Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Guantanamo Körfezi yakınlarındaki göçmen gözaltı kampını yeniden açacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi, ülkenin güney sınırında artan göçmen ve sığınmacı akınının önüne geçmek için Guantanamo Körfezi’ndeki göçmen toplama kampını yeniden açmaya hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE) Guantanamo Üssü’ndeki Göçmen Operasyonları Merkezi’nin işletilmesi için ihaleye çıktı. Açılması planlanan göçmen toplama kampı ABD’nin “teröre karşı savaşta” esir olarak tuttuğu son 39 kişinin bulunduğu hapishane yerleşkelerine yakın bir konumda yer alıyor.

İlk olarak 1991 yılında açılan göçmen kampı, ilk etapta Kübalı sığınmacıları ABD anakarasına gelmeden tutmayı amaçlıyordu. En nihayetinde, yaklaşık 34 bin Haitili sığınmacı ve aşağı yukarı aynı sayıda Kübalı burada kaldı. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve yönetimi aşamalı olarak sığınmacı sayısını azaltana kadar sığınmacılar burada yaşamaya devam etti. Kamp, 2017’den beri kullanılmadı.

Yeni bir göçmen kampı açılması planı, son iki hafta içerisinde yaklaşık 14 bin göçmenin Rio Grande Nehri’ni geçtiği bir dönemde geldi. Birçoğu Haiti’den gelen göçmenlerin sayısının giderek artmasında Haiti Başkanı Jovenel Moïse’nin suikastı sonucu öldürülmesinin yarattığı siyasi kargaşa ile ülkede yaşanan şiddetli deprem etkili oldu. 

Öte yandan, Biden yönetimi kaçak yollardan ABD’ye gelen Haitililer’i sınır dışı ettiği uçuşları hızlandırdı. Vaşington’un bu girişimi insan hakları aktivistleri tarafından eleştiriliyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.