Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ raporu: “2030 yılında dünya genelinde 78 milyon demans hastası olacak”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre, demans hastalarının sayısı 2030 yılında yüzde 40 artacak ve 78 milyona ulaşacak. Dünya genelinde halihazırda 55 milyondan fazla insan demans ile yaşıyor. Demans hastalığı, ilerlemesi durumunda felce, beyin hasarına veya Alzheimer hastalığına neden olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre, halk arasında “bunama” olarak bilinen “demans” hastalığına sahip insan sayısı 2030 yılında 78 milyona, 2050 yılında ise 139 milyona yükselecek.

Raporda, dünya üzerindeki her dört ülkeden sadece birinin demans hastaları ve ailelerini desteklemek üzerine ulusal politikasının bulunduğu belirtilirken hükümetler, bu halk sağlığı sorunu hakkında adım atmaya çağrıldı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demans milyonlarca insanın anılarını, bağımsızlıklarını ve onurlarını çalıyor. Ayrıca geride kalan bizlerden sevdiğimiz ve tanıdığımız insanları da çalıyor. Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor ve bu hepimizi incitiyor” dedi.

Ghebreysus açıklamasında, sağlık bakanlarının 2015 yılında erken teşhis ve bakım sağlamayı da içeren bir küresel eylem planında anlaştığını ancak 2025 yılına kadar hedefi tutturmakta yetersiz kalacaklarını söyledi.

“Demans küresel bir halk sağlığı problemi”

DSÖ Ruh Sağlığı Departmanı’nda uzman olarak görev yapan Katrin Seeher, “Demans gerçekten bir küresel halk sağlığı problemi ve bu sadece yüksek gelirli ülkelerde olan bir sorun değil. Hatta demanslı insanların yüzde 60’ı orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşıyor” diye konuştu.

Demans, hafızayı, yön bulmayı, öğrenme kapasitesini, dili, muhakeme yeteneğini ve günlük işleri gerçekleştirebilme yeteneğini etkiliyor.

DSÖ’ye göre demansın oluşması kaçınılmaz değil. Demans riski, hipertansiyon, diyabet, depresyon, alkol ve sigara kullanımının kontrol altına alınmasıyla düşürülebilir.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.