Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yeni Kaledonya’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm vakası yaşandı, Kanada Başbakanı Trudeau, aşılar hakkında olumsuz yayınlar yapan medya platformunu eleştirdi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles şehrinde yüz yüze derslere katılan 12 yaş ve üstü öğrencilerin koronavirüse karşı aşılanması gerekecek. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşılar hakkında olumsuz yayınlar yapan aşırı sağcı bir medya kuruluşunu eleştirdi. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ülkede salgının sona ermesi için çok fazla koronavirüs vakası olduğunu söyledi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), tam aşılı kişilerin koronavirüsü ağır geçirme ihtimalinin 13 binde bir olduğunu açıkladı. Pasifik Okyanusu’ndaki Yeni Kaledonya’da koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi yaşamını yitirdi. Singapur’da Delta varyantı vakaları hızla artıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Los Angeles’ta yüz yüze eğitime katılan 12 yaş ve üstü öğrenciler aşılanacak

ABD’nin Los Angeles şehrinde yüz yüze derslere katılmaları halinde 12 yaş ve üstü öğrencilerin koronavirüse karşı aşılanması talep edilecek. Karar, Okul Yönetim Ofisi’nin perşembe (9 Eylül) günü yaptığı oylamanın ardından alındı. Plana göre, spor ve diğer ders dışı etkinliklere katılan 12 yaş ve üstü öğrencilerin ekim ayı sonuna kadar, diğer öğrencilerin ise 19 Aralık’a kadar aşılarını tamamlaması gerekiyor. Karar, ABD’de çocukları enfeksiyondan korumak için alınan en sert önlemlerden biri olarak görülüyor. Okul Yönetim Ofisi’ne göre, bu kararın alınmasında çocukların ve gençlerin hastaneye yatış oranlarında son zamanda yaşanan artış önemli rol oynadı.

Los Angeles Unified okul bölgesi, geçen bahar döneminde sınıf eğitimine yeniden açılan ülkenin en büyük bölgelerinden biriydi. Çoğunluğu Latin kökenli 600 binden fazla öğrencinin kayıtlı olduğu bölge şimdiden tüm öğrencileri ve çalışanları her hafta test ediyor, içeride ve dışarıda maske kullanımını zorunlu kılıyor ve çalışanların aşılanmasını talep ediyor.

Los Angeles’taki yeni koronavirüs vakaları ve hastaneye yatışlar azaldı fakat Halk Sağlığı Departmanı’na göre bulaş oranı hâlâ çok yüksek. Bazı ebeveynler, öğrencilerin aşılanmasını olumlu karşılıyor. Bölgede bir anaokuluna sahip olan Lucy Rimalower, yetkililerin oğlunu korumaya çalışmak için adımlar attığını görünce rahatladığını ve bunun da 60’lı yaşlarında olan anne ve babasını korumaya yardımcı olduğunu belirtti. Rimalower, “Bu karar, zaman içinde daha güvenli bir okul ortamına sahip olmamıza yardımcı olan, çocuklarımızı suçiçeği, çocuk felci, kabakulak, kızamık olmadan okula göndermemizi sağlayan aşı kararlarına benziyor” dedi. Bir başka ebeveyn grubu ise alınan karara karşı çıktı.

Trudeau’dan aşı karşıtı yayınlar yapan medya kuruluşuna tepki

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkedeki federal seçimlere günler kala aşırı sağcı bir web sitesini koronavirüs aşıları hakkında yanlış bilgi yaymak ve ülke genelinde artan aşı karşıtı protestolara katkıda bulunmakla suçladı. Aşı karşıtı haberler yapan Rebel News’ten bir gazeteci, çarşamba (8 Eylül) gecesi Başbakan Trudeau’ya kendi medya gruplarını başbakanın seçim kampanyasını izlemekten dışlamaya devam edip etmeyeceğini sordu. Bunun üzerine Trudeau, “Gerçek şu ki sizinki gibi kuruluşlar aşılar hakkında olumsuz bilgi ve dezenformasyon yaymaya devam ediyor.  Açıkçası size bir medya kuruluşu demeyeceğim, ülkemizdeki aşı üzerine olan kutuplaşmada pay sahibisiniz” yanıtını verdi.

Son haftalarda, aşı karşıtı protestocular Başbakan Trudeau’nun ülke çapında yaptığı seçim çalışmalarını aksatmıştı. Bir gösterici Trudeau’ya çakıl taşı fırlatmıştı. Trudeau, güvenlik endişesyle bir etkinliğini de iptal etmek zorunda kalmıştı.

Trudeau sözlerine “Yaptıkları işin merkezine bilim ve gerçekleri koyan, Kanadalılar’ı geniş bir perspektifte eğittiğinden ve bilgilendirdiklerinden emin olduğumuz gazetecileri selamlıyorum” diyerek devam etti.

Kanadalı bir yayıncı ve siyasi aktivist olan Ezra Levant tarafından kurulan Rebel News, mahkemeden aldığı son dakika izni üzerine liderler arasındaki tartışmaya katılmaya hak kazanmıştı.

Fauci: “ABD’de salgının sona ermesi için çok fazla koronavirüs vakası var”

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, perşembe (9 Eylül) günü yayınlanan bir röportajında, ABD’de salgının sona ermesi için çok fazla koronavirüs vakası olduğunu söyledi. Fauci, “Son virüs vakası da görülmediğinde salgın bitecek. Şu anda hâlâ salgın altındayız çünkü günde 160 bini aşkın yeni vaka görülüyor” dedi.

Ülkede yeni vakaların haftalık ortalaması, bir önceki haftaya göre biraz azalarak 140 bine düşmüş durumda. Fauci, yüksek vaka sayılarının normal hayata dönmeyi imkansız hale getirdiğini belirterek, “Bizim büyüklüğümüzdeki bir ülkede, günde 100 bin enfeksiyonu kolayca geçiremezsiniz. Kendimizi rahat hissetmeye başlamadan önce 10 binin çok altına inmeniz gerekiyor” dedi.

CDC: Tam aşılı kişilerin ağır koronavirüs olma ihtimali 13 binde bir

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), tam aşı olmuş kişilerde hastaneye kaldırılma ya da hayatını kaybetme ile sonuçlanan ağır koronavirüs vakalarının son derece nadir olduğunu açıkladı. 2021 yılında virüs nedeniyle hastaneye yatışların ve ölümlerin yüzde 99’undan fazlasının aşısızlar arasında meydana geldiğini belirten CDC, tam aşılı kişilerin ağır koronavirüs geçirme ihtimalinin 13 binde bir olduğunu vurguladı. Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, ülkede toplam vaka sayısı 40 milyon 459 bini aştı. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 2 bin 9 kişi hayatını kaybetti ve toplam can kaybı 652 bin 706’ya çıktı.

Yeni Kaledonya’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm

Pasifik Okyanusu’nun güneydoğusunda yer alan Yeni Kaledonya’da koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişi yaşamını yitirdi. Yeni Kaledonya Hükümet Başkanı Louis Mapou, koronavirüs nedeniyle ilk can kaybını doğruladı. Mapou, ülkede ilk vakanın kayıtlara geçtiği 18 Mart 2020’den bu yana 253 kişinin virüse yakalandığını ve son dört günde 117 yeni vaka tespit edildiğini söyledi. Ülkede, salgını durdurmak amacıyla dört gündür sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yaklaşık 288 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya, 2003’te gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa’ya bağlı özerk bir bölge olarak tanımlandı.

Singapur’da Delta varyantı hızla yayılıyor

Güney Asya ülkesi Singapur’da Delta varyantı vakaları hızla artıyor. Sağlık Bakanı Ong Ye Kung, bugünkü (10 Eylül) açıklamasında, “Şu anda yaşadığımız günlük enfeksiyonlardaki hızlı ve büyük artış, koronavirüs ile yaşayan her ülkenin bir noktada yaşadığı bir şeydi” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın verilere göre, Singapur nüfusun yüzde 81’inin tamamen aşılandı. Ancak ülkede iki hafta önce günde ortalama 76 olan vaka sayısı, geçen hafta günde 288’e yükseldi. Sağlık Bakanı Ye Kung, bu şekilde devam ederse vaka sayısının yakında günde bine ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.