Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

General Halife Hafter Libya’daki seçimlere girebilmek için askeri görevini bıraktı

Libya’daki iç savaşta doğu güçlerini komuta eden General Halife Hafter, Libya Ulusal Ordusu’ndaki görevinden ayrıldığını ve yerine bir başkasının görev yapacağını söyledi. Libya Parlamentosu Başkanı Akile İsa Salih, eylül ayı başında cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen ve muhaliflerinin, müttefiki Hafter’in cumhurbaşkanı olmasının önünü açtığını söylediği yasayı onaylamıştı. Hafter’in bu hamlesi 24 Aralık’ta düzenlenecek seçimlerde aday olması için yaptığı bir hamle olarak yorumlanıyor.

General Halife Hafter

General Halife Hafter çarşamba günkü (22 Eylül) açıklamasında, sürpriz bir kararla Libya Ulusal Ordusu’ndaki görevinden 24 Aralık tarihine kadar ayrıldığını belirtti. Hafter açıklamasında, yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 24 Aralık tarihine kadar Libya Ulusal Ordusu’nun başına geçici bir ismin atanacağını da duyurdu. Libya medyası, bu gelişmeyi Hafter’in cumhurbaşkanlığına hazırlandığı şeklinde değerlendirdi. 

Yasal olarak bir engel bulunmuyor

Libya Parlamentosu Başkanı Akile İsa Salih, bu ayın başında cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen ve muhaliflerinin, müttefiki Hafter’in cumhurbaşkanı olmasının önünü açtığını söylediği yasayı onaylamıştı. 

Onaylanan yeni yasaya göre, askeri yetkililer seçimlerden üç ay önce görevlerinden çekilmeleri halinde cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabilecek. Bu adaylar başarısız olmaları durumunda daha önce üstlendikleri göreve geri dönebilecek. Buna göre, Hafter’in cumhurbaşkanı olması önünde her hangi bir engel kalmadı.

Libya’da gerginlik tırmanıyordu

Libya’da geçen yıl çatışan taraflar arasında varılan anlaşmadan bu yana görece barış ortamı aylarca devam etmiş ve bu yılın başlarında ülkeyi 24 Aralık’taki seçimlerine kadar yönetmekle görevlendirilen yeni bir ulusal birlik hükümeti iktidara gelmişti. Ancak 21 Eylül Salı günü Libya Parlamentosu, Ulusal Birlik Hükümeti’ne yönelik güvenoylamasını kabul etmiş ve bu durum da akıllara aralıkta yapılacak seçimlerin akıbetini ne olacağını getirmişti.

Libya’daki üst meclis, daha önceden belirlenmiş kuralları ihlal ettiği ve ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bölünmeyi artıracağı için bu kararı reddetmişti.

Kaynak: France24

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.