Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermesi engellenen öğretim görevlisi Av. Feyzi Erçin anlattı: “Öğrencilerin haklarına sahip çıkmalarına vesile olduğum için benden rahatsızlık duyuluyor”

Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi Feyzi Erçin’in yaz okulunda vereceği ders, “notlandırmada adaletsizlik yaptığı” gerekçesiyle engellendi. Aynı zamanda avukat olan ve protestolar sürecinde öğrencilere hukuki destek veren Erçin, yaşananları Şükran Şençekiçer’e anlattı. Öğrencilere verdiği hukuki destek nedeniyle kendisinden rahatsız olunduğunu düşündüğünü söyleyen Erçin, “Küçük hesaplar yapıyorlar, bunlar dayanışmayı büyütecek hareketler” dedi.

Atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar süresince öğrencilere verdiği hukuki destekle bilinen, üniversitede yarı zamanlı ders veren ve aynı zamanda avukat olan Feyzi Erçin’in yaz okulunda vereceği Film and Music (FA 481) dersi, önceki derslerde “notlandırmada adaletsizlik yaptığı” gerekçesiyle reddedildi. Rektör Yardımcısı Naci İnci tarafından imzalanan gerekçede şöyle denildi: “Feyzi Erçin isimli kişinin öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun görünmektedir. Ya adaletli notlandırma yapmıyor veya dersin içeriği 3 kredilik ders yükünü yansıtmıyor. BU standartlarına uygun ders verilmediği kanaati hasıl olmuştur. Bu nedenle bu kişinin kurumumuzun eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle kurumumuzda ders vermesi uygun değildir.”

“Küçük hesaplar yapıyorlar, bunlar dayanışmayı büyütecek hareketler”

Konuya ilişkin konuşan Feyzi Erçin, yaşananlarla ilgili “Bu, ‘Kanaat hasıl oldu’ ifadesiyle uygulanabilecek bir müeyyide değil. Bunun arkasında niyet okumak kaçınılmaz” dedi. Notlandırmada adaletsiz davrandığı yönündeki iddiaları reddeden Erçin, üniversitede akademisyenlerle birlikte protestolara katılmasının yanı sıra, öğrencilere dava ve okuldaki disiplin soruşturması süreçlerinde hukuki destek verdiğini söyledi ve “Öğrencilerin haklarına sahip çıkmalarına vesile olduğumdan ötürü benden rahatsızlık duyuldu” diye konuştu. Erçin, rektörlük yönetiminin tavrını ise “küçük hesaplar” olarak niteledi: “Bunlar eylemin birlikteliğini ve dayanışmayı büyütecek hareketler, ocak ayı başından beri yapılan sayısız hukuksuzluk ve zorbalıktan bir tanesi.”

Kampüsteki öğrencilere müdahale

Feyzi Erçin’in dersinin onaylanmadığı haberinin ardından dün (31 Mayıs) Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te her gün yapılan protesto için önceki günlere nazaran oldukça büyük bir kalabalık toplandı. Her gün rektörlük binasına sırtlarını dönen akademisyenler, “Feyzi Hoca Yalnız Değildir” dövizleri taşıdı. Öğrenciler de protestoya destek verdi.

Fotoğraf: Can Candan

Gündüz protestolarının ardından öğrenciler çadır kurarak kampüste kalmak istedi. Öğrencilerin kampüste gecelemek istemesinin ardından okul girişinde polis konuşlandı. Gece ilerleyen saatlerde özel güvenlik ve sivil polisler öğrencilere kampüste müdahale etti ve öğrencileri Bebek kapısından dışarı çıkardı.

(Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi)

Kampüs kapısı yine kilitlendi

Öğrenciler bugün (1 Haziran) de kampüse girmek istediğinde kapıda özel güvenlik engeliyle karşılaştı. Erken saatlerde bazı öğrenciler kampüse girebilirken daha sonra kampüsün kapısı kilitlenerek öğrencilerin içeri girmesine izin verilmedi. Durumu protesto eden öğrencilere kapıda polis müdahale etti.

Öğrenciler, iki öğrencinin gözaltı aracına bindirildiğini ve kısa süre sonra serbest bırakıldığını söyledi. Protestoların sürmesi üzerine kampüs kapısı açıldı. Öğrencilerin kampüse girmesinin ardından akademisyenler her gün olduğu gibi bugün de cüppeleriyle rektörlük binasına sırtlarını dönerek sessiz eylemlerine devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.