Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UEFA Şampiyonlar Ligi rehberi: Takımlar, gruplar, fark yaratan oyuncular

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup kuraları, 26 Ağustos 2021’de İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde çekildi. Türkiye’yi Avrupa’nın bir numaralı organizasyonunda temsil edecek Beşiktaş’ın rakipleri ise Sporting Lizbon (Portekiz), Borussia Dortmund (Almanya) ve Ajax (Hollanda) oldu. Medyascope Spor Servisi olarak, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında yer alan takımların son durumlarını, öne çıkan özelliklerini ve futbolseverlere vaat ettiklerini sizin için derledik. 

A Grubu:

Manchester City (İngiltere)

Paris Saint-Germain (Fransa)

RB Leipzig (Almanya)

Club Brugge (Belçika)

Manchester City (İngiltere)

İngiltere Premier Lig’in son şampiyonu Manchester City, hayalini kurduğu UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu için mücadele etmeye hazırlanıyor. Avrupa’nın bir numaralı organizasyonunda bir türlü mutlu sona ulaşamayan mavi-beyazlılar, yaz transfer döneminde kadrosunu Jack Grealish ile güçlendirdi. Manchester City, bu transfer için Aston Villa’ya 117,5 milyon euro ödeyerek Premier Lig tarihinin transfer rekorunu kırdı. Pep Guardiola yönetiminde futbolseverleri mest eden oyun anlayışı ile rakiplerini zor duruma düşüren Manchester City, yaptığı yatırımların karşılığını UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürerek almak istiyor.

Takımın fark yaratan futbolcusu – Kevin De Bruyne

Manchester City, kadrosunda Ederson, Ruben Dias, Kyle Walker, İlkay Gündoğan, Raheem Sterling, Riyad Mahrez ve Jack Grealish gibi mevkisinin dünyaca ünlü isimlerini bulunduruyor. Ancak İspanyol teknik direktör Pep Guardiola’nın takımda asla vazgeçemeyeceği tek bir isim var: Kevin De Bruyne. Belçikalı yıldız, sezonu sakatlıklar ile boğuşarak geçirmesine rağmen takımına 10 gol ve 18 asistlik katkı yapmayı başardı. De Bruyne, 2019-2020 sezonunda ise İngiltere Premier Lig’de sezonun en iyi futbolcusu ödülünü kazanmıştı.

Son Avrupa macerası

Pep Guardiola’nın öğrencileri, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde final oynadı. Manchester City, final yolculuğunda sırasıyla Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund ve Paris Saint-Germain’i eledi. Ancak mavi-beyazlılar, tarihlerinde ilk kez çıktığı UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde ezeli rakibi Chelsea’ye 1-0 mağlup olmaktan kurtulamadı.

Manchester City, 55 bin 97 kişi kapasiteli Etihad Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Paris Saint-Germain (Fransa)

Paris Saint-Germain (PSG), Fransa Ligue 1’i üst üste dokuz kez kazandıktan sonra geçen sezon şampiyonluğu Lille’e kaptırdı. Fransa temsilcisi, yaşanan büyük hayal kırıklığından sonra yaz transfer dönemini oldukça hareketli geçirerek kadrosuna çok önemli isimleri kattı. PSG; Achraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma, Sergio Ramos ve Lionel Messi gibi transferlere herhangi bir bonservis bedeli ödemedi. Fransa temsilcisinin kasasından sadece Danilo Pereira transferinde 16 milyon euro çıktı. PSG, Mauricio Pochettino yönetiminde UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak yapmış olduğu yatırımların karşılığını almayı hedefliyor.  

Takımın fark yaratan oyuncusu – Lionel Messi

Futbol tarihinin en önemli kadrolarından birini oluşturan PSG, hemen her pozisyonda çok yetenekli futbolculara sahip. Fransa temsilcisi; Sergio Ramos, Achraf Hakimi, Georginio Wijnaldum, Marco Veratti ve Angel Di Maria gibi isimlerden çok şey bekliyor. Ancak hücum hattındaki üçlü, şimdiden rakip takımların korkulu rüyası olmuş durumda. Kylian Mbappe, Neymar ve Lionel Messi’nin oluşturduğu bu hücum hattı, 2021-2022 sezonu için çok şey vaat ediyor. Mbappe’nin takımdan ayrılma ihtimalinde ise bu bölgeyi Arjantinli yıldız Angel Di Maria dolduracak. Ancak futbol tarihinin gelmiş geçmiş belki de en iyi oyuncusu olan Messi’ye ayrı bir parentez açmadan olmaz. Kariyerinde sayısız başarı bulunan ”Uzaylı”, geçen sezon Barcelona forması altında 38 gol ve 12 asistlik bir performansın altına imza attı. 

Son Avrupa macerası

2019-2020 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih’e kupayı kaptıran PSG, geçen sezon ise yarı final aşamasında Manchester City’e boyun eğdi. Fransa temsilcisi, her iki maçta da rakibine yenilmekten kurtulamadı ve Avrupa’ya hayalleri yarım kalmış bir şekilde veda etti. 

PSG, 47 bin 929 kişi kapasiteli Parc des Princes’te maçlarını oynuyor.

RB Leipzig (Almanya) 

Almanya Bundesliga’nın yükselen değerlerinden RB Leipzig, 2020-2021 sezonunda ligini Bayern Münih’in arkasında ikinci sırada noktaladı. Ancak kırmızı-beyazlı ekip, sadece şampiyonluğu ezeli rakibine kaptırmakla kalmadı. Futbol dünyasının en yetenekli teknik direktörlerinden Julian Nagelsmann’ı da Bayern Münih’e kaptıran RB Leipzig, genç teknik direktörün yerini Jesse Marsch ile doldurdu. Almanya’yı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde temsil etmeye hazırlanan kırmızı-beyazlılar, Marsch yönetiminde kadrosuna da önemli takviyeler yaptı. RB Leipzig, şu ana kadar Andre Silva, Josko Gvardiol, Angelino, Mohamed Simakan, Benjamin Henrichs ve Caden Clark’ı transfer ederken bu isimlerin bonservislerine toplam 91.62 milyon euro harcadı.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Marcel Sabitzer

RB Leipzig’in oynadığı futbol anlayışı gereği öne çıkan futbolcuları belirlemek oldukça zor. Almanya temsilcisi, saha içinde hemen her şeyi birlikte yapmaya özen gösteriyor. Ancak oynanan oyunun merkezinde Marcel Sabitzer’in olduğunu söylemek yanlış olmaz. Avusturyalı yıldız , son iki sezonda takımına 25 gol ve 16 asistlik bir katkı yaparak ön plana çıktı. RB Leipzig’de Sabitzer’in yanı sıra Dominik Szoboszlai ve Dani Olmo ikilisi de izleyicileri şimdiden görecekleri konusunda heyecanlandırıyor.

Son Avrupa macerası

2019-2020 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynayarak dikkatleri üzerine çeken RB Leipzig, aynı performansı geçen sezonun geneline yayamadı. Kırmızı-beyazlılar; Manchester United, Paris Saint-Germain ve Medipol Başakşehir’in bulunduğu gruptan çıkmayı başardı fakat son 16 turunda Liverpool engeline takılmaktan kurtulamadı.

RB Leipzig, 41 bin 939 kişi kapasiteli Red Bull Arena’da maçlarını oynuyor.

Club Brugge (Belçika) 

Belçika futbolunun en köklü kulüplerinden Club Brugge, 2020-2021 sezonunda ligini şampiyon olarak tamamladı. Kulüp tarihinde dört kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalmayı başaran Belçika temsilcisi, bu maceralarında üst tura yükselmeyi başaramadı. Bu sezon ise ”Ölüm Grubu” olarak nitelendirilen bir grupta yer alan Club Brugge, büyük bir sürprizin altına imza atmak için mücadele edecek. Mavi-siyahlılar, yaz transfer döneminin en hareketli takımlarından biriydi. Club Brugge, şu ana kadar Stanley Nsoki, Tajon Buchanan, Noa Lang, Owen Otasowie ve Eduard Sobol’u kadrosuna katarken bu isimlere toplam 26.36 milyon euro bonservis ödedi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Noa Lang

Manchester City, Paris Saint-Germain ve RB Leipzig’in bulunduğu gruptan çıkabilmesi mucize olarak gösterilen Club Brugge’un kadrosunda oldukça genç futbolcular yer alıyor. Bu isimlerden en fark yaratanı ise Noa Lang. Hollandalı hücum oyuncusu, geçen sezonu 17 gol ve sekiz asist ile tamamlarken bu sezona da fırtına gibi başladı. 22 yaşındaki yıldız adayı, şu ana kadar çıktığı altı karşılaşmada takımına iki gol ve dört asistlik bir katkı sağladı. 

Son Avrupa macerası

Philippe Clement’in öğrencileri, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti. Zenit, Lazio ve Borussia Dortmund ile aynı grupta yer alan Club Brugge, grubunu üçüncü sırada tamamlayarak yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etmek zorunda kaldı. Belçika temsilcisi, bu organizasyonda ise Dinamo Kiev’e son 32 turunda elenerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. 

Club Brugge, 29 bin 42 kişi kapasiteli Jan Breydel Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

B Grubu:

Atletico Madrid (İspanya)

Liverpool (İngiltere)

Porto (Portekiz)

Milan (İtalya)

Atletico Madrid (İspanya) 

La Liga’da Barcelona ve Real Madrid’in hegemonyasına son vererek 2020-2021 sezonunda şampiyonluğa ulaşan Atletico Madrid, daha önce iki kez finalde kaybettiği UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını bu sezon almak istiyor. İspanya temsilcisi, bu doğrultuda kadrosunu şu ana kadar iki önemli isim ile güçlendirdi. Son dönemin parlayan yıldızlarından Rodrigo de Paul ve Matheus Cunha’yı kadrosuna katan kırmızı-beyazlılar, bu transferlere toplam 65 milyon euro bonservis ödedi. 

Takımın fark yaratan futbolcusu – Luiz Suarez

Savunma anlayışı ile ön plana çıkan Atletico Madrid, La Liga’da geçen sezon kalesini gole kapattı. Jan Oblak’ın kariyerinin en iyi performanslarını ortaya koyduğu sezonda kırmızı-beyazlılar, 36 maçta yalnızca 25 gol yedi. Savunmasını yıldan yıla daha da geliştiren Atletico Madrid’in hücum yükünü ise Luis Suarez ve Joao Felix ikilisi çekiyor. Barcelona’dan ayrılarak Atletico saflarına katılan Suarez geçen sezon 21 gol atarken Felix, takımına 10 gol ve beş asistlik bir katkıda bulundu. 

Son Avrupa macerası

Atletico Madrid, 2020-2021 sezonunda mücadele ettiği UEFA Şampiyonlar Ligi’nde hayal kırıklığı yarattı. Bayern Münih, Lokomotiv Moskova ve Red Bull Salzburg’un yer aldığı grupta oldukça zorlanan Diego Simeone’nin öğrencilerinin Avrupa macerası, son 16 turunda Chelsea karşısında son buldu. 

Atletico Madrid, 68 bin 456 kişi kapasiteli Wanda Metropolitano’da maçlarını oynuyor.

Liverpool (İngiltere)

2020-2021 sezonunda oldukça talihsiz sakatlıklara oyuncularını kurban veren Liverpool, sezonun son 10 maçındaki çıkışıyla adını UEFA Şampiyonlar Ligi’ne yazdırmayı başardı. Ancak Kırmızılar, bu sezon aynı sıkıntılar ile boğuşmak istemiyor. Liverpool, bu doğrultuda savunması Ibrahima Konate transferi ile güçlendirdi. İngiltere temsilcisi, bu transfer için RB Leipzig’e 40 milyon euro bonservis bedeli ödedi. Öte yandan Jürgen Kloop, çok önemli bir yeteneği de takıma kazandırmış durumda. 18 yaşındaki orta saha Harvey Elliott, yetenekleri ile Liverpool’un sezon hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak. 

Takımın fark yaratan futbolcusu – Virgil van Dijk

Hücum organizasyonları ile rakip takımların korkulu rüyası olan Liverpool, bu bölgede Sadio Mane, Roberto Firmino ve Muhammed Salah gibi önemli yıldızlara sahip. Öte yandan Diogo Jota da hücümda gösterdiği performans ile Jürgen Klopp’un yüzünü güldürüyor. Ancak Liverpool, her ne kadar gol yollarında çok önemli isimlere sahip olsa da; savunmadaki bir isim takımın kaderini doğrudan etkiliyor. Bu futbolcu ise şüphesiz Virgil van Dijk. Geçen sezon çok ağır bir sakatlık geçiren Hollandalı stoper, yeni sezonun başlaması ile birlikte sahalara döndü. Virgil van Dijk’ın savunmadaki varlığı, takımın bekleri Trent Alexander-Arnold ve Jordan Henderson’ın da performanslarını yukarı doğru ivmelendirecek.

Son Avrupa macerası

2018-2019 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşan Liverpool, geçen sezon çeyrek finalde bu organizasyona veda etti. Ajax, Atalanta ve Midtylland ile aynı grupta yer alan İngiltere temsilcisi, bu aşamayı rahat geçerek son 16 turunda RB Leipzig’in rakibi oldu. Liverpool, rakibini her iki maçta da 2-0 mağlup edip çeyrek finale adını yazdırdı. Ancak Jürgen Klopp’un öğrencileri, çeyrek finalde UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en başarılı ekibi Real Madrid’e elenmekten kurtulamadı.

Liverpool, 53 bin 394 kişi kapasiteli Anfield’da maçlarını oynuyor.

Porto (Portekiz)

Benfica ve Sporting Lizbon ile birlikte Portekiz’in en büyük değeri olan Porto, 2020-2021 sezonunda şampiyonluğu ezeli rakibi Sporting Lizbon’a kaptırdı. Sergio Conceiçao yönetiminde geçen sezonun yaralarını sarmak isteyen Ejderhalar, yaz transfer dönemini buna rağmen sönük geçirdi. Porto; Pepe, Wendell, Bruno Costa ve Fabio Cardoso’yu kadrosuna katarken bu isimlere toplam 24.70 milyon euro ödedi. Ancak Portekiz ekibi, takımın en önemli isimlerinden Danilo Pereira ile de yollarını ayırdı. Paris Saint-Germain, yıldız futbolcuyu 16 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı.

Takımın fark yaratan futbolcusu – Mehdi Taremi

Sergio Conceiçao yönetiminde kompakt bir oyun anlayışına sahip olan Porto’da Jesus Corona, Luis Diaz ve Mehdi Taremi, gösterdikleri performanslar ile dikkat çekiyor. Özellikle Taremi, geçen yıl kariyer sezonunu yaşadı. İranlı futbolcu, 48 maçta forma giyerken bu karşılaşmalarda 23 gol ve 11 asistlik bir performansın altına imza attı. Takıma yeni katılan Pepe de hücum hattının önemli isimlerinden olacak. 24 yaşındaki Brezilyalı futbolcu, ilk Avrupa deneyimini Porto’da yaşayacak. 

Son Avrupa macerası

Porto, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında Manchester City, Olympiakos ve Olimpik Marsilya ile mücadele etti. Çıktığı altı karşılaşmada dört galibiyet ve bir beraberlik alan Portekiz temsilcisi, grubunu ikinci sırada tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. Porto, bu aşamada büyük bir sürprize imza atarak turnuvanın favorilerinden Juventus’u elemeyi başardı. Ancak Sergio Conceiçao’nun öğrencileri, çeyrek finalde Chelsea engeline takılarak Avrupa’ya veda etti. 

Porto, 50 bin 33 kişi kapasiteli Dragao Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Milan (İtalya)

UEFA Şampiyonlar Ligi’ni Real Madrid’in ardından en fazla kazanan kulüp olan Milan, yedi sezon aranın ardından ait olduğu yere dönmenin sevincini yaşıyor. Kırmızı-siyahlılar, geçen sezon İtalya Serie A’yı Inter’in arkasında ikinci sırada noktalayarak UEFA Şampiyonlar Ligi vizesi aldı. Özlediği lig şampiyonluğuna ise ulaşamamanın üzüntüsünü yaşayan Milan, yaz transfer döneminde takımın önemli oyuncularından Hakan Çalhanoğlu’nu ezeli rakibi Inter’e kaptırırken Gianluigi Donnarumma ise Fransa’nın yolunu tuttu. Öte yandan İtalya temsilcisi, kadrosunu Fikayo Tomori, Mike Maignan, Fode Ballo-Toure, Brahim Diaz, Oliver Giroud ve Alessandro Florenzi ile güçlendirdi.

Takımın fark yaratan futbolcusu – Zlatan Ibrahimovic

Stefano Pioli ile birlikte çıkışa geçen Milan, hücum hattında Rafael Leao, Samu Castillejo, Ante Rebic, Brahim Diaz, Oliver Giroud ve Zlatan Ibrahimovic gibi isimlere sahip. Ancak kuşkusuz bu isimlerin en önemlisi, 39 yaşındaki Ibrahimovic. İsveçli yıldız, geçen sezon Milan’ın çıkışında en önemli pay sahibiydi. İlerlemiş yaşına rağmen takımın bir numaralı skoreri olmayı başaran Ibrahimovic, 17 gol ve üç asistlik performansı ile parmak ısırttı.

Son Avrupa macerası

Milan, 2020-2021 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde Celtic, Sparta Prag ve Lille ile aynı grupta mücadele etti. Stefano Pioli’nin öğrencileri, grubundan zorlanmadan çıkarken son 16 turunda ise Kızılyıldız engelini aşmayı başardı. Ancak Milan, çeyrek finalde sahasında Manchester United’a 1-0 yenilerek kupadan elendi.

Milan, 80 bin 18 kişi kapasiteli Giuseppe Meazza Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

C Grubu

Beşiktaş (Türkiye)

Sporting Lizbon (Portekiz)

Borussia Dortmund (Almanya)

Ajax (Hollanda)

Beşiktaş (Türkiye)

2020-2021 sezonunda Süper Lig’i şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş, ülkemizi UEFA Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek tek kulüp olacak. Siyah-beyazlılar, 2017-2018 sezonunda Devler Ligi’ndeki grubunu namağlup birinci sırada bitirmiş ve bunu başarabilen tek Türk kulübü olmuştu. Beşiktaş, bu tarihi başarısını yeni sezonda da devam ettirebilmek için kadrosuna oldukça önemli isimleri kattı. Kara Kartal, şampiyonluğun mimarlarından Rachid Ghezzal ve Valentin Rosier’i kadrosunda tutarken bu iki ismin haricinde Mert Günok, Salih Uçan, Mehmet Topal, Kenan Karaman, Alex Teixera ve Michy Batshuayi’yi de transfer etti. Siyah-beyazlar, kadrosuna kattığı isimlere 4.45 milyon euro ödedi.

Rehberimizden sonra transfer olan Miralem Pjanic ile ilgili haberimiz:

Takımın fark yaratan futbolcusu – Rachid Ghezzal

Sergen Yalçın ile birlikte hücum gücünü oldukça geliştiren Beşiktaş, geçen sezonu 89 gol atarak tamamladı. Bu başarının en büyük mimarı ise Rachid Ghezzal oldu. Cezayirli yıldız, takımına sekiz gol ve 18 asistlik katkı sağladı. Ghezzal’ın yeni sezonda hücumdaki partnerleri ise dünya yıldızları Alex Teixera ve Michy Batshuayi olacak. Bu iki yıldız futbolcu, kariyerlerinde defalarca UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında boy gösterdi. 

Son Avrupa macerası

Beşiktaş, 2020-2021 sezonunda Süper Lig’in aksine Avrupa kupalarında çok kötü bir görüntü çizdi. Kara Kartal, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. tur eşleşmesinde PAOK’a elenirken UEFA Avrupa Ligi 3. tur aşamasında ise Rio Ave’ye penaltı vuruşları sonucunda boyun eğdi. 

Beşiktaş, 41 bin 903 kişi kapasiteli Vodafone Park’ta maçlarını oynuyor.

Sporting Lizbon (Portekiz)

19 yıllık aranın ardından Portekiz Ligi’nde mutlu sona ulaşan Sporting Lizbon, Ruben Amorim yönetiminde geleceğe umutla bakıyor. Portekiz temsilcisi, yeni sezonda ise UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ilerlemeyi grubundan çıkabilmeyi hedefliyor. Sporting Lizbon, bu doğrultuda şampiyon kadrosunu hemen hemen korudu. Yeşil-beyazlılar, Manuel Ugarte ve Ricardo Esgaio gibi iki önemli ismi de kadrosuna kattı. 

Takımın fark yaratan futbolcusu – Pedro Gonçalves

Sporting Lizbon’un en önemli değeri kuşkusuz teknik direktörü Ruben Amorim. Tarihin ender bonservis önderek transfer edilen teknik direktörlerinden olan Amorim, kendisine ödenilen 10 milyon euro bonservis bedelinin altında kalmamayı başardı. 36 yaşındaki teknik adam, gençlere önem vermesiyle de fark yaratıyor. Özellikle 23 yaşındaki Pedro Gonçalves, geçen sezon 23 gollük performansı ile dikkatleri üzerine çekti. 

Son Avrupa macerası

Sporting Lizbon, en son 2019-2020 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etti. Ancak Portekiz temsilcisi, Medipol Başakşehir’e elenerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Sporting Lizbon ayrıca, 2017-2018 sezonundan sonra ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi heyecanı yaşayacak. 

Sporting Lizbon, 50 bin 95 kişi kapasiteli Jose Alvalade Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Borussia Dortmund (Almanya) 

Genç yetenekleri ile göz kamaştıran Borussia Dortmund, Bundesliga’da geçen sezonu üçüncü sırada tamamladı. Bu başarısızlık ise Lucien Favre’nin sonunu getirdi. Sarı-siyahlı ekip, tecrübeli teknik direktörünün yerini 44 yaşındaki Marco Rose ile doldurdu. Borussia Dortmund, oldukça güçlü hücum hattını ise Donyell Malen ile güçlendirdi. Almanya temsilcisi, PSV Eindhoven’ın 22 yaşındaki yıldızına 30 milyon euro bonservis bedeli ödedi.

Takımın fark yaratan futbolcusu – Erling Haaland

Borussia Dortmund, tıpkı Sporting Lizbon gibi teknik direktör konusunda çok şanslı. Sarı-siyahlılar, Borussia Mönchengladbach’da harikalar yaratan Marco Rose ve Rene Maric ikilisini bünyesine kattı. Bu ikili, kadroda bulunan yıldızlar Jude Bellingham, Marco Reus, Thorgan Hazard, Donyell Malen ve Erling Haaland gibi isimlerin performanslarını olumlu yönde etkileyecek. Haaland, kiminle çalışırsa çalışsın gollerine devam edecek. Norveçli yıldız, 2020-2021 sezonunda çıktığı 41 karşılaşmada rakip fileleri 41 kez sarsarak akıl almaz bir istatistiğin altına imzasını attı. 

Son Avrupa Macerası

Borussia Dortmund, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etti. Nispeten kolay bir grupta bulunan sarı-siyahlılar, grubundan rahatlıkla çıktı ve son 16 turunda Sevilla’nın rakibi oldu. Almanya temsilcisi, bu eşleşmede rakibini elemeyi başardı fakat çeyrek finalde Manchester City engelini aşamadı. 

Borussia Dortmund, 80 bin 365 kapasiteli Signal Iduna Park’ta maçlarını oynuyor.

Ajax (Hollanda)

Erik ten Hag ile başarıdan başarıya koşan Ajax, 2020-2021 sezonunda ligini en yakın takipçisine 16 puan fark atarak şampiyon tamamladı. Kulüp geleneği olarak genç isimlere oldukça önem veren Hollanda temsilcisi, yaz transfer döneminde de bu anlayışı doğrultusunda transferlerini yaptı. Ajax, 19 yaşındaki Mohamed Daramy’yi 11 milyon euro karşılığında Kopenhag’dan transfer etti. Kırmızı-beyazlı ekip, ezeli rakibi Feyenoord’un yıldız futbolcusu Steven Berghuis’i de 5 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı. 

Takımın fark yaratan futbolcusu- Dusan Tadic

Ajax, gol yollarındaki kusursuzluğu ile ön plana çıkıyor. Erik ten Hag’ın öğrencileri, geçen sezon ligde 102 gol atma başarısı gösterdi. Hücumda herkesin yıldızlaştığı Ajax’ta bu organizasyonları yöneten isim ise Dusan Tadic. Sırp yıldız, son üç sezonda takımına 76 gol ve 65 asistlik performasları ile katkı sağladı. 

Son Avrupa macerası

2018-2019 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ne dramatik bir şekilde yarı final aşamasında veda eden Ajax, geçen sezon bu çizgisinden uzak kaldı. Hollanda temsilcisi; Liverpool, Midtylland ve Atalanta’nın olduğu grubu üçüncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi bileti almak zorunda kaldı. Ajax, UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda Lille’i, son 16 turunda Young Boys’u elerken çeyrek finalde Roma’ya elenmekten kurtulamadı.

Ajax, 55 bin 500 kişi kapasiteli Amsterdam Arena’da maçlarını oynuyor.

D Grubu:

Inter (İtalya)

Real Madrid (İspanya)

Shaktar Donetsk (Ukrayna)

Sherif Tiraspol (Moldova)

Inter (İtalya)

Dokuz yıllık Juventus hegemonyasına son vererek İtalya Serie A’da şampiyonluğa ulaşan Inter, yeni sezon öncesi önemli isimlerini kaybetti. Antonio Conte ile yollarını ayıran Milano temsilcisi, hücum hattındaki yıldızı Romelu Lukaku’yu da Chelsea’ye sattı. Ancak Inter, yaz transfer döneminde kadrosuna takviyeler yapmayı da ihmal etmedi. Hakan Çalhanoğlu ve Edin Dzeko transferleri ile hücum hattını güçlendirmeye çalışan mavi-siyahlılar; Zinho Vanheusden, Denzel Dumfries, Matteo Darmian ve Joaquin Correa’yı da kadrosuna kattı. Inter, bu transferlere 36 milyon euro harcadı. 

Takımın fark yaratan futbolcusu – Hakan Çalhanoğlu

Yeni sezona 4-0’lık Genoa galibiyeti ile başlayan Inter’de teknik direktör Simone Inzaghi’nin yüzü gülüyor. Stefan de Vrij, Milan Skriniar ve Alessandro Bastoni ile savunma olarak mükemmele yakın bir görüntü çizen Inter, Romelu Lukaku’nun yokluğunda Hakan Çalhanoğlu ve Edin Dzeko’nun uyumuna güveniyor. Son dört sezonu Milan’da geçiren milli oyuncumuz, takımına 32 gol ve 40 asistlik katkıda bulundu. Inter’de geçen sezon 27 gole doğrudan katkı sağlayan Lautaro Martinez ise gelişimine bu sezon da devam ederse mavi-siyahlıların hücumda eli çok güçlenecek. 

Son Avrupa macerası

2011-2012 sezonundan bu yana UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşamasını geçmeyi başaramayan Inter, geçen sezon ise tam bir hayal kırıklığı yaşadı. İtalya temsilcisi, son maçta galip gelmesi durumunda son 16 turuna yükselecekti. Ancak Inter, sahasında Shaktar Donetsk ile 0-0 berabere kalarak bu fırsatı geri tepti. 

Inter, 80 bin 18 kişi kapasiteli Giuseppe Meazza Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Real Madrid (İspanya)

Kazandığı 13 kupa ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nin açık ara en başarılı kulübü olan Real Madrid, yeni sezonda başarılarına bir yenisini eklemek isteyecek. Carlo Ancelotti, bu amaç doğrultusunda eski kırgınıklara da son verdi. Kulüp ile sorunları olan dünyaca ünlü yıldızlar Eden Hazard ve Gareth Bale, 2021-2022 sezonunda Real Madrid’in Avrupa’nın en büyüğü olmasını sağlamak için sahaya çıkacak. Öte yandan lacivert-beyazlılar, kadrosunu bir yıldız oyuncu ile güçlendirdi. Bayern Münih’in savunma oyuncusu David Alaba’yı herhangi bir bonservis bedeli ödemeden kadrosuna katan Real Madrid, şimdi ise gözünü Fransız yıldız Kylian Mbappe’ye çevirdi. İspanya temsilcisi, bu transfer için çaba harcamayı sürdürüyor. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Karim Benzema

Kadrosunda pek çok yıldız futbolcuyu barındıran Real Madrid’te takımın efsanesi Sergio Ramos ile yollar ayrıldı. Eflatun-beyazlılar, Ramos’tan boşalan bölgeye yeni transferi David Alaba’yı monte edecek. Birden fazla mevkide forma giyebilen Avusturyalı yıldız, bu açıdan Ancelotti’nin elini rahatlatacak. Senelerdir birlikte oynayan Toni Kroos, Luka Modric ve Casemiro orta sahasına Federico Valverde gibi genç bir yetenek eşlik edecek. Ancak Real Madrid’in bu sezon da şüphesiz en fark yaratan oyuncusu Karim Benzema olacak. Cristiano Ronaldo’nun takımdan ayrılması ile ipleri tamamen eline alan Fransız yıldız, geçen sezon oynadığı 43 karşılaşmada 30 gol atma başarısı gösterdi.

Son Avrupa macerası

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin en başarılı kulübü Real Madrid, geçen sezon pek de fena olmayan bir Avrupa deneyimi yaşadı. Eflatun-beyazlılar, zorlanmasına karşın çıktığı grup müsabakalarından sonra son 16 turunda Atalanta ile eşleşti ve rakibini her iki maçta da yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Real Madrid, çeyrek finalde ise Liverpool engelini beklediğinden daha kolay bir şekilde aşarak yarı finalde Chelsea’nin rakibi oldu. Ancak İspanya temsilcisi, deplasmanda oynadığı karşılaşmada rakibine 2-0 mağlup olarak finale çıkmayı başaramadı.

Real Madrid, 81 bin 44 kişi kapasiteli Santiago Bernabeu Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Shakhtar Donetsk (Ukrayna)

Ukrayna’nın en köklü kulüplerinden Shakhtar Donetsk, 2020-2021 sezonunda ligini Dinamo Kiev’in arkasında tamamladı. Bu başarısızlık ise Luis Castro’nun sonunu hazırladı. Ukrayna temsilcisi, Castro’dan boşalan göreve İtalya Serie A’da Sassuolo ile harikalar yaratan Roberto De Zerbi’yi getirdi. İtalyan teknik direktörün oyun anlayışına göre transferler yapan Shakhtar Donetsk, kadrosunu Pedrinho, Marlon ve Lassina Traore gibi genç yetenekler ile güçlendirdi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Lassina Traore

Shakhtar Donetsk forması altında çok sayıda genç yıldız adayı bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise yeni transfer Lassina Traore. De Zerbi’nin oyun anlayışına kısa sürede adapte olan Traore, yeni sezonda forma giydiği sekiz karşılaşmada dört kez fileleri sarsmayı başardı. 

Son Avrupa macerası

Shakhtar Donetsk, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde büyük sürprizlerin altına imza attı. Ukrayna temsilcisi, gruplarda karşılaştığı Real Madrid’i her iki maçta da mağlup ederken Inter karşısında ise yenilgi yüzü görmedi. Ancak Shakhtar Donetsk’in sonunu, Borussia Mönchengladbach’a her iki maçta da mağlup olması getirdi. Ukrayna temsilcisi, UEFA Avrupa Ligi’nde ise Maccabi Tel Aviv engelini aşmasına rağmen son 16 turunda Roma’ya elenmekten kurtulamadı. 

Shakhtar Donetsk, 70 bin 50 kişi kapasiteli Kiev Olimpiyat Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Sherif Tiraspol (Moldova)

Sherif Tiraspol, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin bu sezonki en büyük sürprizi oldu. Moldova tarihinde ilk kez Avrupa’nın bir numaralı organizasyonunda bir takımı bulunacak. Elemelerde adeta tarih yazan Sherif Tiraspol, bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nin tadını çıkartmak isteyecek. Moldova ekibi, bu doğrultuda kadrosunu Luvannor, Boban Nikolov, Bruno ve Dimitrios Kolovos ile güçlendirmeye çalıştı. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Adama Traore

Oldukça mütevazı bir kadrosu olan Sherif Tiraspol’da gözler, Adama Traore’nin üzerinde olacak. 26 yaşındaki Malili futbolcu, bu sezon takımını adeta UEFA Şampiyonlar Ligi’ne taşıdı. Traore, bu sezon oynadığı sekiz Avrupa maçında dört gol atıp bir asist yaparak takımının gol yükünü tek başına sırtladı.

Son Avrupa macerası

Sherif Tiraspol, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Eleme turunda Karabağ’a 2-1 mağlup oldu. Moldova temsilcisi, UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turunda ise Dundalk’a penaltı vuruşları sonucunda boyun eğdi. 

Sherif Tiraspol, 12 bin 746 kişi kapasiteli Sheriff Stadı’nda maçlarını oynuyor.

E Grubu:

Bayern Münih (Almanya)

Barcelona (İspanya)

Benfica (Portekiz)

Dinamo Kiev (Ukrayna)

Bayern Münih (Almanya)

2020-2021 sezonunda Almanya Bundesliga’da üst üste dokuzuncu kez şampiyonluğa ulaşan Bayern Münih, yeni sezon öncesinde teknik direktörü Hans Flick’i Almanya Milli Takımı’na uğurladı. Bavyera temsilcisi, bu boşluğu ise geleceğin en büyük teknik direktörlerinden biri olarak gösterilen Julian Nagelsmann’ı getirerek doldurdu. Ancak Bayern Münih, yaz transfer dönemini hareketli geçirmemeyi tercih etti. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Robert Lewandowski

34 yaşındaki teknik direktörü Julian Nagelsmann’ın yönetiminde daha sonuç odaklı bir futbol anlayışına sahip olacak Bayern Münih’te kadroda bulunan isimler, yeni oyun anlayışı için çok şey hayal ettiriyor. Kingsley Coman, Leroy Sane, Serge Gnabry, Thomas Müller, Musiala gibi sayısız yetenekli hücum oyuncusuna sahip Almanya temsilcisinde öne çıkan isim ise Robert Lewandowski. Polonyalı gol makinesi, geçen sezon rekorları altüst etti. Efsane isim Gerd Müller’in gol rekorunu tarihe gömen Lewandowski, çıktığı 30 karşılaşmada 48 gol atma başarısını gösterdi. 

Son Avrupa macerası

201-2020 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşan Bayern Münih, geçen sezon çeyrek finalde Paris Saint-Germain engeline takıldı. Panzerler, rakibine elenerek Avrupa’ya bir nevi erken veda etmiş oldu. 

Bayern Münih, 75 bin 24 kişi kapasiteli Allianz Arena’da maçlarını oynuyor.

Barcelona (İspanya)

Ekonomik olarak çok zorlu günlerden geçen Barcelona, kulüp tarihinin en büyük efsanelerinden Lionel Messi’yi bu nedenle kaybetti. İspanya temsilcisi, yaşanan süreçte büyük yaralar almasına rağmen kadrosunu güçlendirme çalışmalarına da devam etti. Barcelona, şu ana kadar Sergio Agüero, Emerson Royal, Eric Garcia ve Memphis Depay transferlerini gerçekleştirdi. Katalan ekibi, bu transferlere yalnızca 9 milyon euro bonservis bedeli ödedi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Memphis Depay

Lionel Messi’yi kaybettikten sonra gol yollarında büyük sorunlar yaşaması muhtemel olan Barcelona, bu sorunları yeni transferleri Sergio Agüero ve Memphis Depay ile çözmeyi amaçlıyor. Katalan ekibinde bir türlü istenen seviyeye çıkamayan Antoine Griezmann, belki de Depay’ın takıma katılması ile yeteneklerini sahaya yansıtabilir. Hollandalı yıldız Depay ise son beş sezonu Olimpik Lyon’da geçirirken 2020-2021 sezonunda takımına 22 gol ve 12 asistlik katkıda bulundu. 

Son Avrupa macerası

Barcelona, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi yolculuğunu kısa kesmek zorunda kaldı. İspanya temsilcisi, son 16 turunda Paris Saint-Germain’e elendi. Barcelona, 2014-2015 sezonundan bu yana UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mutlu sona ulaşamıyor. 

Barcelona, 99 bin 354 kişi kapasiteli Camp Nou’da maçlarını oynuyor.

Benfica (Portekiz)

Portekiz’de Sporting Lizbon ve Porto ile ”Üç Büyükler’i” oluşturan Benfica, 2020-2021 sezonunda bu iki rakibinin gerisinde kalarak ligi üçüncü sırada tamamladı. Ancak kırmızı-beyazlılar, teknik direktörü Jorge Jesus’a güvenmeye hâlâ devam ediyor. Benfica yaz transfer döneminde kadrosuna çok önemli bir ismi kattı. Portekiz temsilcisi, Ukraynalı Roman Yaremchuk’u 17 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek Gent’ten transfer etti. Joao Mario’yu ise Inter’den bedelsiz olarak kiralayan Benfica, yeni sezon öncesi gücüne güç kattı.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Everton

Benfica’da teknik direktör Jorge Jesus, takımına hücum odaklı bir futbol oynatıyor. Risk almayı seven ve agresif bir futbol anlayışı ile takımını sahaya süren Portekizli çalıştırıcınin yeni sezonda gol yollarında problem yaşaması pek olası gözükmüyor. Haris Seferovic gibi üst düzey bir pivot santrafora sahip Benfica, yıldız futbolcunun yaratacağı boşluklardan Everton ve Roman Yaremchuk ikilisiyle faydalanacak. Özellikle Everton, geçen sezonu çok formda kapattı. Brezilyalı futbolcu, çıktığı 48 karşılaşmada takımına sekiz gol ve 10 asistlik katkı yaptı. 

Son Avrupa macerası

Yaklaşık 60 dakika 10 kişi ile oynamasına rağmen PSV Eindhoven’ı eleyerek UEFA Şampiyonlar Ligi’ne yükselen Benfica, geçen sezon Devler Ligi’ne katılamamıştı. PAOK’a ön eleme turunda elenen Portekiz temsilcisi, UEFA Avrupa Ligi’nde ise son 32 turunda Arsenal’a boyun eğmişti. 

Benfica, 65 bin 647 kişi kapasiteli Işık Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Dinamo Kiev (Ukrayna)

Ukrayna futbolunun Shaktar Donetsk ile birlikte lokomotifi olan Dinamo Kiev, 2020-2021 sezonunda en yakın takipçisine 11 puan fark atarak şampiyonluğa ulaştı. Mircea Lucescu gibi çok tecrübeli bir teknik direktöre sahip Ukrayna temsilcisi, yaz transfer dönemini çok sessiz geçirdi. Dinamo Kiev, kadrosuna yalnızca Eric Ramirez ve Denys Antyukh’u kattı. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Ilya Zabarnyi

Beş yıllık aranın ardından Ukrayna Ligi’nde mutlu sona ulaşan Dinamo Kiev, kadrosunda Viktor Tsygankov, Vitaliy Mykolenko ve Ilya Zabarnyi gibi genç yetenekleri bulunduruyor. Özellikle Ukrayna futbolunun kendisinden çok şey beklediği Zabarnyi, 18 yaşında olmasına rağmen savunmada çok olgun bir görüntü çiziyor. Oyuncunun piyasa değeri, şimdiden 10 milyon euroyu aşmış durumda. 

Son Avrupa macerası

Dinamo Kiev, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grubunu Juventus ve Barcelona’nın ardından üçüncü bitirdi ve yoluna devam etmek zorunda kaldığı UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turunda Villarreal’e elendi. 

Dinamo Kiev, 70 50 kişi kapasiteli Kiev Olimpiyat Stadı’nda maçlarını oynuyor.

F Grubu:

Villarreal (İspanya)

Manchester United (İngiltere)

Atalanta (İtalya)

Young Boys (İsviçre)

Villarreal (İspanya)

2020-2021 sezonunda tarihinin en büyük başarısını elde ederek UEFA Avrupa Ligi’nde zafere ulaşan Villarreal, yaz transfer döneminde gücüne güç kattı. Sarı Denizaltılar, kadrosunu Arnaut Danjuma, Juan Foyth, Boulaye Dia ve Manu Morlanes transferleri ile güçlendirdi. Villarreal, bu oyuncuların bonservislerine 54.50 milyon euro ödedi. UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında UEFA Avrupa Ligi finalinde mağlup ettiği Manchester United ile eşleşen Villarreal, yeni sezonda da başarısını devam ettirmek isteyecek.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Gerard Moreno

Unai Emery yönetiminde harikalar yaratan Villarreal’de İspanyol çalıştırıcının en güvendiği isim şüphesiz Gerard Moreno. Moreno, geçen sezon kariyer sezonunu yaşayarak takımını UEFA Avrupa Ligi’nde zafere taşıdı. 29 yaşındaki forvet, çıktığı 46 karşılaşmada 30 gol ve 10 asistlik bir performans sergiledi. 

Son Avrupa macerası

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde en son 2011-2012 sezonunda boy gösteren Villarreal, geçen sezon UEFA Avrupa Ligi kupasını Manchester United’ı penaltılar ile yenerek müzesine götürdü. Villarreal’de teknik direktör Unai Emery, böylelikle kariyerindeki dördüncü UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanmış oldu. 

Villarreal, 23 bin 500 kişi kapasiteli El Madrigal Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Manchester United (İngiltere)

Son yıllarda büyük başarılara hasret kalan Manchester United, 2020-2021 sezonunu ligde ikinci sırada tamamlayarak gelecek için ümit verdi. Yönetim de her fırsatta kendisine güvenildiğini söyledikleri Ole Gunnar Solskjaer ile sözleşme uzattı ve yaz transfer döneminde takıma çok önemli isimleri transfer etti. Jadon Sancho’yu 85 milyon, Raphael Varane’ı ise 40 milyon euroya kadrosuna katan Manchester United, hem lig hem de UEFA Şampiyonlar Ligi için oldukça iddialı bir kadro kurdu. 

Rehberimizden sonra transfer olan Cristiano Ronaldo ile ilgili haberimiz:

Takımın fark yaratan oyuncusu – Paul Pogba

Cristiano Ronaldo’nun transferiyle santrfor problemi kalmayan Kırmızı Şeytanlar, Raphael Varane’ın da takıma katılması ile savunmadaki zaaflarını önemli ölçüde giderdi. Orta saha bölgesinde ise Bruno Fernandes, Fred, Donny van de Beek, Scott McTominay, Matic ve Paul Pogba gibi isimlere sahip. Ancak bu isimlerden takımı için en önemlisi Pogba. Fransız yıldızın göstereceği performans, takımın hem savunmasını hem de hücumlarını doğrudan etkiliyor. Son dönemde büyük bir çıkış yakalayan Pogba, geçen sezonu yedi gol ve altı asist ile tamamlarken bu sezon ise daha iki maçta beş asist yaptı. 

Son Avrupa macerası

Manchester United, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grubundan çıkamayarak yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. İngiltere temsilcisi, burada ise finale kadar yükselmeyi başardı fakat finalde Villarreal’e penaltı atışları sonucunda kaybetti.

Manchester United, 76 bin kişi kapasiteli Old Trafford’da maçlarını oynuyor.

Atalanta (İtalya)

Gian Piero Gasperini ile oyun olarak izleyicileri büyüleyen Atalanta, 2020-2021 sezonunda ligi üçüncü sırada tamamladı. Mavi-siyahlılar, sezonda ise rakip filelere toplam 90 gol yollamayı başardı. Öte yandan Atalanta, yaz transfer döneminde başta milli oyuncumuz Merih Demiral olmak üzere kadrosuna eklemeler yapmayı ihmal etmedi. İtalya temsilcisi; Juan Musso, Cristian Romero, Davide Zappacosta ve Matteo Lovato’yu transfer ederken bu isimlere 56 milyon euro bonservis ödedi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Josip Ilicic

Hücum futbolu ile rakip takımların korkulu rüyası olan Atalanta’da Luis Muriel, Duvan Zapata ve Josip Ilicic, fark yaratan isimler olarak dikkat çekiyor. Özellikle Ilicic, takımın hücum aksiyonlarını organize eden isim konumunda. Slovenyalı yıldız futbolcu, geçen sezon yedi gol ve 10 asistlik performans sergiledi. 

Son Avrupa macerası

Tarihtdeki en büyük başarısı Gian Piero Gasperini yönetiminde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale çıkmak olan Atalanta, 2020-2021 sezonunda Avrupa’ya son 16 turunda veda etti. İtalya temsilcisi, Real Madrid’e toplam 4-1 yenilerek elendi.

Atalanta, 21 bin 300 kişi kapasiteli Gewiss Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Young Boys (İsviçre)

İsviçre futbolunun önde gelen ekiplerinden Young Boys, 2020-2021 sezonunda ligini en yakın takipçisi Basel’e 31 puan fark atarak birinci sırada tamamladı. Sezon boyunca yalnızda 29 gol yiyen Young Boys, yaz transfer döneminde kadrosunu Jordan Siebatcheu ile güçlendirdi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Jordan Siebatcheu

Young Boys’un yeni transferi Jordan Siebatcheu, Jean-Pierre Nsame’nin sakatlığında hücum hattının en önemli ismi olacak. 25 yaşındaki ABD’li forvet, geçen sezon sarı-siyahlılarda kiralık olarak forma giydi ve takımına 15 gollük katkı sağladı. 

Son Avrupa macerası

Young Boys, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Midtjylland’a elenerek yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. UEFA Avrupa Ligi’nde ise oldukça başarılı sonuçlar olan İsviçre temsilcisi, son 16 turuna kadar yükselmeyi başardı fakat bu aşamada Ajax’a diş geçiremedi.

Young Boys, 23 bin kapasiteli Wankdorf Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

G Grubu:

Lille (Fransa)

Sevilla (İspanya)

Red Bull Salzburg (Avusturya)

Wolfsburg (Almanya)

Lille (Fransa)

Dokuz yıllık Paris Saint-Germain hegemonyasına son vererek Fransa Ligue 1’de mutlu sona ulaşan Lille, yeni sezon öncesi teknik direktörü Christophe Galtier’i kaybetti. Fransa temsilcisi, başarılı ismin yerini ise Jocelyn Gourvennec ile doldurdu. Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik’in de formasını giydiği Lille, yaz transfer döneminde yalnızca Amadou Onana’yı kadrosuna kattı. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Burak Yılmaz

Lille, 2020-2021 sezonunda şampiyonluğu takım oyunu ile kazandı. Ancak bireysel anlamda Renato Sanches, Jonathan David ve Burak Yılmaz, öne çıkan isimler oldu. Özellikle milli futbolcumuz Burak, sezonu 18 gol ve beş asist ile tamamlayarak taraftarların sevgilisi olmayı başardı. 

Son Avrupa macerası

Lille, en son UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2019-2020 sezonunda mücadele etti. Fransa temsilcisi, Valencia, Chelsea ve Ajax’ın yer aldığı grubu son sırada noktaladı. 

Lille, 50 bin 186 kişi kapasiteli Pierre Mauroy Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Sevilla (İspanya)

Julen Lopetegui’nin takımı Sevilla, 2020-2021 sezonunda İspanya La Liga’yı dördüncü sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi bileti almaya hak kazandı. Yeni sezonda hedeflerini daha da büyüten İspanya temsilcisi, yaz transfer döneminde Rafa Mir, Gonzalo Montiel, Thomas Delaney, Erik Lamela ve Ludwig Augustinsson’u kadrosuna kattı. Sevilla, bu transferlere 38.50 milyon euro bonservis harcadı. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Rafa Mir

Takım halinde oynamayı seven Sevilla’da bu sezon takıma katılan iki isim, taraftarları çok heyecanlandırıyor. Tottenham Hotspur forması altında uzun seneler geçiren Erik Lamela, yeni sezonda Sevilla forması giyecek. Arjantinli yıldızın yanı sıra Rafa Mir de gol yollarında Sevilla’nın en büyük kozu olacak. İspanyol forvet, geçen sezon Huesca gibi hücumda sorun yaşayan bir takımda 16 gol atma başarısını gösterdi. 

Son Avrupa macerası

Son 10 yıllık dönemde yalnızca bir kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final oynayabilen Sevilla, 2020-2021 sezonunda son 16 turunda Devler Ligi’ne veda etti. İspanya temsilcisi, çekişmeli geçen iki maçın ardından Borussia Dortmund’a elendi. 

Sevilla, 43 bin 883 kapasiteli Ramon Sanchez Pizjuan’da maçlarını oynuyor.

Red Bull Salzburg (Avusturya)

Avusturya futbolunda son yılların açık ara en başarılı ekibi olan Red Bull Salzburg, akademisinden çıkardığı genç yetenekleri Avrupa’nın dev kulüplerine satarak gelir elde ediyor. Avusturya temsilcisi, bu sezon da Patson Daka ve Enock Mwepu’yu satarak kasasına 61.25 milyon euro koydu. RB Salzburg, kadrosunu ise Kamil Piatkowski, Nicolas Capoldo ve Roko Simic transferleri ile güçlendirdi. Kırmızı-beyazlıların kadrosuna kattığı isimlerin yaş ortalaması ise 20,9 olarak dikkat çekiyor.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Karim Adeyami

Karim Adeyemi, RB Salzburg takımın en gözde futbolcularından biri. 18 yaşındaki Alman futbolcu, 2020-2021 sezonunda 38 maçta rakip filelere dokuz gol atarken bu sezon ise henüz sekiz karşılaşmada rakip fileleri yedi kez sarsmayı başardı. 

Son Avrupa macerası

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2020-2021 sezonunu Bayern Münih ve Atletico Madrid’in arkasında grubunu üçüncü bitiren RB Salzburg, yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti fakat burada Villarreal engeline takıldı. 

Red Bull Salzburg, 30 bin 188 kişi kapasiteli Red Bull Arena’da maçlarını oynuyor.

Wolfsburg (Almanya)

Wolfsburg, 2020-2021 sezonunda Almanya Bundesliga’yı dördüncü sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi biletini kaptı. Mark van Bommel’in teknik direktörlüğünü yaptığı ekip, bu sezon ise hedeflerini büyüttü. Wolfsburg; Sebastian Bornauw, Luka Waldschmidt, Aster Vranckx, Lukas Nmecha ve Maximilian Philipp’i toplam 49 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek kadrosuna kattı. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Wout Weghorst

Mark van Bommel ile yeni sezona büyük umutlarla başlayan Wolfsburg, bu amaç doğrultusunda Hollandalı Wout Weghorst’a çok güveniyor. Tecrübeli forvet, 2020-2021 sezonunda takımına 20 gollük katkı sağladı. 

Son Avrupa macerası

2015-2016 sezonun ardından ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek olan Wolfsburg, geçen sezon UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Yunanistan temsilcisi AEK’e elenerek Avrupa’ya oldukça erken veda etti. 

Wolfsburg, 30 bin kişi kapasiteli Volkswagen Arena’da maçlarını oynuyor.

H Grubu:

Chelsea (İngiltere)

Juventus (İtalya)

Zenit (Rusya)

Malmö (İsveç)

Chelsea (İngiltere)

Son UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea, yeni sezonda hem Avrupa’yı hem de İngiltere Premier Ligi’ni kazanmayı amaçlıyor. Thomas Tuchel yönetiminde adeta ”yenilmez” bir takım olan Maviler, yaz transfer döneminde Romelu Lukaku’yu 115 milyon euro karşılığında Inter’den satın aldı. Chelsea’de Tammy Abraham, Fikayo Tomori, Davide Zappacosta, Victor Moses ve Oliver Giroud ile yollar ayrıldı.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Romelu Lukaku

Chelsea kadrosunda dünyaca ünlü yıldızlar yer alıyor. Jorginho, Mason Mount, Kai Havertz, Pulusic, N’Golo Kante, Timo Werner ve Romelu Lukaku’nun başını çektiği yıldızlar karması, yeni sezon için çok büyük şeyler vaat ediyor. Özellikle dokuz yıllık aranın ardından Inter’i şampiyonluğa taşıyan Romelu Lukaku, üçüncü kez geldiği Chelsea’yi Premier Lig’de mutlu sona ulaştırmak isteyecek. Belçikalı yıldız, geçen sezon 30 gol ve 11 asistlik performansı ile İtalya Serie A’yı paramparça etti. 

Son Avrupa macerası

Chelsea, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde harikalar yarattı. Maviler, grup aşamasından sonra sırasıyla Atletico Madrid, Porto ve Real Madrid’i elerken finalde ise Manchester City’yi mağlup etmeyi başardı ve tarihinde ikinci kez UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürdü.

Chelsea, 41 bin 837 kişi kapasiteli Stamford Bridge’de maçlarını oynuyor.

Juventus (İtalya)

Andrea Pirlo yönetiminde 2020-2021 sezonunu hayal kırıklıkları ile noktalayan Juventus, yeni sezon öncesi teknik direktör değişikliğine gitti. Massimiliano Allegri’yi takımın başına getiren Zebralar, yaz transfer dönemini çok hareketli geçirmedi. Juventus, şu ana kadar Weston McKennie, Kaio Jorge ve Manuel Locatelli’yi kadrosuna kattı. Siyah-beyazlılar, bu transferler için 22 milyon euro ödedi. Juventus, takımın en önemli yıldızı Cristiano Ronaldo’yu Manchester United’a sattı.

Takımın fark yaratan oyuncusu – Federico Chiesa

Juventus, Cristiano Ronaldo’nun takımdan ayrılması ile birlikte hücum anlamında sıkıntılar yaşayacak. Massimiliano Allegri, Portekizli yıldızın yerini EURO 2020’nin yıldızı Federico Chiesa ve Paulo Dybala ile doldurmaya çalışacak. Özellikle 23 yaşındaki Chiesa, Juventus taraftarlarının geleceğe umutla bakmasını sağlıyor. Yıldız futbolcu, geçen sezon 14 gol ve 10 asistlik bir performansın altına imza attı.

Son Avrupa macerası

Juventus, 2020-2021 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ne sürpriz bir şekilde veda etti. İtalya temsilcisi, uzatmalara giden eşleşmede Porto’ya elenerek son 16 turunda Avrupa macerasına havlu atmak zorunda kaldı.

Juventus, 41 bin 507 kişi kapasiteli Allianz Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Zenit (Rusya) 

Zenit, Sergey Semak yönetiminde 2020-2021 sezonunda Rusya Premier Ligi’ni şampiyon olarak noktaladı. Böylelikle üst üste üçüncü lig zaferine ulaşan Zenit’de gözler UEFA Şampiyonlar Ligi’ne çevrilmiş durumda. Rusya temsilcisi, yaz transfer döneminde ise Claudinho ve Dmitri Chistyakov’u kadrosuna kattı. Zenit, bu transferlere 15.25 milyon euro ödedi. 

Takımın fark yaratan oyuncusu – Sardar Azmoun

Red Bull Bragantino forması ile 50 maçta 20 gol atan Brezilyalı forvet Claudinho’yu kadrosuna katan Zenit’in hücumdaki en büyük gol ayağı ise Sardar Azmoun olacak. Taraftaların sevgilisi olmayı başaran Azmoun, 2020-2021 sezonunda 19 gol ve iki asistlik perfromans gösterdi. İranlı golcü, yeni sezonda ise çıktığı yedi karşılaşmada fileleri altı kez sarstı.

Son Avrupa macerası

2015-2015 sezonundan bu yana UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkamayan Zenit, 2020-2021 sezonunda Borussia Dortmund, Lazio ve Club Brugge’un yer aldığı grubu son sırada tamamladı.

Zenit, 68 bin kişi kapasiteli Yeni Zenit Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Malmö (İsveç)

Bir peri masalına imza atarak UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına yükselen Malmö, Kızılyıldız’ın ardından tüm elemeleri geçip bunu başaran tarihteki ikinci takım oldu. John Dahl Tomasson’un öğrencileri, görece zayıf kadroları ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nin tadını çıkartmak ve büyük sürprizlere imza atarak tarihe geçmek isteyecek. 

Takımın fark yaratan futbolcusu – Antonio Colak

İsveç Ligi’de şu ana kadar 16 hafta oynandı. Ligi ikinci sırada götüren Malmö’de Antonio Colak, formuyla dikkat çekiyor. Hırvat forvet, şu ana kadar ligde sekiz gol ve bir asistlik performansı ile dokuz gole doğrudan katkı sağladı.

Son Avrupa macerası

Malmö, 2020-2021 sezonunda UEFA Avrupa Ligi Play-Off’larında Granada’ya elendi. 

Malmö, 22 bin 500 kişi kapasiteli Eleda Stadyumu’nda maçlarını oynuyor.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.