Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanya’da aşı olana bedava döner veriliyor, DSÖ Sputnik V’nin onay sürecini askıya aldı

Almanya’da koronavirüs aşısı olana bedava döner kampanyası başlatıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rus aşısı Sputnik V’nin onay sürecini askıya aldı. Fransa’da aşı olmayı reddeden üç bin sağlık çalışanı görevden uzaklaştırıldı. Dünyada aşılama oranı en yüksek ülke Portekiz oldu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya’da aşı olana bedava döner kampanyası başlatıldı

Berlin’in ünlü lokanta zincirlerinden Kaplan Döner, yerel sağlık otoriteleriyle anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, şehrin merkezi bölgelerinden Leopoldplatz Meydanı’nda randevu almadan koronavirüs aşısı yaptıran kişiler ücretsiz döner alabiliyor. Almanya’da bir hafta sürecek koronavirüs aşı kampanyasına kebap dükkanları, Berlin Hayvanat Bahçesi ve spor mağazaları destek oluyor.

DSÖ, Rus aşısı Sputnik V’nin onay sürecini askıya aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üretim sürecindeki ihlaller nedeniyle Sputnik V’nin onay sürecinin askıya alındığını açıkladı. Açıklamayı DSÖ’nün uzantısı Pan Amerikan Sağlık Örgütü’nün yardımcı direktörü Barbosa yaptı. Barbosa, “DSÖ’nün mayıs ayında Rusya’da yaptığı teftişler sırasında üretim tesislerinde bir ihlal tespit edildi. Yapılan incelemeler sırasında fabrikanın üretim yapmak için en iyi yer olmadığını fark ettik. Dolayısıyla onay süreci askıya alındı” dedi.

Fransa, aşı olmayı reddettiği için üç bin sağlık çalışanını görevden uzaklaştırdı

Fransa genelinde hastaneler, bakım evleri ve sağlık merkezlerinde görev yapan üç bin sağlık çalışanı, koronavirüs aşılamasına uymadıkları için görevden uzaklaştırıldı. Fransız RTL radyosuna konuşan Sağlık Bakanı Olivier Veran, bunun bir kaos olmadığını ve sektörde 27 milyon işçi olduğunu söyledi. Veran, “Görevden uzaklaştırmaların çoğu geçici. Pek çok kişi aşı zorunluluğunun gerçekliğini gördükten sonra aşı olmaya karar verdi” dedi.

Aşılama oranı en yüksek ülke Portekiz

Portekiz’de çift doz aşılaması tamamlananların sayısı nüfusun yüzde 81’ine ulaştı. Bu oranla Portekiz, aşılama oranı en yüksek ülke oldu. Portekiz’i yüzde 80,95 ile Malta ve yüzde 78,80 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, insanları aşı olmaya çağırıyor

Jacinda Ardern

Yeni Zelanda’da Auckland kenti dışına çıkan bir kamyon şoförü de dahil olmak üzere 13 yeni koronavirüs vakası bildirildi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bu durum üzerine insanları “çocuklar için” aşı olmaya çağırdı.

Çin, 12-17 yaş arası öğrencilerin yüzde 91’ini çift doz aşıladı

Çin devlet televizyonu çarşamba (15 Eylül) günü 12-17 yaş aralığındaki öğrencilerin yüzde 91’inin çift doz aşılandığını açıkladı. Yetkililer yine de okullardaki görevlilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çin hükümeti, 6 Eylül’de ulusal bazda aşılamanın yüzde 70’e ulaştığını açıklamıştı.

Moderna, aşının koruyucu etkisinin azaldığını bunun destekleyici aşıyı gündeme getirdiğini açıkladı

Moderna’nın aşılardan elde ettiği yeni veriye göre, aşının koruyucu etkisi zamanda azalıyor. Bu veri, destekleyici aşıların gerekliliğini ortaya koydu. Bu yeni veriler, Moderna aşısının etkisinin BioNTech’ten uzun sürdüğü yönündeki araştırmalarla tezatlık oluşturuyor.

Melbourne’de yetkililer, sokağa çıkma yasağını protesto edenlere karşı önlem alıyor

Avusturalya’nın Melbourne şehrinde hafta sonu evden çıkma yasağına karşı bir protesto düzenlenmesi planlanıyor. Yetkililer ise toplu taşımayı durdurarak ve binlerce polisi görevlendirerek bunu önlemeye çalışıyor.

Endonezya’da süper kahraman kıyafeti giyen bir adam çocuklara destek oluyor

“Super-isoman” adıyla bilinen 40 yaşında ilaç mümessili Agus Widanarko, karantina altındaki evlere süper kahraman kostümleriyle gidip çocukları eğlendiriyor. Widanarko, geçen dört ayda yüzden fazla çocuğu ziyaret etti.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.