İngiltere hükümeti, ülkenin yeterli sayıda tır ve kamyon şöforü açığından kaynaklanan akaryakıt sorununu çözmek için orduyu görevlendirmeyi düşünüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün kabinesindeki bakanlar ile bir araya gelmesi ve acil durum planı yapması bekleniyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün (27 Eylül) kabinesindeki bakanlar ile bir araya gelmesi ve ülkede yaşanan benzin sıkıntısı nedeni ile acil durum planı oluşturması bekleniyor. Johnson’ın planına göre yüzlerce asker, ülke genelinde kuruyan benzin istasyonlarına yakıt sağlamak için görevlendirilecek.
Akaryakıt şirketi BP, ülkedeki benzin istasyonlarının üçte birinde iki ana tip yakıtın tükendiğini duyurdu. Yaklaşık beş bin 500 bağımsız satış noktasını temsil eden Petrol Perakendecileri Derneği (PRA) de üyelerinin yüzde 50 ila yüzde 90’ının petrolünün tükendiğini bildirdi. Ülkede yaşanan akaryakıt sıkıntısına çözüm arayan Başbakan Johnson, kabinenin kıdemli üyelerini “Escalin Operasyonu”nu incelemek üzere acil toplantıya çağırdı.
No, this isn’t Venezuela. It's England. Take a look as hundreds of Britons line up outside of a gas station in West Birmingham as the nation faces a petrol shortage. #PanicBuyingpic.twitter.com/On2hZzsrMC
— Steve Hanke (@steve_hanke) September 24, 2021
Petrol krizinin daha da derinleşmesini önlemek amacıyla, aralarında Ticaret Bakanı Kwasi Kwarteng, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ve İçişleri Bakanı Priti Patel’in de bulunduğu bakanlar, seçenekleri tartışmak üzere dün (26 Eylül) bir toplantıda bir araya geldi.
Operasyona katılacak askerlerin başka görevlendirmeleri olduğu belirtildiği için, Escalin Operasyonu’nun uygulanmasının üç hafta kadar sürebileceği tahmin ediliyor.
Ticaret Bakanı Kwarteng toplantının ardından gece geç saatlerde yakıt firmalarının bilgi paylaşımı ve arzı optimize etmek amacıyla geçici olarak Rekabet Yasası’ndan çıkarılacağını duyurdu. Kwarteng, tedarik zincirleri ile ilgili bazı sorunlar olduğunu kabul etti ancak rafinerilerde ve terminallerde hâlâ bol miktarda yakıt olduğu konusunda ısrar etti.
Yetkililer, yakıt firmalarının geçici olarak Rekabet Yasası’ndan çıkarılmasının, firmaların “ülkenin bölgelerine ve en çok ihtiyaç duyulan stratejik yerlere yakıt dağıtımına daha kolay öncelik verebilmeleri için bilgi paylaşmasını” kolaylaştıracağını söyledi.
PRA, bir yakıt istasyonundaki talebin cumartesi günü (25 Eylül), geçen haftaya göre yüzde 500 arttığını söyledi.
Kaynak: The Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Derleyen: Berkcan Tuner