Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜSAD’dan “25 Eylül Dünya Akciğer Günü” açıklaması: “Koronavirüs salgınında akciğerleri korumanın en etkin yolu aşı olmak”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, 25 Eylül Dünya Akciğer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada grip, boğmaca ve zatürre hastalıklarında olduğu gibi koronavirüs salgınında da akciğerleri korumanın en etkin yolunun aşı olduğunu vurguladı.

Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu (FIRS) tarafından ilan edilen 25 Eylül Dünya Akciğer Günü ile hastalıklardan korunma konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, 25 Eylül Dünya Akciğer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınında akciğerleri korumanın en etkin yolunun aşı olduğunu vurguladı.

“Aşı en etkin mücadele yöntemi”

Dünyada belirgin bir artış gösteren solunum hastalıklarının Türkiye’de de sağlık sistemine yük getirdiğini belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen hastane yatışlarının tüm yatışların yüzde 13’ünü, bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ise tüm ölümlerin yüzde 11’ini oluşturuyor. Oysa solunum hastalıklarının pek çoğu önlenebilir kategoride. Bu nedenle korunma yöntemlerini bilmek ve uygulamak çok önemli. Grip, boğmaca ve pnömoni/zatürre gibi rahatsızlıkların yanı sıra, halihazırda devam eden koronavirüs salgınından da akciğerleri korumanın en etkin yolu aşı. Aşı olmak pek çok akciğer hastalığı ile mücadele etmekte en etkin yol.”

Akciğer rahatsızlığı veya diğer sağlık sorunları olan kişilerin, akciğer enfeksiyonlarına yakalanma bakımından yüksek risk altında olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu enfeksiyonların bazılarını aşı yaptırarak önleyebiliriz. Aşılamanın toplumda yeterli orana ulaşması halinde ise bu tip hastalıkların hızının yavaşlaması ve insanların çok daha etkin korunması mümkün” dedi.

“10 kişiden dokuzu kirli hava soluyor”

Akciğer sağlığını tehdit eden unsurlara da dikkat çeken Yılmaz, bunlardan birinin hava kirliliği olduğunu vurguladı. Hava kirliliğinin her yıl dünya çapında tahminen yedi milyon insanı öldürdüğüne ilişkin bilgiyi paylaşan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Hava kirliliği pek çok solunum yolu hastalığını ve özellikle akciğer kanseri gibi kanser türlerini tetikleyebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 10 kişiden dokuzu yüksek oranda kirletici içeren hava soluyor. Sağlığımızı bu denli tehdit eden kirlilik konusunda hükümetler, kurumlar ve bireyler üzerine düşeni yapmalı, gerekli önlemleri almak adına ivedilikle harekete geçmeli. Birey olarak bizler hava kirliliğinin baş sorumlusu değiliz ancak daha az yakıt tüketme, enerji kaynaklarını verimli kullanma gibi yöntemlerle bu konudaki önlemlere destek verebiliriz.”

“Tütün ürünlerini bırakmak akciğer sağlığını korumanın en iyi yolu”

Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, dünyada her yıl sekiz milyon insanın tütünden kaynaklanan nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. TÜSAD olarak birçok akciğer hastalığının ana nedeni olan tütün ve tütün ürünleriyle mücadele konusunda sürekli uyarıda bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, bunları şöyle özetledi:

“Tütün dumanının çoğu toksik ve kansere neden olabilen dört binden fazla kimyasal içeriyor. Bu noktada sigaraya başlamamak ya da kullanılıyorsa da bırakmak, akciğer sağlığını korumanın ve iyileştirmenin en iyi yollarından biri. Tütün ürünlerini bırakmak, dumanın akciğere verdiği hasarı azaltmada etkin rol oynuyor.”

“Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer”

TÜSAD, tütünün bırakılmasının ardından görülen olumlu değişiklikleri ise şöyle sıraladı:

  • “Sigarayı bıraktıktan sadece 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer,
  • 12 saat içinde kandaki karbonmonoksit seviyesi normale döner,
  • 2-12 hafta içinde dolaşım düzelir ve akciğer fonksiyonları artar,
  • 1-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı azalır,
  • 5-15 yıl içinde inme riski sigara içmeyenlerin seviyesine düşer,
  • 10 yıl içinde akciğer kanseri ölüm oranı, sigara içen birinin riskinin yaklaşık yarısına iner,
  • 15 yıl içinde kalp hastalığı riski sigara içmeyenlerinki kadar olur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.