Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland: “Teksas’ta kürtaj yaptırmak isteyenlere karşı şiddete müsamaha göstermeyeceğiz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanı Merrick Garland, pazartesi günkü (6 Eylül) açıklamasında, federal hükümetin, Teksas eyaletinde geçen hafta yürürlüğe giren kürtaj karşıtı yasanın ardından kürtaj yaptırmaya çalışanları korumak için harekete geçeceğini duyurdu. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanı Merrick Garland, kürtaj yaptırmak isteyenlere ve kürtaj hizmeti veren kişi ve kurumlara karşı şiddete müsamaha göstermeyeceklerini söyledi. Federal yetkililerin, yasağa itiraz etmek için tüm seçenekleri araştırdığını belirten Garland, Klinik Girişlerine Erişim Özgürlüğü Yasası veya Yüz Yasası (FACE) olarak bilinen Federal Yasa uyarınca Adalet Bakanlığı’nın, “üreme sağlığı hizmetleri almak veya sağlamak isteyenleri koruyacağını” belirtti. 

Garland açıklamasında federal savcıların Teksas’taki kürtaj yasasına karşı çıkmanın yollarını incelediğini ve Adalet Bakanlığı’nın “kürtaj erişimi de dahil olmak üzere kadınların ve diğer kişilerin anayasal haklarını korumak için” federal yasayı uygulayacağını söyledi.

ABD’deki en radikal kürtaj yasası, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 31 Ağustos’a kadar yasayı engellemek için devreye girmemesinin ardından Teksas’ta 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girdi. 

Teksas’taki kürtaj yasağı, herhangi bir vatandaşa, kürtaj hizmeti veren kişi ve kuruluşlara dava açma hakkı tanıyor.  

Karşı çıkanlar, bu yasanın, kürtaj karşıtı kişilerin eyaletteki azalan kliniklerin çoğunu kapatabilecek “taciz edici ve anlamsız” davalara yol açabileceğini belirtiyor. Teksas yasası aynı zamanda 1973 yılında ABD’de kürtajın yasal olmasını sağlayan ve önemli bir Yüksek Mahkeme davası olan Roe v. Wade’i de görmezden geliyor.

Genellikle FACE olarak bilinen Federal Yasa, üreme sağlığı hizmeti arayan bir kişiyi engellemeyi veya güç kullanarak tehdit etmeyi yasaklıyor. Yasa aynı zamanda, kürtaj kliniklerine ve diğer üreme sağlığı merkezlerine zarar verilmesini de engelliyor.

Ülkedeki mahkemeler, diğer eyaletlerin benzer kısıtlamalar getirmesini engellese de Teksas’taki yeni yasa, yasal incelemeden kaçınmanın bir yolu olarak uygulamayı ceza savcıları yerine davalar yolu ile vatandaşlara bıraktığı için önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Bakanlık, yetkililerin, federal hükümetin uygulamasını tartışmak için Teksas’taki federal avukatlar, FBI saha ofisleri ve savcılar ile temas halinde olduğunu belirtti. Garland açıklamasında, “Bir kürtaj kliniği veya üreme sağlığı merkezi saldırıya uğradığında federal kolluk kuvvetleri destek sağlayacaktır” dedi. 

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra başta kadın hakları savunucuları olmak üzere birçok insan hakları örgütü, Yüksek Mahkeme’ye yürütümenin durdurulması için başvuruda bulunmuştu. Yüksek Mahkeme’de yapılan oylama sonucunda dörde karşı beş oy ile yürütmenin durdurulması başvurusu reddedilmişti. 

ABD Başkanı Joe Biden ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Yüksek Mahkeme’nin bir gecede verdiği karar, anayasal haklara eşi benzeri görülmemiş bir saldırıdır ve derhal yanıt verilmesini gerektirir. Teksaslılar’ın güvenli ve yasal kürtaja erişimini sağlamak için hangi adımları atabileceğimize bakarak, yasaya yanıt vermek için tüm hükümet çapında bir çaba başlatacağız” demişti.  

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.