncuların saat 22.00 ile 08.00 arasında oyun oynamayı bırakmaları gerektiğini ve hafta içi sadece 90 dakika oyun oynayabileceklerini açıklamıştı. 

2018’de Pekin, yaklaşık dokuz ay boyunca video oyunlarının yayınlanması için gereken onayı vermedi. Bunun neticesinde NetEase ve Tencent gibi büyük Çinli oyun şirketlerinin kârlılığını zedelendi.

Öte yandan, Pekin yönetimi önceki kısıtlamaları genişlettiği için yeni yasağın genel etkisi hâlâ belirsiz. Çin’de 18 yaş altındaki kişilerin  oyunlara ayda 400 yuandan (yaklaşık 62 dolar) fazla harcamaları zaten yasaklandı. Tencent Games, 16 yaşın altındaki oyuncuların müşterilerden yapılan toplam harcamaların yalnızca yüzde 2,6’sını oluşturduğunu söyledi.

“Yeni kurala uyacağız”

Tencent, resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamada, yeni kuralı sıkı bir şekilde desteklediğini ve bu kurala uymak için her türlü çabayı göstereceğini belirtti. Şirket ayrıca, 2017’den beri 18 yaş altındakilerin oyun bağımlısı olmasını önlemek için yöntemler geliştirdiklerini açıkladı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.