Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Aşının yaygınlaşması ile birlikte okulların asla kapanmaması konusunda ısrarlıyız”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Yüz yüze eğitimin başladığı 6 Eylül’den bu yana okullardaki her vakanın dikkatle izlendiğini belirten Koca, “Endişeye mahal verecek bir durum olmadığını bilmenizi isterim. Bilim Kurulumuz aşının yaygınlaşması ile birlikte artık okulların en son kapanan değil asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlıdır” dedi. Hamilelerin hastalığa yakalanmasındaki artışa dikkat çeken Koca, “Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar” çağrısında bulundu.

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün (22 Eylül) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yazılı açıklamada bulunan Koca, vaka ve ölüm sayılarının yüksek seyrettiğine dikkat çekti, aşılamanın hızlanması gerektiğini vurguladı. Bakan Koca, yaygın aşılamayla birlikte okulların kapanmaması için ısrarcı olacaklarını açıkladı.

“Vaka sayılarında yaşanan artış kontrolü güç sınırlara yaklaşıyor”

Son üç haftada artan hareketlilik nedeniyle vaka sayılarında yaşanan artışın kontrolü güç sınırlara yaklaştığını belirten Koca, “Salgının başladığı günden bu yana bildiğimiz üzere hastalığı kapan bir kişi yaklaşık üç kişiye bulaştırıyor. Bu durum salgının kontrol altına alınmasını güçleştirmeye devam ediyor. Kayıplarımız benzer şekilde yüksek seyrediyor. Aşının varlığı en büyük gücümüz. Buna rağmen vaka sayısı ve kayıplarımız artarken tedbirlere uyumda ise buna paralel bir artış olmuyor. Daha üzücü olan ise tedbirlere uymakta gevşeklik gösterdiğimiz ortadadır” dedi.

“Hatırlatma dozu zamanı gelenler hızla aşılanmalı”

Salgının ancak aşı ile önlenebileceğine ancak aşıların da etkisini güçlü şekilde gösterdiği sınırlı bir zaman dilimi olduğuna dikkat çeken Koca, şunları kaydetti: “Bu zaman diliminde toplumun büyük bölümünü aşılayamazsak, aşılanmasının üzerinden uzunca süre geçen vatandaşlarımız tekrar tehdite açık hale gelebilir. Hatırlatma dozu zamanı gelmiş olan vatandaşlarımızın hızla aşılanmaları bu açıdan son derece gereklidir.”  

“Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar”

Bilim Kurulu’nun bağışıklık sistemi zayıf olan yurttaşların durumunu özel olarak ele aldığını ve aşılarının tamamlanması için özel bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Bakan Koca, “Benzer durumda gebelerimizin de hastalığa yakalanmalarında artış yaşanmıştır. Bu salgının seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin aşı olmalarında bir tereddüt olmaması gerektiği bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmuştur. Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar” çağrısında bulundu.

“Bilim Kurulumuz aşının yaygınlaşmasıyla okulların asla kapanmaması konusunda ısrarlı”

Yüz yüze eğitime başlanan 6 Eylül’den bu yana okullardaki vakaların dikkatle takip edildiğini vurgulayan Koca, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar alarm veren bir durum olmadığını ve yüz yüze eğitimin olumlu şekilde devam ettiğini görüyoruz. Endişeye mahal verecek bir durum olmadığını bilmenizi isterim. Bilim Kurulumuz yaygın aşılamadan önce en son kapananın tüm derecelerde okullar olmasını en erken açılanın ise yine okullar olmasını ısrarla belirtmişti. Aşının yaygınlaşması ile birlikte artık okulların en son kapanan değil asla kapanmayan kurumlar olması konusunda ısrarlıdır. Eğitimin süreleri, günlere dağılımı, sınıfların ikili ya da üçlü öğretime geçmesi, ders sürelerinin azaltılması gerekirse hafta sonları da eğitim yapılması dahil tüm alternatiflerin uygulanması konusunda kararlıdır. Bölgesel olarak gerekmesi halinde il hıfzıssıhha kararı ile tüm tedbirlerin hayata geçirilerek tüm derecelerde okulların açık kalmasında ısrarcıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.