Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’dan Avustralya ve ABD’ye denizaltı resti: Vaşington ve Canberra büyükelçileri ülkeye çağrıldı

Fransa, Avustralya’nın 2016 yılında konvansiyonel denizaltı filosu kurmak için kendisiyle imzaladığı anlaşmayı iptal ederek, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile anlaşmasının ardından her iki ülkede bulunan büyükelçilerini geri çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian konuya ilişkin açıklamasında, büyükelçilerini çağırma kararının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla alındığını ve konunun “istisnai bir ciddiyet” taşıdığını belirtti.

Le Drian açıklamasında, “2016 yılından bu yana sürdürülen projenin iptal edilmesi ve ABD ile nükleer denizaltılara dair işbirliğini hedefleyen yeni bir ortaklık duyurusu, müttefikler arasında kabul edilemez bir durumdur. İttifaklarımız, ortaklıklarımız ve Hint-Pasifik bölgesinin Avrupa için önemine dair anlayışımız bundan etkilenecektir” dedi.  

Avustralya’nın tutumunu sert bir dille eleştiren Le Drian, France Info radyosuna verdiği demeçte “Anlaşmanın imzalanması bir arkadan bıçaklama” diye konuştu.

Fransa’dan diplomatik bir kaynak, Reuters’a verdiği demeçte, Paris’in ilk defa büyükelçilerini bu şekilde geri çağırdığını belirtti. Avustralya hükümeti ise Fransa ile ikili ilişkilerine değer verdiğini ve diğer konularda Paris ile çalışmaya devam edeceklerini açkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da Fransa’nın, ABD için “hayati bir müttefik” olduğunu ve Vaşingtn’un bu sorunu çözmek için önümüzdeki günlerde devreye gireceğini söyledi.

İngiltere’nin de anlaşmaya katıldığını fakat İngiliz büyükelçisinin Avustralya’ya çağırılmadığını belirten bir kaynak da “Bu konuda bir sonuca varmak için büyükelçilerimizle istişarelerde bulunmamıza gerek yok” diye konuştu.

Ne olmuştu?

ABD, İngiltere ve Avustralya, Asya-Pasifik bölgesinde nükleer denizaltı teknolojisinin paylaşılmasını öngören bir güvenlik anlaşması imzaladıklarını duyurmuştu. Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin adlarından türetilen AUKUS isimli anlaşma, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerine bir yanıt olarak değerlendirilmişti. Çin ise anlaşmanın “Soğuk Savaş zihniyeti” ile oluşturulduğunu iddia ederek taraf olan ülkeleri eleştirmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.