Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elmas Ligi: Zürih ayağının ardından şampiyonlar belli oldu – Armand Duplantis, Yulimar Rojas, Gianmarco Tamberi, Karsten Warholm ve öne çıkan diğer performanslar

Dünya Atletizm Federasyonu World Athletics bünyesindeki en önemli atletizm organizasyonu Elmas Ligi sezonu, 8-9 Eylül tarihlerinde İsviçre’nin Zürih şehri ev sahipliğinde yapılan branş finalleriyle sona erdi. Medyascope Spor Servisi olarak, Zürih ayağından öne çıkan performansları sizin için derledik.

23 Mayıs’ta İngiltere’de, Gateshead’de başlayan takvim, sırasıyla Doha (Katar), Roma / Floransa (İtalya), Oslo (Norveç), Stokholm (İsveç), Monaco, Londra / Gateshead (İngiltere), Eugene (ABD), Lozan (İsviçre), Paris (Fransa) ve Brüksel’de (Belçika) düzenlenen yarışların ardından Zürih’te sona erdi.

Weltklasse Zurich (World Class Zurich) ayağı 1928’den beri atletizme ev sahipliği yapan Letzigrund Stadyumu’nda gerçekleştirldi. Erkeklerde ve kadınlarda 16’şar branşta Elmas Ligi sezonunun şampiyonları belli oldu. 

Elmas Ligi finali ilk günü için yapılan hazırlıklar:

İlk günden öne çıkan performanslar

Organizasyonun ilk gününde şehir merkezinde, meydandaki İsviçreliler arasında düzenlenen kadınlar 5000 metre yarışını, 14:28.98 süresi ile 28 yaşındaki Burundili Francine Niyonsaba kazandı. Kadınlar yüksek atlamada, 2,05 metreyi geçen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları şampiyonu 28 yaşındaki Rus Mariya Lasitskene, Elmas Ligi’nde de zirveye yerleşmeyi başardı. Olimpiyat Oyunları’ndan altın madalyayla ayrılan, 2021 için “Kariyerimin en başarılı yılı” diyen 28 yaşındaki ABD’li Ryan Crouser, gülle atmada 22,30 metrelik derecesiyle sezonu şampiyon olarak tamamladı.

İkinci günde tarihi anlara tanıklık ettik

İkinci gün, kadınlar sırıkla atlamada tarihe geçecek bir performansa tanık olduk. 30 yaşındaki Rus Anzhelika Sidorova, 5,01 metreyi aşarak Elmas Ligi sezonunda şampiyon olurken atletizm tarihinde, açık havada sırıkla atlamada beş metreyi aşan dördüncü kadın sporcu oldu. Bunu daha önce başaran atletler Yelena Isınbaeva (5,06), Jennifer Suhr (5,03) ve Sandi Morris (5,00) idi.

Sidorova’nın tarihe geçen atlayışı:

Atletizmin yükselen yıldızı Mondo Duplantis, erkekler sırıkla atlamada 6,06 metre yüksekliği aşarak zirvede yer aldı. 21 yaşındaki İsveçli atletin bu derecesi Zürih’teki altı metre üzere ilk atlayış olurken Elmas Lig tarihinde ilk kez kadınlarda 5, erkeklerde 6 metre aynı organizasyonda aşıldı.

Atletizmin bir diğer genç süperstarı Yulimar Rojas, tarihi bir performans gösterdiği sezonu, kadınlar üç adım atlamada 15,48 metrelik atlayışıyla şampiyon olarak taçlandırdı. Bu sezon 16’ncı kez 15 metreden uzun atlayarak bu anlamda bir ilki başaran son Olimpiyat şampiyonu 25 yaşındaki Venezüelalı atlet, gösterdiği performansla Zürih ayağı rekorunu kırdı.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları altın madalyasını Elmas Ligi’nde de şampiyon olarak taçlandıran bir diğer isim, Gianmarco Tamberi oldu. 29 yaşındaki İtalyan atlet, erkekler yüksek atlamada seyircilerin yoğun desteğiyle yaptığı atlayışta 2,34 metrelik çıtayı aşarak pistten zaferle ayrıldı.

Kadınlar 1500 metre yarışı, unutulmayacak bir mücadeleye sahne oldu. Olimpiyatlarda hem 5 bin hem 10 binde altın madalyayı kazanan Sifan Hassan, 1500 metre şampiyonu Faith Kipyegon ile son ana kadar mücadele etti. İki ismin de yarışı dört dakikanın altında bitirdiği yarışı, 3:58.33’lük derece ile 27 yaşındaki Kenyalı Kipyegon kazandı.

Kadınlar 100 metrede sezona damga vuran Elaine Thompson-Herah, 10.65 saniyelik derecesi ile Olimpiyat Oyunları 100 ve 200 metre zaferlerinin ardından sezonun üçüncü önemli şampiyonluğunu elde etti. 29 yaşındaki Jamaikalı atletin ardından İngiliz Dina Asher-Smith, 10,87 ile ikinci geldi.

Erkekler 100 metrede ABD’li Fred Kerley, 9.87 ile Andre De Grasse ve Ronnie Baker’ı geride bırakarak Elmas Ligi’nde şampiyon oldu. 26 yaşındaki sprinter, hem 400 metre (2018) hem 100 metrede şampiyon olarak Elmas Lig tarihine geçti.

Erkekler 100 metre sprint yarışı görüntüleri:

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1436037108116885506

Erkekler 200 metrede ise 2020 Tokyo’da gümüş madalya kazanan ABD’li Kenneth Bednarek, bu kez De Grasse’yi arkasına alarak 19.70 derecesi ile şampiyonluğunu ilan etti. Kadınlar 200 metrede 18 yaşındaki Nambiyalı Christine Mboma, 21.78 koşarak dünya 20 yaş altı rekoru ve Afrika rekorunu aynı anda kırarak şampiyon oldu.

Bu yaz Tokyo’daki yarışın ardından merakla beklenen 400 metre engelli yarışında, Olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni Karsten Warholm, 47.35’lik derecesi ile Elmas Lig şampiyonluğunu ikinci kez kazandı.

16 erkek ve 16 kadın, toplamda 32 branş şampiyonu sporcu, 30 biner para ödülünün ve 2022 Dünya Atletizm Şampiyonası biletinin sahibi oldu.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.