Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Francine Niyonsaba DSD’li (cinsiyet gelişim bozukluğu) bir sporcu olarak dünya rekoru kıran ilk atlet oldu

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de dün (14 Eylül) gece düzenlenen Kıtalararası Altın Turu’nda tarihi bir an yaşandı. DSD yani cinsiyet gelişim bozukluğu olan 28 yaşındaki Burundili atlet Francine Niyonsaba, 2000 metrede dünya rekorunun yeni sahibi oldu. Bu sonuçla birlikte tarihte ilk kez DSD’li bir atlet dünya rekoru kırdı.

Niyonsaba, açık havada 5:21.26 ile çizgiyi geçerek, 2000 metre dünya rekorunu 4 saniye geliştirdi. Daha önceki açık hava rekoru 5:25.36 ile İrlandalı atlet Sonia O’Sulivan’a aitti (1994 – Edinburg). Dünya rekorunu yarışın son turundaki atağıyla kıran Niyonsaba’nın performansı, DSD’li sporcular üzerindeki tartışmayı kaçınılmaz olarak yeniden alevlendirecek.

Kapalı mekan rekoru ise 2017’de Etiyopyalı Genzebe Dibaba tarafından 5:23.75’lik dereceydi ve Burundili dün geceki derecesiyle iç ve dış mekan rekorları tablosunun en üst basamağına yerleşti.

Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda 800 metrede gümüş madalya kazanan Niyonsaba, 5000 metrede de Elmas Lig’i kazanma başarısı gösterdi ve açık hava 3000 metre koşuda tarihin en hızlı beşinci derecesini yaptı.

Dünya Atletizm Birliği’nin (World Athletics) aldığı kararla, testosteron hormunu yüksek kadın atletlerin ilaç kullanarak hormon değerlerini düşürmesi koşuluyla 400 ile 1600 metre arası yarışlara katılabileceği belirtilmişti. Bu kural değişikliği sebebiyle birçok atlet maraton yarışlarına geçmişti. Yıldız atletlerden Güney Afrikalı Caster Semenya konuya yargıya taşımıştı.

Francine Niyonsaba’nın 2000 metrede rekora koştuğu anlar:

https://www.youtube.com/watch?v=82Nc3YTXD0g

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.