Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filenin Sultanları’nın, iki bronz madalya ve Olimpiyat Oyunları beşinciliği ile biten 32 maçlık yaz serüveni

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, üçüncülük maçında Hollanda’yı 25-20, 25-19, 25-23’lük set sonuçlarıyla 3-0 mağlup etti ve 2021 CEV Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nı bronz madalyayla tamamladı.

Skorun dengeli dağıldığı maçta smaçör Hande Baladın ve pasör çaprazı Ebrar Karakurt 13’er sayıyla çift hanelere çıkan isimler olurken orta oyuncular Zehra Güneş (9) ile Eda Erdem Dündar (8) toplam 17 sayı üretti.

Filenin Sultanları’nın Hollanda maçını bitiren sayısı ve yaşanan bronz madalya sevinci: 

Milli Takım Kaptanı Eda Erdem: “Hepinize çok teşekkür ediyoruz”

Maçtan sonra açıklamalarda bulunan Eda Erdem, “Türk halkı iyi ki varsınız. İnanılmaz desteklediniz bizi, itici gücümüz oldunuz. Bu galibiyetlerde, başarılarda sizin payınız kesinlikle çok yüksek. Hepinize çok çok teşekkür ediyoruz. Çok şükür bir milli takım dönemini sakatlıksız, mutlu şekilde bitirdik. 2022 yazında görüşmek üzere” diyerek milli takımı destekleyen herkese teşekkür etti.

Başantrenör Giovanni Guidetti: “Takımımız, Türkiye’deki tüm kız çocuklarına ve kadınlara rol model olmalı”

Başantrenörümüz Giovanni Guidetti de yaptığı açıklamada, “Bizim takımımız Türkiye’deki tüm kız çocuklarına, kadınlara rol model olmalı. Takımımız gösterdi ki Türk kadını güçlüdür ve her şeyi başarabilir. Dünyanın en iyi üç takımından biri olmamıza çok az kaldı. Türkiye Voleybol Milli Takımı olarak her turnuvanın sonuna kadar oynuyoruz, bu durumdan dolayı çok mutlu ve gururluyuz” dedi. Guidetti, milli takımımızın performansını övmenin yanı sıra voleybolcularımızın sporcudan fazlası, rol modeller olduğunun da altını çizdi. 

Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalyanın sahibi olan Filenin Sultanları kürsüde:

Avrupa şampiyonu İtalya

Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası final maçında İtalya, Sırbistan’ı kendi evinde 26-24, 22-25, 19-25 ve 11-25’lik set skorlarıyla 3-1 mağlup etti ve şampiyon oldu. Finalde 29 sayıya oynayan İtalya’nın 22 yaşındaki pasör çaprazı Paola Egonu maça damga vurdu ve en değerli oyuncu ödülünün sahibi oldu. Egonu 2021 yılında CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi ve İtalya Süper Ligi’nde de en değerli oyuncu seçilmişti. Final maçında İtalya’da smaçörler Miriam Sylla 20, Elena Pietrini 13 sayıyla oynayarak galibiyette önemli rol oynadı. Sırbistan’da pasör çaprazı Tijana Boskovic’in 20, orta oyuncular Mina Popovic ve Milena Rasic’in sırasıyla 13 ve 12 sayı bulması galibiyet için yeterli olmadı.

Salon voleybol tarihinin en kalabalık maçı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Stark Arena’nın ev sahipliği yaptığı final maçını 20 bin 565 seyirci izledi ve böylece 2021 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finali, kadınlar salon voleybolu tarihinin en çok taraftarın izlediği maçı oldu.

İtalyan yazı

Son iki (2017, 2019) turnuvanın Avrupa şampiyonu Sırbistan’a 2018 Dünya Şampiyonası finali, 2019 Avrupa Şampiyonası yarı finali ve 2020 Olimpiyat Oyunları çeyrek finalinde kaybeden İtalya, bu kez rakibini mağlup ederek 2007 ve 2009’un ardından üçüncü kez Avrupa şampiyonu oldu. Bu başarıyla İtalya bu yaz futbolda Euro 2020 şampiyonluğu, Olimpiyat Oyunları’nda atletizmde 100 metre, 4×100 metre ve yüksek atlama şampiyonluğu, teniste Matteo Berettini’yle Wimbledon finali ve voleybolda Avrupa şampiyonluğu sevinci yaşamış oldu.

Şampiyonanın ardından FIVB dünya sıralamasında Türkiye, İtalya ve Sırbistan’ın yeri değişmedi. İlk üçteki ABD, Brezilya ve Çin’in ardından Filenin Sultanları dördüncü, Sırbistan beşinci ve İtalya altıncı sıradaki yerini korudu.

Avrupa Şampiyonası’nın rüya takımının taraftarların oylarıyla önümüzdeki günlerde belli olacağı açıklandı. Şampiyonanın en skorer beş oyuncusu, sırasıyla 215 sayı üreten Tijana Boskovic, 193 sayıyla Paola Egonu, 175 sayıyla Isabelle Haak, 145 sayıyla Ebrar Karakurt ve 135 sayı bulan Elena Pietrini oldu.

En skorer oyuncumuz Ebrar Karakurt

Filenin Sultanları’nın turnuvadaki en skorer beş ismi Ebrar Karakurt (145), Eda Erdem Dündar (105), Hande Baladın (91), Zehra Güneş (81) ve Tuğba Şenoğlu (78) oldu. Ace olan servisleri ve her maç akıllıca yaptığı plaselerle pasörümüz Cansu Özbay ve takımın en istikrarlı isimlerden biri olan liberomuz Simge Aköz, etkili performanslarını sürdürerek bu şampiyonada da dikkat çekti.

Takımın tecrübeli isimleri pasör çaprazı Meryem Boz ve smaçör Meliha İsmailoğlu’nun yanı sıra 2021 Avrupa Şampiyonası’nda 21 yaşındaki smaçör İlkin Aydın, 24 yaşındaki pasör Buse Ünal, 22 yaşındaki orta oyuncu Yasemin Güveli, 23 yaşındaki orta oyuncu Beliz Başkır ve 25 yaşındaki Ayça Aykaç özellikle grup aşamasındaki maçlarda forma şansı buldu ve süre aldıkları dakikalarda iyi performans gösterdi.

Filenin Sultanları, 2021 yazında üç büyük turnuva oynadı

Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası, A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın 2021 yaz döneminde katıldığı üçüncü büyük uluslararası organizasyonuydu. 2021 Milletler Ligi’nde çıktığı 17 maçta 12 galibiyet alan Filenin Sultanları, Güney Kore’yi 3-1 mağlup etmesinin ardından 2018 ve 2019’dan sonra 2021’de de kez son dört takım arasına kalma başarısı gösterdi. Milletler Ligi’nde dünyanın en iyi dört takımı arasında Avrupa’dan tek takım olan milli takımımız, bronz madalyanın da sahibi oldu.

Ardından 2020 Olimpiyat Oyunları için Tokyo’ya giden milli takımımız, ABD, İtalya, Rusya Olimpiyat Komitesi gibi güçlü rakiplerin olduğu gruptan çıktıktan sonra çeyrek finalde Güney Kore’ye 3-2 yenildi. Olimpiyatlarda üç galibiyet, üç mağlubiyet alan milli takımımız set averajıyla son şampiyon Çin, İtalya, Rusya gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak Olimpiyat beşincisi oldu ve voleybol tarihimizdeki en iyi dereceyi elde etti.

Avrupa Şampiyonası’nda sekiz galibiyet, bir mağlubiyet yaşayarak bu yaz ikinci kez uluslararası bir organizasyonda bronz madalya kazanan Filenin Sultanları, dokuz maçta yalnızca beş set kaybetti. Bu yaz milli takım sezonunda toplam 32 maça çıkan milli takımımız, 23 galibiyet alırken ABD (üç kez), Sırbistan, Brezilya, İtalya, Japonya, Dominik Cumhuriyeti ve Güney Kore’ye kaybederek dokuz maçta mağlubiyet yaşadı.

Teşekkürler!

Çoğu oyuncumuz kulüplerinde sezonun sonuna kadar oynadıktan sonra 4 Mayıs’tan düne (5 Eylül) kadar dört ay boyunca, beş ülkede, üç uluslararası organizasyonda, dünyanın en iyi takımlarıyla 32 maça çıkan Filenin Sultanları’na bu yolculuk için çok teşekkür ederiz. Koronavirüs salgını, yangınlar, sel felaket ve başka sorunlarla zor günler yaşayan ülkemizde insanların yüzünü güldüren milli takımımızla gurur duyuyoruz.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.