Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem felaketinin 8. günü | Klinik psikolog İbrahim Eke: “Travma odaklı çalışmanın ABC’si duygulara eşlik edip, ihtiyaçları karşılamak”

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü saat 04:17’de meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı vurdu. Arama kurtarma çalışmalarının yer yer devam ettiği illerin bazılarında da enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Gökçe Çiçek Kösedağı ve Şükran Şençekiçer’in sunumuyla ekrana gelen deprem özel canlı yayınında klinik psikolog İbrahim Eke, deprem sonrası stres bozukluğu ile nasıl baş edileceğini anlatırken, Kahramanmaraş’ta bulunan Medyascope muhabirleri Özgecan Özgenç ve Senem Büyüktanır son durumu aktarıyor.

Klinik psikolog İbrahim Eke, “Böylesi büyük bir olaydan sonra ‘Sakin ol, korkma’ demek olmaz. Tabii ki korkacak ve üzülecek. Hissedelim, sindirebilelim ki hayata devam edelim. Şu an duygulara eşlik edip, ihtiyacı olana ihtiyacını vermeliyiz. Bu travma odaklı çalışmanın ABC’si” dedi.

Doğal afetlerde maruz kalanların etkilenme oranlarına dair bilgilendirmelerde bulunan Eke, “Depremden etkilenenlerin yüzde 10-15’i hemen olaydan kurtulur. Sahada aktif bir şekilde yer alır. Yüzde 70’i olaydan etkilenir akut stres tepkileri verir. Kalan yüzde 10-15’inde ise travma sonrası stres bozuklukları görülür. Psikososyal destek yardımları bütüncül bir şekilde yapılması durumunda, beklediğimiz bu yüzde 10-15 oranında travma sonrası stres bozuklukları yaşayanların oranı yüzde 3’lere düşebilir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.