Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas’ta yeni kürtaj yasağı yürürlüğe girdi: Hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtaj artık yasak

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde uzun süre tartışma yaratan kürtaj yasası, bugün (1 Eylül) yürürlüğe girdi. Hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtajı yasaklayan yasanın yürürlülüğe girmesi ile beraber herhangi bir vatandaş, yasayı ihlal eden bir kişiye dava açabilecek.

Yasaya göre kürtaj, fetüsün kalp atışının tespit edildiği andan itibaren yasak olacak. Yaklaşık altı hafta olarak belirlenen bu süre içinde, kişinin hamile olduğunu fark etmemesi mümkün. Cinsel istismar ve tecavüz sonucu hamilelik de özel durum sayılmayıp, bu şartlar altında hamile kalan kadınların da altıncı haftadan sonra kürtaj yaptırmaları yasak olacak. Altıncı haftadan sonra kürtaja sadece hamile kadının ölüm tehlikesi durumunda izin verilecek.

Kürtaj hizmeti verenler, yasağın bir anda etkin hale getirilmesinin şu an gebelik döneminde olup kürtaj yaptırmak isteyen kadınların yüzde 85’inin kürtaj olmasını engelleyeceğini ve bunun bir hak ihlali olduğunu belirtti. Amerikan Özgürlükler Birliği (ACLU), yasağın yürürlüğe girmesinin ardından Twitter üzerinden Yüksek Mahkeme’ye seslendi.

Mayıs ayından beri çok fazla cepheden tepki toplamasına rağmen Yüksek Mahkeme’nin engellemediği yasa hem Texas’ta hem de ABD’nin geriye kalan eyaletlerinde gündem oldu. Yasa, Yüksek Mahkeme’nin ve federal bir temyiz mahkemesinin kürtaj hizmeti verenlerin “acil durum” taleplerine ilişkin bir adım atmamasının ardından yürürlüğe girdi.

Kaynak: CNN / Derleyen: Ali Deniz Çakır

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.