Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Türkiye sınırına inşa ettiği duvarı uzatmayı planlıyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın Taliban yönetiminden kaçan potansiyel bir Afgan sığınmacı dalgasını engellemeye çalışacağını ve göçmen konularında Avrupa Birliği’nin (AB) yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi ve geçici hükümeti ilan etmesi, yaklaşık bir milyon Suriyeli, Iraklı ve Afgan’ın Türkiye’den Yunanistan’a geçerek Avrupa’ya kaçtığı 2015 yılının tekrarlanması korkularını beraberinde getirdi.

Kiryakos Miçotakis

Uluslararası Selanik Fuarı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa ülkelerine seslendi ve “Yunanistan’ın bu sorunu tek başına çözmesi gerektiğine inanan bir ülke olmasına izin veremeyiz” dedi.

Yunanistan, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesinin ardından Türkiye kara sınırındaki 12,5 kilometrelik duvarı 40 kilometreye tamamlamıştı. Afgan sığınmacıların Avrupa’ya ulaşmasını engellemek amacıyla uzatılan çelik duvar, gözetim sistemleriyle donatılmıştı.

Yunanistan’ın Afganistan’dan gelecek olası bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalması durumunda yeterli altyapıya sahip olduğunu belirten Miçotakis, gerekirse Türkiye sınırına ördükleri çelik duvarın uzatılabileceğini sözlerine ekledi. Miçotakis ayrıca açıklamasında, “Amacımız herhangi bir göç dalgasını sınırlarımıza ulaşmadan çok önce durdurmak. Bu hususta bizim çıkarlarımız ve Türkiye’nin çıkarları örtüşüyor” dedi.

İnsan ticareti ağlarını kıracağım ve ezeceğim” diyen Miçotakis, Avrupa ülkelerinin ortak bir sığınma politikası üzerine uzlaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yunanistan ayrıca, Türkiye’ye yakın adalarda göçmenlerin tutulacağı tesislerin inşası için ihale süreci başlattı. Cumartesi günü (18 Eylül) Samos Adası’nda yeni bir tesis açılması bekleniyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.