Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “İç savaşın yaşandığı Etiyopya’nın Tigray bölgesinde insanlık suçları işleniyor”

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde geçen kasım ayından beri bir iç savaş yaşanıyor. Tigray Savunma Güçleri (TDF) bölgenin bağımsızlığı için Etiyopya ve komşu ülke Eritre güçleri ile savaşıyor. Bu savaşın orasında kalan yerel halk ve mülteciler ise tecavüz ve cinayet dahil olmak üzere pek çok şiddet olayına maruz bırakılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bölgede şiddete uğrayan mültecilerle ilgili bir rapor yayımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda, Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde Eritreli askerlerin ve Tigray milislerinin, Eritreli mültecilere tecavüz ettiğini, gözaltına aldığını ve hatta öldürdüğü belirtildi.

On binlerce mülteci, 5 milyon nüfuslu ve dağlık bir bölge olan Tigray’da yaşıyor. Tigray’ın yerel halkı, mültecilere işgalci Eritreli askerle aynı milliyetten oldukları için güvensizlik duyuyor.

HRW Afrika Direktörü Laetitia Bader, “Tigray’da Eritreli mültecilere yönelik düzenlenen korkunç cinayetler, tecavüzler ve yağmalamalar açık savaş suçlarıdır” dedi.

Eritre Enformasyon Bakanı Yemane Gebremeskel ise gazetecilerin bu konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı. Eritreli yetkiler daha önce vahşeti yalanlamış ve silahlı kuvvetlerinin sivilleri hedef almadığını söylemişti.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nden bir sözcü de resmi üniformalı Tigray güçlerinin bölgeye yeni geldiğini ve gerçekleşen suistimallerin yerel milisler tarafından işlenmiş olabileceğini açıkladı. Uluslararası araştırmacıların konuyu araştırmak için istedikleri zaman bölgeye gelebileceğini de ekledi.

Tigray ihtilafından önce Etiyopya, yoksulluktan ve otoriter hükümetten kaçan yaklaşık 150 bin Eritreli mülteciye ev sahipliği yapıyordu. HRW’nin raporunun büyük bölümü, savaş sırasında yok edilen iki kampa, Shimelba ve Hitsats’a, odaklandı. HRW bu kamplarda yaşan 20 bin mülteciden 7 bin 643’ünün hâlâ kayıp olduğunu belirtti.

“Her evde birileri öldürüldü”

HRW, Eritre güçlerinin 19 Kasım’da kuzeydeki Hitsats kasabasına ulaştığını, burada yaşayanları öldürdüğünü ve mülteci kampını yağmalayıp işgal ettiğini açıkladı. HRW’ye konuşan bir kişi, bazı mültecilerin doğrudan yağmacılara yardım ettiğini söyledi. Kampta yaşayan bir tanık, “Her evde birileri öldürüldü” dedi.

Yine HRW’nin tespitlerine göre Tigray savaşçıları, Hitsats’daki olaylardan dört gün sonra kampın yakınındaki bir bölgeye saldırarak dokuz mülteciyi öldürdü ve 17 kişiyi yaraladı.

Raporda, HRW’nin Tigray resmi güçlerinin Hitsats çevresinde faaliyet gösteren yerel Tigray milislerini yönlendirip yönlendirmediğinin ise tespit edilemediği belirtildi.

Hitsats’ın kuzeybatısındaki Zelasle ve Ziban Gedena köylerinin çevresindeki mülteciler, kendilerine ateş edildiğini ve el bombası atıldığını söyledi. Tigray güçleri, kaçan mültecileri Hitsats’a geri götürdü. Bazı kadınlar kaçarken Tigray savaşçıları tarafından tecavüze uğradı. 27 yaşındaki bir kadın, Tigray savaşçılarının 17 yaşındaki kız kardeşiyle birlikte kendisine tecavüz ettiğini anlattı.

HRW, Tigray kuvvetlerinin 4 Ocak’ta Hitsats Kampı’ndan çekilmesinin ardından Eritre kuvvetleri, bölgeye döndü, kalan mültecilere ayrılmalarını emretti ve kampı imha etti.

Derleyen: Ayhan Eren

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.