Arjantin ve Brezilya’da mRNA aşısı üretilmeye başlanacak. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 500 milyon doz aşı daha bağışlayarak yardımları genişletecek. Johnson & Johnson, iki doz aşısının semptomları önlemede yüzde 94 oranında etkili olduğunu açıkladı. Panama’da bağışıklığı zayıf olan kişilere üçüncü doz aşı yapılacak. Melbourne’de sokağa çıkma yasağının protesto edildiği gösterilerde 200 kişi gözaltına alındı. Hindistan çocuklara verilmek üzere aşı üretmeye başlayacak. Güney Kore ilk kez ülke dışına aşı bağışlayacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.
Arjantin ve Brezilya’da mRNA aşısı üretilecek
Reuters’ın haberine göre Panamerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Latin Amerika bölgesinde koronavirüsle savaşmak için mRNA tabanlı aşılar geliştirecek. PAHO’nun aşı üretimi için Arjantin ve Brezilya’da iki biyomedikal merkezi kuracağı belirtildi. Bu şekilde, mRNA aşı teknolojisinin koronavirüs tarafından etkilenen ve hâlâ yeterli aşıya erişimi olmayan bölgeye aktarılması planlanıyor.
Amerika kıtası 87,6 milyon koronavirüs vakası ve virüse bağlı kaydedilen 2,16 milyondan fazla can kaybıyla koronavirüsten en çok etkilenen bölge oldu. Ancak PAHO’nun açıklamasına göre, Latin Amerika ülkelerinden yalnızca birkaçı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen yüzde 40’lık aşılama hedefine ulaşabildi.
ABD 500 milyon doz aşı daha bağışlayarak yardımları genişletecek
Reuters’ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen 500 milyon koronavirüs aşısını dünyanın dört bir yanındaki ülkelere bağışlamayı planlıyor. Bu şekilde ABD’nin bağışladığı aşı dozu sayısı 1 milyara yükselecek.
ABD Başkanı Joe Biden, salı günkü (21 Eylül) açıklamasında, bağışlanan aşıların şimdiden 100 ülkeye ulaştığını söyledi. Biden’ın ABD’nin ev sahipliği yaptığı küresel koronavirüs zirvesinde aşı bağışına yönelik ek taahhütler açıklaması bekleniyor.
Johnson & Johnson’ın iki doz aşısı şiddetli semptomları önlemede yüzde 94 oranında etkili
ABD merkezli Johnson & Johnson (J&J), salı günkü (21 Eylül) açıklamasında şirketin ürettiği iki doz aşının koronavirüsün şiddetli semptomlarını önlemede yüzde 94 oranında etkili olduğunu açıkladı. Ayrıca aşının tek dozunun semptomların önlenmesinde yüzde 70 oranında etkili olduğu belirtildi.
Reuters’ın haberine göre açıklanan veriler, J&J’nin tek doz aşısının bile etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Veriler aynı zamanda şirketin güçlendirici üretmek için onay almasına da yardımcı olacak.ABD Başkan Joe Biden, koronavirüsün Delta varyantıyla artan hastaneye yatışların önüne geçmek için güçlendirici aşı dozları verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu da J&J gibi şirketler üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bugüne kadar, ABD’de yalnızca Pfizer&BioNTech, geliştirdiği aşı ile ilgili yeterli veri topladı ve güçlendirici dozun uygunluğu konusunda değerlendirmeye alınmak üzere yetkililere veri sundu. Pfizer&BioNTech güçlendirici aşıları ile karar önümüzdeki hafta verilecek.
Panama’da bağışıklığı zayıf kişilere üçüncü doz aşı yapılacak
Panama Sağlık Bakanı Luis Sucre salı günkü (21 Eylül) açıklamasında, Panama’nın bu haftadan itibaren bağışıklığı baskılanmış kişilere ilk iki doza ilave olarak üçüncü doz koronavirüs aşısı yapılacağını duyurdu. Yeni aşılama programı, üçüncü aşı yapmaya başlayan Ekvador ve Şili gibi diğer Latin Amerika ülkelerindeki benzer uygulamaları izleyecek.
Panama ek doz aşılama programının ilk aşamasında, kanser tedavisi gören ve organ nakli yapılan, son iki yıl içinde kök hücre tedavisi alan ya da ilerlemiş HIV enfeksiyonundan mustarip kişileri aşılayacak. Panama’da 21 Eylül salı günü 341 yeni vaka bildirildi ve toplam vaka sayısını 464 bin 781’e yükseldi.
Melbourne’de 200 kişi gözaltına alındı
Reuters’ın haberine göre, Avustralya’nın ikinci büyük şehri Melbourne’de polis, koronavirüs önlemleri kapsamında getirilen sokağa çıkma yasağının protesto edildiği gösterilerde 200’den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Avustralya’nın Victoria eyaletinde koronavirüs vakalarının yükselişe geçmesinin ardından sokağa çıkma yasakları başlamış ve insanlara evde kalmaları söylenmişti. Karara karşı yapılan gösterilerde, protestocuların polise attığı cisimler arasında golf topları, piller ve şişeler de vardı.
Hindistan çocuklara uygulanmak üzere aşı üretmeye başlayacak
Reuters‘ın haberine göre, Hindistan merkezli ilaç şirketi Cadila Healthcare, gelecek ay 12 yaş ve üstü çocuklara uygulanabilecek bir aşı piyasaya sürecek. Dünyanın ilk DNA tabanlı koronavirüs aşısını üreten şirket, ağustos ayında çocuklara uygulanacak aşının üretimi için Hint hükümetinden acil izin aldı. Şirket, ekim ayından itibaren, ayda 10 milyon doz aşı üretecek. Bu, Hindistan’da çocuklara uygulanması için onay verilen ilk aşı olacak. Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusa sahip Hindistan’da yetişkinlere toplam 825,9 milyon doz aşı yapıldı.
Güney Kore ilk kez ülke dışına aşı bağışlayacak
Güney Koreli yetkililer 22 Eylül Çarşamba günkü açıklamalarında, Vietnam’a 1 milyondan fazla aşı gönderileceğini bildirdi. Bu şekilde Güney Kore, yurtdışına ilk kez doğrudan aşı göndermiş olacak. Teknoloji şirketi Samsung dahil olmak üzere Güney Kore merkezli birçok şirket için önemli bir üretim merkezi olan Vietnam, Asya’nın en düşük aşılama oranlarından birine sahip. Ülkede 98 milyonluk nüfusun yalnızca yüzde 7’si tam olarak aşılandı.
Salgının başında aşı teminatında zorlanan Güney Kore’de ise son aylarda güçlendirilen aşı kampanyası ile yetişkin nüfusun yüzde 82,8’i en az bir doz aşı olurken yüzde 50,2’si tam olarak aşılandı.
Derleyen: Ayşen Yaman