Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Sinem Ünaldılar Kocamaz: “ABD, Avrupa’yı güvenlik konularında yalnız bırakacak ve Çin tehditine odaklanacak”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, 15 Eylül Çarşamba günü düzenledikleri çevrimiçi toplantıda, üç ülke arasında nükleer denizaltı inşasının yolunu açan AUKUS Anlaşması’nın imzalandığını duyurmuştu. Anlaşmaya taraf üç ülkenin adlarından türetilen AUKUS isimli anlaşma, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerine bir yanıt olarak değerlendirmiş ve Pekin, anlaşmanın “Soğuk Savaş zihniyeti” ile oluşturulduğunu iddia ederek taraf olan ülkeleri eleştirmişti. Anlaşma, Avustralya’nın daha önce Fransa ile yapmış olduğu 12 denizaltı inşasını kapsayan anlaşmayı bir nevi rafa kaldırmış ve bu yüzden Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da “Arkamızdan bıçaklandık” diye konuşmuştu. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Ünaldılar Kocamaz ile ABD veFransa arasında yaşanan sorundan yola çıkarak, transatlantik ilişkilerin geleceğini konuştuk. Prof. Kocamaz, dünyadaki güvenlik algısının ve uluslararası ilişkilerin klasik yapısının değiştiğine, sistemin transformasyonuna ve ülkelerin Asya-Pasifik’teki güç dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapıldığına değindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.