Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’nın AUKUS Anlaşması’na öfkesi dinmedi: Fransa Savunma Bakanı, İngiliz mevkidaşı ile görüşmeyi iptal etti

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, İngiltere, ABD ve Avustralya arasında imzalanan yeni güvenlik anlaşması AUKUS’un yol açtığı tartışmanın ardından İngiliz mevkidaşı Ben Wallace ile görüşmelerini iptal etti. Avustralya’nın nükleer denizaltı inşa etmek üzere AUKUS ittifakına taraf olması, Fransa ile yapılan nükleer anlaşmayı rafa kaldırdı. Anlaşma Paris’i oldukça kızdırdı ve Avustralya’yı sert bir dille eleştirmesine neden oldu.

Macron yönetimi, Avustralya’nın nükleer denizaltılar inşa etmek için ABD ve İngiltere ile anlaşması ve bu nedenle Fransa ile yaptığı anlaşmadan çekilmesinden sonra öfkeli. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly’nin bu hafta Londra’da İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile yapacağı görüşme iptal edildi. Fransa ve İngiltere arasındaki iki günlük görüşmelere eşbaşkanlık yapacak olan İngiltere’nin eski Fransa Büyükelçisi Lord Ricketts, toplantının “daha ileri bir tarihe ertelendiğini” belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Fransa’nın AUKUS Anlaşması’ndan endişe etmesine gerek olmadığını söyledi.

“Fransa ile ilişkilerin düzeleceğinden şüphem yok”

İngiltere’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly, BBC Breakfast’a verdiği demeçte, “tüm ikili ilişkilerin gerginlik dönemlerinden geçtiğini” söyledi ve ekledi: “Fransa ile ilişkimizin eninde sonunda kaldığı yerden devam edeceğinden kesinlikle şüphem yok.

Cleverly, AUKUS’un, Avustralya ve ABD arasında uzun süredir devam eden savunma ortaklığını “güçlendirmeyi ve derinleştirmeyi” amaçladığını söyledi. Cleverly’e göre, AUKUS’un hedefleri arasında İngiltere’deki yüksek teknoloji üreten şirketleri desteklemek de bulunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı’ndan Avustralya’ya sert tepki: “Arkadan bıçaklama”

Öte yandan AUKUS anlaşması, Avustralya’nın 2016 yılında Fransa ile 12 geleneksel denizaltı inşası için imzaladığı 37 milyar dolarlık anlaşmanın da sonunu getirdi.  Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya’nın AUKUS’a taraf olmasını “müttefikler ve ortaklar arasında kabul edilemez bir davranış, arkadan bıçaklama” diye nitelendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Vaşington ve Canberra’daki Fransız büyükelçilerin ülkeye çağrılmasına karar verdi.

“Fransa anlaşmanın bozulabilecek olduğunu bilmeliydi”

Avustralyalı yetkililer ise kararlarının arkasında. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Fransa’ya yalan söyledikleri yönündeki suçlamaları reddetti ve Fransa’nın anlaşmanın bozulabilecek olduğunun farkında olması gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, 15 Eylül Çarşamba günü düzenledikleri çevrimiçi toplantıda, üç ülke arasında nükleer denizaltı inşasının yolunu açan AUKUS Anlaşması’nın imzalandığını duyurdu. Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin adlarından türetilen AUKUS isimli anlaşma, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerine bir yanıt olarak değerlendirildi. Çin ise anlaşmanın “Soğuk Savaş zihniyeti” ile oluşturulduğunu iddia ederek taraf olan ülkeleri eleştirdi.

AUKUS Anlaşması, Avustralya’nın daha önce Fransa ile yaptığı 12 denizaltı inşasını kapsayan anlaşmayı rafa kaldırdı. Böylece iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, France Info radyosuna verdiği demeçte anlaşmanın imzalanmasını “bir arkadan bıçaklama” olarak nitelendirmişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.