Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Haiti özel temsilcisi, göçmenlerin sınır dışı edilmesine tepki göstererek istifa etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote, Haitili göçmenlerin sınır dışı edilmesini protesto ederek görevini bıraktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Haiti Özel Temsilcisi Daniel Foote, ABD Başkanı Joe Biden’ı, Meksika sınırındaki yüzlerce göçmeni Haiti’ye geri gönderdiği için protesto ederek istifasını verdi. Foote, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a hitaben yazdığı mektupta, “ABD’nin binlerce Haitili mülteciyi ve yasadışı göçmeni sınır dışı etme konusundaki insanlık dışı, verimsiz kararı ile ilişkilendirilmek istemiyorum” dedi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yetkililerinin perşembe günkü (23 Eylül) açıklamasına göre ABD, Teksas, Del Rio’daki kamptan aileleri de dahil olmak üzere bin 400’den fazla göçmeni Haiti’ye geri gönderdi ve üç bin 200’den fazla kişiyi kamptan uzaklaştırdı. Yetkililer 18 Eylül itibarıyla kampta yaklaşık 15 bin kişinin bulunduğunu açıkladı.

Göçmenlerin çoğu, ABD’de kalmayı istediklerini ve sığınma talebinde bulunacaklarını söylemişti ancak koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana yürürlükteki bir sınır dışı etme politikası, çoğu kişinin bu fırsatı elde edemeyeceği anlamına geliyor.

Sınır dışı uçuşlarını takip eden kişilere göre, perşembe günü (23 Eylül) Haiti’ye göçmenleri taşıyan en az dört uçuş yapıldı. 

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Foote’un çarşamba günü (22 Eylül) Blinken’e istifasını sunduğunu ve Vaşington’un Haiti’nin uzun vadeli refahını önemsediğini ve geri dönen göçmenlere acil yardım teklif ettiğini de sözlerine ekledi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise özel temsilci Foote’un eleştirisini reddetti ve “Büyükelçi Foote, çözüm odaklı bir politika sürecine katılmak yerine istifa etti” dedi.

Foote’un istifa kararı, insan hakları grupları tarafından Biden yönetiminin göçmenlik stratejisine yönelik sert bir eleştiri olarak yorumlandı ve memnuniyetle karşılandı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.