Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 80 milyondan fazla özel sektör çalışanına aşı ve test zorunluluğu getirildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, büyük şirketlerde çalışan 100 milyondan fazla kişinin aşılanmasını veya haftalık testlere tabi tutulmasını zorunlu kılan yeni koronavirüs önlemlerini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 650 bini aşkın insan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti ve hastane kapasiteleri doldu. Başkan Joe Biden vatandaşlarına, virüsü sıfıra indireceği bir söz vermişti ancak Delta varyantının ortaya çıkmasıyla, koronavirüs vakalarında ciddi bir artış görüldü. 

Biden perşembe (9 Eylül) günü yaptığı açıklamada, ABD Çalışma Bakanlığı’na talimat vererek, 100 veya daha fazla çalışanı olan özel işletmelerin aşıyı zorunlu kılması veya haftada en az bir kez çalışanlardan negatif bir koronavirüs testi talep etmesini istedi. Alınan bu karar yaklaşık 80 milyon çalışanı etkileyecek.

Biden koronavirüsle mücadelede altı maddelik planı açıklarken, “Bu durum özgürlük ya da kişisel seçimle ilgili değil, kendinizi ve çevrenizdekileri korumakla ilgili” dedi.

Biden’ın yeni koronavirüs planı

Başkan Biden, büyük işletmelerin çalışanlarına aşı olmaları için ücretli izin verme gerekliliklerinin, önümüzdeki haftalarda İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi (OSHA) tarafından açıklanacağını söyledi. Yeni kurallara uymayan şirketlerin, ihlal başına binlerce dolar cezaya çarptırılması bekleniyor. 

Koronavirüs salgınını aşılanmayanların salgını olarak tanımlayan Biden, halen aşısını yaptırmayan kişilere de “Daha neyi bekliyorsunuz? Doğru olanı yapın ve aşı olun!” diyerek seslendi.

Biden’ın açıkladığı diğer kurallar ise şöyle:

-Maske takmayı reddeden uçak yolcularına verilecek cezaların iki katına çıkarılması,

-Hızlı test kitlerinin oluşturulmasını hızlandırmak için Savunma Üretim Yasası’na başvurulması,

-Sağlık çalışanlarının, vaka sayılarında artış yaşanan bölgelere sevk edilmesi,

-Hastanelere ücretsiz olarak gönderilecek monoklonal antikor tedavisi sevkiyatlarının hızlandırılması.

Ülkede son durum

ABD’de yaklaşık 80 milyon aşısız kişi bulunuyor ve her hafta, geneli aşısız kişiler olmak üzere, binlerce insan  koronavirüs nedeniyle hayatını kaybediyor. Delta varyantının etkisiyle vaka sayılarının artmasına rağmen çoğu bölgede ölüm sayıları geçen kış görülen seviyelerden daha düşük seyrediyor. Ancak aşılanma oranlarının nispeten düşük olduğu bölgelerde ise rekor sayıda koronavirüs enfeksiyon oranları kaydediliyor.

ABD’nin içinde bulunduğu bu durum da, Biden’a desteğin her geçen gün azalmasına neden oluyor. Biden perşembe günkü açıklamasında, “Önümüzdeki yol, Delta varyantına rağmen, geçen kış kadar kötü değil. Bunu inanılmaz derecede sinir bozucu yapan şey, bazı vatandaşların bizi köşeyi dönmekten alıkoyuyor olması” dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 64’ü tam olarak aşılandı, yüzde 75’ten fazlası ise ilk doz koronavirüs aşısını yaptırdı. 

Los Angeles’taki eğitim yetkilileri, tıbbi veya başka bir nedeni olmadıkça, 12 yaş ve üstü öğrencilerin okula gitmeleri için, aşılanmalarını zorunlu kılmak için oy kullandı. Karara mahkemelerde itiraz edilmesi bekleniyor. 

Kaynak: BBC News

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.