Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anket: ABD’liler yurtdışına gönderilen asker sayısının azaltılmasını istiyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’dan çekilmesi sırasında ortaya çıkan görüntüler tartışılmaya devam ediliyor. Ülkede yapılan bir ankete göre Amerikalılar’ın çoğunluğu yurtdışına daha az asker gönderilmesini, ABD’nin daha fazla diplomasi yürütmesini istiyor.

ABD, 30 Ağustos’ta Afganistan’dan tamamen çekildi. El Kaide’nin 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından Afganistan’a giren ABD’nin ülkedeki varlığı 20 yıl sonra bitti. Ancak ortaya çıkan görüntüler tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu durum anketlere de yansıdı.

ABD’de Avrasya Grubu Vakfı tarafından 27 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında 2 bin 168 kişiyle yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 42,3’ü ABD’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu’daki asker sayısını ve oradaki ülkeleri savunma taahhütlerini azaltması ve bölgesel güvenlik sorumluluğunu kademeli olarak müttefiklerine kaydırması gerektiğine inanıyor.

Katılımcıların yüzde 32,2’si ABD’nin yurtdışındaki birliklerini sürdürmesi ya da artırması gerektiğine inanırken, yüzde 25,5’i bu konuda bir görüşe sahip değil.

Katılımcıları yüzde 21,6’sı ABD’nin uluslararası krizlere daha az müdahale etmesi gerektiğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 40,3’ü mevcut ABD askeri harcamalarını sürdürmek isterken, yüzde 38,6’sı azaltma ve yüzde 16,4’ü artırma yönünde görüş bildiriyor.

İran ile nükleer müzakerelere yeniden başlanmasına destek yüzde 62

Ankete katılanları yüzde 62,6’sı İran ile nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasını ve nükleer silah geliştirmesini önleyecek bir anlaşma aranmasını desteklerken, yüzde 37,4’ü görüşmelere karşı çıkıyor ve İran’a bu tür silahlara sahip olmaması için ekonomik yaptırımlar uygulanmasını destekliyor.

Katılımcıların yüzde 42,2’si ABD ordusunun Çin tarafından saldırıya uğraması halinde Tayvan’ı savunması gerektiğine inandığını, yüzde 16,2’si savunmaması gerektiğini ve yüzde 41,6’sı ise kararsız olduğunu belirtti.

Ankete katılanlarım yüzde 58,3’ü ABD’nin iklim değişikliği, insan hakları ve göç gibi konularda müzakerelere daha fazla katılması gerektiğine inanıyor.

Avrasya Grubu Vakfı’dan Mark Hannah, ABD dış politikasının yurtiçinde demokrasi inşa etme konusunda yurtdışından daha fazla endişe duyması gerektiğine inanan Amerikalılar’ın sayısının son iki yılda önemli ölçüde arttığını ve ABD askerlerinin Afganistan’dan ayrılması ile ortaya çıkan anketin bu durumu yansıttığını söyledi.

Hannah, “Verilerimizi, ABD’nin Afganistan’dan ayrıldığı ve askeri yollar ile ulus inşası ve demokrasi geliştirme başarısızlıklarının olağanüstü ve oldukça keskin olduğu bir dönemde topladık. Bu durum, anket sonuçlarını ve ülke içinde demokrasiyi teşvik etme arzusunu açıklayabilir” dedi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.