Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği “Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası” sempozyumu düzenliyor

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nin (ADAM-DER) düzenlediği “Militarizmden Arındırılmış Bir Dünya Ütopyası” isimli sempozyum 16-17 Ekim 2021 tarihlerinde yapılacak. Sempozyum, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi yapılacak ve iki gün sürecek. İzleyiciler YouTube üzerinden de sempozyumu takip edebilecek.

Amaç, militarizme karşı demokratik kamusal bilince katkıda bulunmak”

ADAM-DER’in açıklamasında, sempozyumun amacı, “Aileden kışlaya, okuldan işyerlerine varıncaya dek her yerde yaşamımıza nüfuz eden militarist söylemi, ona ait dilin özelliklerini ve değişik simgeleri görünür kılmak. Militarizm konusunda yapılmakta olan akademik çalışmaların kamuoyuna iletilmesinde aracı olabilmek ve böylelikle militarizme karşı demokratik kamusal bilince katkıda bulunmak” denilerek özetlendi.

12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 askeri darbeleri döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiği kesilen askerler tarafından kurulan ve başkanlığını Çetin Ali Nergis’in yürüttüğü ADAM-DER, bu sempozyumu geleneksel hale getirmeyi amaçlıyor. 

16 Ekim’de başlayacak sempozyumun ilk oturumunda militarizmin tarihsel gelişimi konuşulacak. Moderatörlüğünü Birikim Dergisi yazarı Tanıl Bora’nın yapacağı oturumda devletin militarist karakteri ve küresel militarizmin toplumsal dinamikleri tartışılacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Bedirhanoğlu’nun moderatörlüğünü üstleneceği ikinci oturumda ise Doç. Dr. Özlem Kaygusuz ve Doç. Dr. Zeynep Gambetti’nin de aralarında bulunduğu konuşmacılar dünyadaki güvenlik anlayışının dönüşümünü tartışacak.

17 Ekim günü Şebnem Oğuz’un yöneteceği üçüncü oturumda Türkiye’de militarizm ve devlet konuşulacak. 18 Ekim’deki son oturumda Bahadır Özgür ve Çağlar Kurç’un da aralarında olduğu konuşmacılar askeri sanayi kompleksi ile devlet bütçesi arasındaki ilişkiyi değerlendirecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.