Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mu varyantı Türkiye’de: Koronavirüsün yeni varyantı hakkında bilmeniz gereken her şey

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de iki kişide koronavirüsün “Mu varyantı”nın tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen ve ilk kez Kolombiya’da rastlanan Mu varyantı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde de görülmüştü. Koronavirüsün “Mu varyantı” hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu sabah (7 Eylül), Türkiye’de iki kişide koronavirüsün “Mu varyantı”nın tespit edildiğini açıkladı.

“B.1.621” olarak bilinen koronavirüs varyantı, hafta başında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “yakından tespit edilmesi gereken varyant” olarak nitelendirildi. Dünyada ilk kez Kolombiya’da tespit edilen B.1.621 varyantı, “Mu” olarak adlandırıldı. Varyantın Mu olarak adlandırılmasının sebebi, tespit edilen koronavirüs varyantlarının Yunan alfabesine göre sıralanıyor olması. Daha önceki varyantlara da Alfa, Beta, Gama, Delta, Eta, Iota, Kappa ve Lambda isimleri verilmişti.

Dünyanın çeşitli yerlerinde Mu varyantının tespit edilmesiyle birlikte DSÖ, varyantı yakın takibe aldı. Böylece Mu varyantı, DSÖ tarafından takibe alınan beşinci varyant oldu. 

İlk nerede tespit edildi ve şuan nerelerde var?

Varyant ilk olarak Ocak 2021’de, vakaların artmaya devam ettiği Kolombiya’da tespit edildi. DSÖ’ye göre ocak ayından bu yana varyant, ABD, Güney Kore, Japonya, Ekvador, Kanada ve Avrupa’nın bazı bölgelerinin de bulunduğu 39 ülkede görüldü.  

Mu, ABD’de ne kadar yaygın?

Tüm Grip Verilerini Paylaşma Küresel Girişimi’ne (GISAID) göre, şimdiye kadar ABD’de yaklaşık 2 bin kişide Mu varyantı tespit edildi. Vakaların çoğu, Kaliforniya, Florida, Teksas ve New York eyaletlerinde kaydedildi. 

ABD’li halk sağlığı uzmanı ve Beyaz Saray Tıp Danışmanı Anthony S. Fauci geçen haftaki açıklamasında, ABD’de “şu anda acil bir tehdit” olmadığını söylemişti. Fauci, ABD hükümetinin varyantı çok yakından takip ettiğini ancak varyantın “baskın varyant” olmadığını belirtmişti. Mu varyantı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından da bir endişe unsuru olarak nitelendirilmedi.  

Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanı’ndan yetkililer perşembe günü (2 Eylül) The Washington Post’a verdikleri demeçte, şimdiye kadar eyalette Mu varyantı ile bağlantılı 348 vaka bildirildiğini ve eyalette dolaşan tüm varyantları izlemeye devam edeceklerini belirtti.

Koronavirüs aşısı Mu’ya karşı işe yarar mı?

DSÖ’nün 31 Ağustos’taki açıklamasında, aşıların Mu varyantına karşı ne kadar koruma sağladığının belli olmadığı ve “Mu varyantının bağışıklık sisteminden kurtulabilecek bazı potansiyel mutasyonlara sahip olduğunu” duyurdu. DSÖ’nün bu açıklaması, Mu varyantının koronavirüs aşısına karşı diğer varyantlardan daha dayanıklı olabileceğine dair endişeler yarattı. Ancak DSÖ’den yetkililer, bu iddianın daha ileri çalışmalar ile teyit edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Fauci de genel olarak aşıların Mu varyantını engellemede etkili olduğunun ve koronavirüse karşı en iyi korunmanın aşı olduğunun altını çizdi. 

Aşı üreticisi Pfizer’dan yetkililer The Washington Post’a verdikleri demeçte, Mu varyantını incelediklerini ve yakında hakemli bir dergi ile verileri paylaşacaklarını söyledi. Pfizer sözcüsü Kit Longley açıklamasında, “Bugüne kadar aşının hem gerçek dünya verileri hem de laboratuvar çalışmaları bizi cesaretlendiriyor ve virüsün veya dolaşımdaki endişe verici varyantların korumadan kaçtığına dair hiçbir kanıt göremedik” dedi. 

Diğer koronavirüs aşısı üreticileri Moderna, Johnson & Johnson ve AstraZeneca’nın yöneticileri konuyla ilgili henüz bir yorum yapmadı. 

Mu varyantı daha bulaşıcı mı?

Ekvador’daki Universidad San Francisco de Quito’da bulaşıcı hastalıklar profesörü Paúl Cárdenas, Mu varyantını incelediğini ve mevcut kanıtların, Mu varyantının koronavirüsün ilk halinden “muhtemelen daha bulaşıcı olduğunu gösterdiğini” belirtti. Ancak Cárdenas, insanların daha fazla endişelenmesini gerektirecek bir işaret olmadığını da sözlerine ekledi. 

Kaynak: Washington Post

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.