Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin Bölgesel İstihdam Ofisleri 20 bin kişiyi iş sahibi yaptı: En çok gençler istihdam edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) işsizlik sorununun çözümüne destek olmak amacıyla kurduğu Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO), özel sektördeki işverenlerin aradıkları nitelikteki çalışanı bulmasına, iş arayanların ise hedefledikleri işe girmesine aracılık ediyor. BİO’lara bugüne kadar 135 binin üzerinde başvuru yapıldı, 20 bin kişi iş sahibi oldu. BİO’ların işe yerleştirmelerinde genç istihdamı ilk sırada.

BİO kariyer danışmanları, 13 ofisten İstanbul’un 39 ilçesine, ofislerin yanı sıra https://bio.ibb.istanbul/ portalı üzerinden çevrimiçi olarak da hizmet veriyor. BİO’lar, Avrupa yakasında Küçükçekmece, Büyükçekmece, Şişli, Bayrampaşa, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler ve Silivri’de, Anadolu yakasında ise Ümraniye, Üsküdar, Tuzla, Kartal ve Sancaktepe’de yer alıyor.

BİO yoluyla en çok istihdam Esenyurt, Küçükçekmece ve Ümraniye ilçelerinde gerçekleşti: Bu üç ilçeden istihdam edilen adaylar toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturdu.

2021 yılında BİO’larca en çok işe yerleştirme yapılan sektörler sırasıyla gıda, hizmet, metal sanayi ve bilişim teknolojileri oldu. Gıda sektöründeki işe yerleştirmeler tüm işe yerleştirmelerin yüzde 17,6’sına denk geliyor.

Beyaz yaka pozisyonları için en çok işe yerleştirme sırası ile satış danışmanı, muhasebe uzmanı ve tahsilat uzmanı pozisyonları için oldu. Mavi yaka pozisyonları için en çok işe yerleştirme sırası ise üretim personeli, depo personeli ve temizlik görevlisi olarak gerçekleşti.

İşe yerleştirmelerde genç istihdamı ilk sırada. İşe yerleştirilenler içinde 20-24 yaş grubu gençler tüm yerleştirmelerin üçte birini (%33,1) oluştururken, 25-29 yaş grubu gençler %25 oran ile ikinci sırada, 30-34 yaş grubu işgücü ise üçüncü sırada yer aldı.

Öte yandan, İstanbul genelinde kadın istihdamı yüzde 31,54 iken BİO’ların işe yerleştirmelerinde kadın istihdamı yüzde 36,27 oldu.

BİO’lar, İSMEK ile işbirliği yaparak işgücü piyasasının ve firmaların aradığı nitelikte işgücünün yetiştirilmesine ve istihdamına yardımcı oluyor. Diğer yandan firmalar bulmakta zorluk çektiği nitelikli işgücünü ve aradığı yetkinlikleri BİO’lara bildiriyor, BİO ve firma işbirliğinde iş arayan adaylar belirleniyor. İSMEK, firma işbirliği ile kazandırılması istenen bilgi, beceri ve yetkinliklere uygun eğitim programını oluşturarak eğitimi gerçekleştiriyor. Eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar firmalar tarafından istihdam ediliyor.

Öte yandan İBB Çözüm Merkezleri, eylül ayından itibaren iş arayanların başvurularını BİO adına kabul edip, iş arayanların kayıtlarını alıyor. İş arayan vatandaşlar sabit ve mobil 153 Beyaz Masa noktasında iş başvuru formunu doldurabiliyor.

Bu formlar, ilgili Bölgesel İstihdam Ofisleri’ne iletildikten sonra kariyer danışmanları tarafından kişilerin aday kaydı yapılıyor, adaylarla iletişime geçiliyor. Kayıt tamamlandığında kişilere bir kullanıcı adı ve şifre bilgisi SMS (kısa mesaj) yoluyla iletiliyor. Adaylar, kullanıcı adı ve şifre ile https://bio.ibb.istanbul/ portalına girip mevcut ilanlara göz atıp, ilgilendikleri ilanlara başvurabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.