Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 CEV Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası sona erdi – Kadınların ardından erkeklerde de şampiyon İtalya

2021 CEV Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası dün (19 Eylül) oynanan şampiyonluk ve bronz madalya maçlarının ardından sona erdi. İtalya şampiyon olurken gümüş madalyayı Slovenya, bronz madalyayı ise Polonya kazandı.

Şampiyon İtalya

Polonya’da Spodek Katowice’nin ev sahipliği yaptığı finalde İtalya, beş sete giden ve finale yakışır bir mücadelenin yaşandığı maçta Slovenya’yı 25-22, 20-25, 25-20, 20-25, 11-15’lik set skorlarıyla 3-2 mağlup etti. İtalya bu sonuçla 16 yıl aradan sonra Avrupa şampiyonu oldu. 

Üçüncülük maçında 2019’un Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonu Sırbistan’la karşılaşan ev sahibi Polonya, 25-22, 25-16, 25-22’lik set sonuçlarıyla rakibini 3-0 mağlup etti ve bronz madalyanın sahibi oldu. Bu maçta turnuvanın en çok öne çıkan isimlerinden biri olan 28 yaşındaki smaçör Wilfredo Leon, 14 sayı üreterek takımını galibiyete taşıdı.

Turnuvanın en değerli oyuncusu Simone Giannelli

Final maçında 21 yaşındaki smaçör Daniele Lavia, 21 sayı bularak galibiyetin mimarlarından biri oldu. 2019’un ardından üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya alan Slovenya’da ise 35 yaşındaki orta oyuncu Alen Pajenk, 16 sayı ile en etkili isim oldu. 25 yaşındaki İtalyan pasör Simone Giannelli, turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi.

Final maçında akılda kalan rallilerden biri:

https://twitter.com/CEVolleyball/status/1439681253167480835

Slovenya, Polonya ve Sırbistan yolculukları

Yarı finalde Polonya’yı 3-1 deviren Slovenya, çeyrek finalde Çekya’nın ardından üst üste ikinci kez ev sahibini mağlup ederek finale kaldı. Ev sahibi Polonya dokuz maçta tek mağlubiyetini Slovenya karşısında aldı. Slovenya ise dokuzda altıyla gümüş madalyanın sahibi oldu.

Son 16 turunda Filenin Efeleri’ni 3-2 eleyen Sırbistan, bronz madalya maçında kaybettiği Polonya’ya, A Grubu’ndaki karşılaşmalarında da mağlup olmuştu. Turnuvanın en büyük sürprizini ise son 16 turu maçında 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda altın madalyanın sahibi olan Fransa’yı 3-0 ile geçen Çekya gerçekleştirmişti.

Filenin Efeleri, C Grubu’nu Rusya’yı ve İspanya’yı 3-1, Kuzey Makedonya’yı 3-0 mağlup ettikten, Hollanda’ya 3-1, Finlandiya’ya 3-2 mağlup olduktan sonra üç galibiyet iki mağlubiyet ile üçüncü sırada tamamlamıştı. Son 16 turu karşılaşmasında harika bir oyun ortaya koyarak şampiyona tarihinde ilk kez çeyrek finale kalma başarısını kıl payı kaçıran milli takımda, 22 yaşındaki Adis Lagumdzija, turnuvanın en dikkat çeken pasör çaprazlarından biri oldu.

2021 yazında İtalya şampiyonluklara doymuyor

B Grubu’nda mağlup ettiği Slovenya’yı finalde bir kez daha mağlup eden İtalya, dokuzda dokuz yaparak namağlup şampiyonluğa uzandı. Böylece İtalya, tarihinde ilk kez aynı sene hem kadınlarda hem erkeklerde Avrupa şampiyonu oldu. İtalya geride bıraktığımız yaz, voleyboldaki iki altın madalyanın yanı sıra futbolda Euro 2020’de şampiyonluğa ulaştı, Olimpiyat Oyunları’nda 100 metre, 4×100 metre ve yüksek atlamada altın madalya kazandı, teniste Wimbledon’da Matteo Berettini’yle final oynadı. Bu yıl Eurovision şarkı yarışmasını da İtalya’nın kazandığını unutmamak gerek. (Editörün notu: Bisiklette; Avrupa Elit Erkekler Yol Bisikleti şampiyonluğuna Sonny Colbrelli ve Dünya Yol Bisikleti bireysel zamana karşı şampiyonluğuna Filippo Ganna pedalladı.)

Aynı gün sonuçlanan 2021 Asya Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda kazanan İran olurken Güney Amerika Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda altın madalyanın sahibi 22. kez Brezilya oldu.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.