Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde bu kez de Özcan Vardar’ın dersi engellendi

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektörlük yönetimi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim görevlileri Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in ardından ödüllü film kurgucusu Özcan Vardar’ın da bu dönem vermesi planlanan dersini onaylamadı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olan ödüllü film kurgucusu Özcan Vardar’ın bu dönem vermesi planlanan “The Grammar of Film Language: Film Editing” (Film Dilinin Grameri: Film Kurgusu) adlı dersinin açılması, rektörlük yönetimi tarafından onaylanmadı. Karar, Rektör Yardımcısı Fazıl Önder Sönmez imzalı bir not ile Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’na bildirildi.

Üniversitede yine aynı bölümün öğretim görevlileri Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in derslerinin açılması yönetim tarafından onaylanmamıştı. Vardar’ın dersinin onaylanmamasına gerekçe olarak, yine aynı bölümde sinema dersleri veren Erçin ve caz tarihi dersleri veren Binbaşgil’de olduğu gibi Vardar’ın ders verdiği alanda eğitim almamış olması gösterildi.

“10 ders kapatıldı”

Rektör Naci İnci, Melih Bulu’nun rektörlüğünün ardından rektör vekili olduğu dönemde, üniversitenin aynı bölümünde öğretim görevlisi olan Can Candan’ın da işine son vermişti. Candan’ın görevden alınması, Erçin ve Vardar’ın derslerinin iptal edilmesi ile üniversitedeki Film Çalışmaları Programı’nda verilen sekiz ders kapatıldı. Seda Binbaşgil’in Caz Tarihi dersi ile birlikte, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün tüm bölümlere seçmeli ders olarak sunduğu 10 dersi artık açılmıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2013 yılından beri yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışan Özcan Vardar, “Film Çalışmaları Sertifika Programı” kapsamında “Oral History Documentary on Turkish Cinema”, “Grammar of Film Language: Film Editing” ve “Advanced Dramatic Film Editing” dersleri veriyordu. Vardar, Melih Bulu’nun üniversite rektörlüğüne atanmasının ardından protesto sürecinde akademisyenler tarafından kurulan “Bulu’suzluk Özlemi” adlı müzik grubunun da parçası.

Özcan Vardar

“Kültür Sanat Programı’nı baltalama süreci”

Vardar’ın dersinin onaylanmamasının ardından Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Tekinay şu açıklamayı yaptı:

“Feyzi Erçin ile başlayan, Can Candan, Seda Binbaşgil, ve Özcan Vardar ile devam eden Kültür ve Sanat Programı’nı baltalama süreci maalesef üniversitemizin şu anki idare tarzı ile uyum içindedir. BÜ idaresi, bölümlerin akademik birikimlerine ve özgür iradelerine saygı duymamakta ve verilen bilgilere kulak tıkamaktadır. Defalarca Fine Arts (Güzel Sanatlar) programının özelliğini, hocalarda ‘formel eğitim’ şartı aranmasının anlamsızlığını ve bu derslerin önemini açıklamaya çalıştık. Her bir hocamızın nasıl bir değerlendirmeden geçerek işe başladığını anlattık ve her bir yarı zamanlı FA (Güzel Sanatlar) hocamız için bölüm görüşü oluşturduk. Yılmadan, anlatmaya, yazmaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.