Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Sarkıntılık” suçundan hapis cezası verilen Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın’ın oyunu ertelendi, çalışmaları durduruldu

Meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl altı hapis cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın tek kişilik oyununun prömiyeri ertelendi. İBB, Aydın ile mevcut çalışmalarını durdurduklarını açıkladı. Nazife Aksoy duruşma sonrası açıklamasında kurumların sessizliğine dikkat çekmişti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a farklı zamanlarda cinsel saldırıda bulunduğu iddiası ile yargılandığı davanın altıncı duruşması İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (21 Eylül) yapıldı. Mahkeme, sanık Uğur Arda Aydın’a, Mana Alkoy’a karşı cinsel saldırı suçundan açılan davada eylemin sarkıntılık düzeyinde kaldığı ve şikayetin süresinden sonra yapıldığı gerekçesiyle davanın düşmesine karar verdi. Aydın’a, Nazife Aksoy’a yönelik aynı suçlamadan ise üç yıl hapis cezası veren mahkeme, “sanığın yargılama süresindeki davranışları” ve “cezanın geleceği üzerindeki etkisi” gerekçesiyle bu cezayı iki yıl altı aya indirdi.

Duruşma gününde tek kişilik oyunu vardı 

Aydın’ın duruşma günü tek İBB Şehir Tiyatroları’ndaki tek kişilik oyununun prömiyeri vardı. Şehir Tiyatroları, akşam saatlerinde oyun değişikliği duyurusu yaptı ve Aydın’ın oynayacağı oyunun prömiyerinin bir süreliğine ertelendiğini açıkladı

Duruşma sonrası çalışmaları durduruldu

İBB Kültür Daire Başkanlığı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü hesabından paylaşılan açıklamada, oyuncular Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a oyun sırasında ve provada cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan Uğur Arda Aydın ile mevcut çalışmaların durdurulduğu belirtildi. “Sürecin yakından takip edildiği” belirtilen açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“Şehir Tiyatroları oyuncusu Arda Aydın ile ilgili süreci şeffaf biçimde takip ediyoruz. Konunun ortaya çıkması ile İBB hemen iç mekanizmalarını çalıştırmış ve teftiş kurulumuz savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Süreci yakından takip ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bugün sonuçlanan duruşma sonucunda Arda Aydın ile mevcut çalışmalarımızı durdurduğumuzu ifade etmek isteriz.”

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği imzalı açıklamada da isimlere yer verilmeksizin “davanın takipçisi olmaya devam edecekleri” ifadesi yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

“İBB Şehir Tiyatroları, tiyatroda her türlü tacizi, mobbingi, şiddeti hem sahnelerinde sahnelenen oyunlarda hem çalışma ortamında önlemek için duyarlı bir tutum benimsemeyi ilke edinmiştir.

Farkındalık yaratmak için kurum içinde somut çalışmalar yürütmekte, bu konuda birçok sanat kurumuna da örnek olmayı vaat etmiş bir tiyatro politikası çerçevesinde faaliyet göstermektedir.

Söz konusu durum tarafımıza iletildiği andan itibaren gerekli süreçler tarafımızdan başlatılmıştır. Davanın takipçisi olmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmaya devam edeceğimize kimsenin şüphesi olmasın.” 

Şikayetçi kadınlar yöneticilere seslenmişti

Duruşma sonrası konuşan Nazife Aksoy “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanımız, yöneticileri ve onların denetiminde olan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni’nin kendi bünyelerinde yaşanan yüz kızartıcı bir eylem ve davanın uyandırdığı inifal ile ilgili sessizliklerinin, daha doğrusu ses kısıklığının açılması için yapacaklarını merak ediyorum” demiş ve söyle devam etmişti:

“’Biz sizin yanındayız, sizi anlıyoruz’ söylemlerine tokuz. Destek de beklemiyoruz, kendimize yetiyoruz Allah’a şükür. Sadece şunu istiyorum, kafamızı kumdan çıkardık, kurumumuzda bakın neler oluyormuş, bari diğer çalışanlarımız mağdur olmasınlar. Eğer arar sorar, tenezzül ederlerse yaşadığımız olumlu olumsuz deneyimleri onlarla paylaşacağımı ifade etmek isterim.”

Mana Alkoy da duruşma sonrası “Bundan sonraki süreçte 107 yıllık saygın bir tiyatro kurumu olan İBB Şehir Tiyatroları’nın, adını lekeleyen bu kişi hakkında gerekli adımları atacağına inancım tamdır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.