Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

13. Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin sahibi Maria Ressa ve Canan Arın oldu

İstanbul’da 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülen AGOS Gazetesi Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü 15 Eylül’de verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri’nin 13’üncüsü koronavirüs nedeniyle çevrimiçi düzenlendi. 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı’ndaki tören, vakfın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Ödülün yurtdışındaki sahibi gazeteci ve yazar Maria Ressa, Türkiye’deki sahibi ise aktivist ve avukat Canan Arın oldu.

“Uzun vadeli düşünmemiz, birlikte çalışmamız ve yalnız olmadığımızı bilmemiz gerekiyor”

13. Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün yurtdışındaki sahibi Filipinli-ABD’li gazeteci ve yazar Maria Ressa, dezenformasyona, yalan haberlere ve özgür basının susturulmasına karşı verdiği mücadele ile tanınıyor. Ressa ödül konuşmasında, “Yolumuzdan şaşmamamız gerekiyor. İnsanlar bazen naif veya aptal olduğunuzu söyleyebilir. Bizim için de öyle diyorlar ama değiliz. İçinde bulunduğumuz dönem bunu gerektiriyor. Umut olmadan ilerleyecek enerjimiz kalmaz. Uzun vadeli düşünmemiz, birlikte çalışmamız ve yalnız olmadığımızı bilmemiz gerekiyor” dedi.

“Bu kadar korkunç bir tabloda insanı yüreklendiren tek olay kadın direnişi ve dayanışması”

13. Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün Türkiye’deki sahibi ise kadın hakları savunucusu ve avukat Canan Arın oldu. Arın, Mor Çatı Derneği’nin ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin kurucuları arasında yer almış ve Türkiye’nin 2012’de İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülke olmasına da katkıda bulunmuştu. 

Arın, ödül konuşmasında şunları söyledi: “Vatandaşlarının yaşam haklarını korumakla mükellef olan devlet, cinayetlere göz yummaktadır. Siyasal cinayetler her ülkede meydana geliyor ve failleri bir süre sonra yakalanarak cezalarını çekiyor. Türkiye’deki durumun vahameti, emirin demiri kesmesi ve hukuk kavramının tamamen ortadan kalkması, cinayetlerin üstünün örtülmesi, yargılama varmış gibi yapılan davaların uzatılması ve sonunda dağın fare doğurması. Bu kadar canavarlığın içinde, bu kadar korkunç bir tabloda insanın içini açan, insanı yüreklendiren tek olay kadın direnişi ve dayanışması.”

Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, çevrimiçi törende yaptığı konuşmada “Vakıf olarak dayanışma, iyilik, eşitlik ve adaletten, çevremize, doğaya ve insana yaşam hakkından yanayız” dedi. 

“İnsanlar, Afganistan’daki mücadeleye katıldıkları için ağır bedeller ödüyor, Hrant Dink’in ödediği bedel gibi”

Törenin açılış konuşmasını ise Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard yaptı. Callamard, Afganistan’da yaşanan hak ihlallerini vurgulayarak, “Afganistan hepimize 21. yüzyılda, 2021 yılında sivil toplumun ve bağımsız medyanın evrensel insan hakları için sürdürülen tüm savaş ve mücadelelerin ön saflarında yer aldığını hatırlatıyor. Birçok insan, hatta haddinden fazla insan bu mücadeleye katılımları ve bağlılıkları nedeniyle en ağır bedeli yaşamlarıyla ödüyor. Tıpkı 2007’de, 14 yıl önce Hrant Dink’in ödediği bedel gibi” diye konuştu. Callamard ayrıca, Türkiye’de gazetecilerin ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarının kısıtlandığını vurgulayarak, keyfi gözaltı ve tutuklamaları eleştirdi.

Törende dünyadan birçok protestoya yer verildi 

Törende, dünyanın dört bir yanındaki hak mücadelelerine ilişkin kesitlerden oluşan “Işıklar” videosu gösterildi. Videoda Kenya’daki elektrik santraline karşı düzenlenen protestolara, İskoçya’da polisin iki göçmeni sınır dışı etmek için minibüse bindirmesini mahalle sakinlerinin engellediği görüntülere, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki atanmış rektöre karşı düzenlenen protesto gösterilerine, Myanmar’daki darbe karşıtlarına, Gaziantep Kırkayak Kültür Derneği’nin insan hakkı ihlallerine dikkat çeken sanat eserlerine, Trump’ın Asyalılara yönelik ayrımcı söylemlerine karşı ABD’deki eylemlere, Rize-İkizdere’deki taşocağının inşa edilmesine karşı çıkan köylülere, Hindistan’da kadınların kurduğu haber ajansına, Belarus, Kolombiya ve Rusya’daki eylemelere, Türkiye, Macaristan ve Polonya’da İstanbul Sözleşmesi için bir araya gelen kadınlara, 2021 yılında çıkan yangınlara yer verildi.

Törende birçok sanatçı eserlerini seslendirdi

Törende Nazan Öncel, Yerevan Saxophone Quartet, Vahagn Hayrapetyani, Kharberd Özel Gereksinimli Çocuklar Evi Etnik Müzik Grubu Tsakhruk, Wood Winds Project, Ayta Sözeri, TmbaTa, Ezhel çeşitli eserler seslendirdi.  

Ödül sahiplerini 10 kişilik jüri heyeti belirledi

Ödül sahiplerini belirleyen jüri üyeleri ise 2020 Hrant Dink Ödülü sahipleri Mozn Hassan ve Osman Kavala, film yönetmeni Emin Alper, yazar Tanıl Bora, film yönetmeni Robert Guedigueian, avukat Viviana Krsticevic, çocuk hakları aktivisti Molly Melching, yazar ve diplomat Şafak Pavey, siyasetbilimci ve yazar Füsun Üstel ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink idi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.