Üniversite öğrencileri, yüksek ev kiralarına ve yurt kapasitelerindeki yetersizliklere tepki göstererek birçok şehirde parklarda sabahlamaya devam ediyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü (27 Eylül) kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalardan sonra İstanbul Kadıköy’deki Moda Parkı’nda ve İzmir’de eylem yapan birçok öğrenci gözaltına alındı. İstanbul Valiliği bugün (28 Eylül), gözaltına alınan 28 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.
İstanbul Kadıköy’de ve İzmir’de artan yurt ücreti ve kiraları protesto eden öğrencilerin eylemlerine dün gece (27 Eylül) polis müdahale etti. Öğrenciler, İstanbul’daki gözaltıların 50’yi bulduğunu, gözaltına alınan toplam kişi sayısının ise 80’i geçtiğini belirterek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından söylediklerine tepki gösterdi.
Tayyip Erdoğan'ın hedef göstermesi sonucu İstanbul ve İzmir’de 80'den fazla arkadaşımız işkenceyle gözaltına alındı.
Yurt talebimize gözaltı ve nezarathanelerle karşılık veriliyor. Barınma haktır, hakkımızı alacağız!
Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!#YurtsuzladGözaltında pic.twitter.com/209X4800vr— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
İZMİR |
— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
İzmir’de barınma haktır engellenemez diyen arkadaşlarımız işkenceyle gözaltına alındı. 30dan fazla üniversiteli şu an araçlarda işkence görüyor. #YurtsuzlarGözaltında https://t.co/e0lIfTtzBv
Öğrenciler, sosyal medya hesaplarında gözaltı aracından videolar paylaştı.
İzmir’de yurtsuz üniversiteliler insanca yaşama talepleri için direnişlerinin 8. gününde işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltı aracında polis işkenceye devam ediyor! #YurtsuzlarGözaltında pic.twitter.com/S87ru6DQ89
— yurtsuzlar (@yurtsuzlar_) September 27, 2021
İstanbul’da gözaltına alınan 28 kişi serbest bırakıldı
İstanbul Valiliği bu sabah (28 Eylül), Kadıköy’deki Moda Parkı’nda gözaltına alınanlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, protesto yapan 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan 28 kişi, savcılığın talimatı üzerine serbest bırakıldı.
Erdoğan: “Gezi’nin başka versiyonu”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (27 Eylül) kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Erdoğan, barınma sorununa dikkat çekmek için eylem yapan üniversite öğrencilerini hedef aldı:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Öğrencilerimizi barınmaları açısından da iki yılın ardından bir açık ortaya çıktı. Bunu altını çizerek vurgulamak istiyorum. Bazı park bahçe, buralardaki bankların üzerinde yatanlar şunu açık ve net söylüyorum, bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre sözde öğrenci. Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse başkasını sergiliyor. Yurtlardaki 182 bin olan yatak kapasitesini 719 bine biz çıkardık. Almanya’da 290 bin, Hollanda’da 113 bin, İspanya’da 91 bin seviyesindedir. Ülkemiz bir milyonu aşkın yurt kapasitesiyle açık ara birincidir. Yurt binalarımız öğrencilerimizin hizmetindedir. Bu yıl yurt başvuruları 623 bine yükselmiştir. Başvuruların yaklaşık 430 bini yurtlarına yerleştirilmiştir. Ailelerin yanlarında kalmakta olan burs ve kredi olarak 1,5 milyon öğrencimize veriyoruz.”
“Sayın Erdoğan ile Haftanın Teröristi programına hoş geldiniz”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün (27 Eylül) Twitter hesabından Erdoğan’a tepki gösterdi. Erdoğan’ın öğrencilerle ilgili sözlerinin yer aldığı videoyu paylaşan Akşener, “Sayın Erdoğan ile Haftanın Teröristi programına hoş geldiniz… Kendi öğrencine bakamayacaksın, yurt imkânı sağlayamayacaksın, sosyal devlet olamayacaksın; ama suçlu öğrenci olacak öyle mi?” dedi.
Sayın @RTErdogan ile Haftanın Teröristi programına hoş geldiniz…
— Meral Akşener (@meral_aksener) September 27, 2021
Kendi öğrencine bakamayacaksın, yurt imkânı sağlayamayacaksın, sosyal devlet olamayacaksın; ama suçlu öğrenci olacak öyle mi? pic.twitter.com/RyGiHDCSiT
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konuya ilişkin “24 ildeki eylemlere 2243 kişi katıldı, bunlardan 310’u öğrenci. Bu öğrencilerin tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor” açıklamasını yaptı.