Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tokyo 2020: Büyük Britanya adına 4×100 metre bayrak yarışında koşan CJ Ujah’ın yasaklı madde kullandığı kesinleşti – Bayrak takımının gümüş madalyası tehlikede

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda atletizm dalında Büyük Britanya 4×100 bayrak takımıyla gümüş madalya kazanan CJ Ujah’ın test sonuçlarında ostarine ve S-23 maddeleri gözlemlenmişti. Uluslararası Test Ajansı’nın (ITA) salı (14 Eylül) günü yaptığı açıklamaya göre 27 yaşındaki sprinterin ‘B’ numunesi de pozitif çıktı ve Tokyo Olimpiyatları’ndaki ilk testinin sonucunu doğruladı. 

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda Büyük Britanya 4×100 metre bayrak takımıyla gümüş madalya kazanan CJ Ujah’ın testinde yasaklı ostarine ve S-23 maddelerine rastlanılmıştı. ITA’nın dünkü (14 Eylül) açıklamasına göre, 27 yaşındaki sprinterin ”B” numunesi de pozitif çıktı ve böylelikle yasaklı madde kullandığı kesinleşti.  

CJ Ujah’ın sırasıyla kas kaybını ve kemik sağlığını tedavi etmek için kullanılan seçici androjen reseptör modülatörleri ostarin ve S-23 maddelerini kullandığının kesinleşmesi, Büyük Britanya 4×100 bayrak takımının gümüş madalyasının elinden alınması olasılığını daha da artırdı. Ujah ise tahkim mahkemesine taşıdı. Ujah’ın aklanmaması durumunda, aralarında Zharnel Hughes, Richard Kilty ve Nethaneel Mitchell-Blake’in de bulunduğu Büyük Britanya 4×100 bayrak takımı, gümüş madalyasını kaybedecek. Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) Dopingle Mücadele Kuralı şöyle: “İhlali gerçekleştiren sporcunun bayrak yarışı takımının bir üyesi olarak yarıştığı durumlarda, bayrak takımı otomatik olarak söz konusu etkinlikten diskalifiye edilir.” 

ITA, ilerleyen günlerde konuyu Atletizm Dürüstlük Birimi’ne (AIU) havale edecek. Ujah’a geçici olarak men cezası veren AIU ise sporcunun ikinci testinin de pozitif çıkmasının ardından verdiği cezayı yeniden gözden geçirecek. Ujah’ın dışında Tokyo 2020’de yarışan Faslı atlet Sadık Mikhou, Gürcü gülleci Benik Abramyan ve Kenyalı sprinter Mark Otieno Odhiambo da testleri pozitif çıktığı için geçici olarak men cezası almıştı.

‘’Ben bir hileci değilim’’ 

CJ Ujah, konu ile ilgili geçen ay bir açıklama yayınlamıştı. İstemli olarak yasaklı madde kullandığını reddeden Ujah, şunları söylemişti: “Kesinlikle ben bir hileci değilim ve bilerek yasaklanmış bir maddeyi asla almadım ve almayacağım. Sporumu seviyorum ve hem sporcu hem de takım arkadaşı olarak sorumluluklarımı biliyorum.” 

Tokyo 2020’deki erkekler 4×100 metre bayrak yarışı finali:

Büyük Britanya adına Tokyo 2020’de 4×100 metre bayrak yarışında koşan CJ Ujah’a Uluslararası Test Ajansı tarafından soruşturma açılmasıyla ilgili haberimiz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.