Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem felaketinin 8. günü | “Devlet olmadığında bu milletin kendi kendini yönetebileceğine tanık olduk”

Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 7,7 ve Kahramanmaraş-Elbistan’da 7,6 büyüklüğünde gerçekleşen iki depremin üzerinden bir hafta geçti. Can kaybı 31 bin 643’e yükseldi, yaralı sayısı ise 80 bini aştı. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği yerler var, bazı yerlerde de enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Şükran Şençekiçer ve Gökçe Çiçek Kösedağı, siyasi parti temsilcileri ve deprem bölgesinden uzman isimlerle konuştu.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Sağlık alanında insan gücünün deprem bölgesine koordineli bir biçimde yönlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının barınma sorunlarının çözülmesi lazım” dedi.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Başkanı Aziz Şasa, “Biz deprem bölgesine acil haberleşmeyi sağlamak için geldik” diye konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, deprem bölgesindeki vatandaşların yalnız kaldığını vurguladı ve ekledi: “İnsanlar ilk 48 saatte, bazı yerlerde de ilk 72 saatte herhangi bir kamu kuruluşunu yanlarında göremediler. Devlet olmadığında bu milletin kendi kendini yönetebileceğine tanık olduk.”

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Bedri Yaşar, “Devlet Diyarbakır’da yıkılan yedi binanın bile altından kalkamadı” diyerek koordinasyonsuzluk vurgusu yaptı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise “Devlet bir türlü hâlâ organize olamadı, sivil ve demokratik inisiyatifler insanları hayatta tutan esas faktör” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise deprem bölgesinden izlenimlerini şöyle paylaştı: “Öylesine bir sahipsizlik, koordinasyonsuzluk ve başıboşluk yaşandı ki üç gün boyunca cenazeler defnedilemedi.”

Medyascope Ankara temsilcisi Hıdır Göktaş, Kahramanmaraş ve Malatya’da ilk andan itibaren gelişmeleri takip etti. Göktaş, “İlk gün hemen deprem bölgesine gittik, oradayken iletişim kısıtlı olduğu için felaketin bu kadar büyük olduğunu fark edememiştik” dedi ve ekledi: “Bir köyde neredeyse bütün cesetleri çıkaran bir kişiye hislerini sorduk: ‘Bilmem ki yapmam gerekiyordu, yaptım’ dedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.