Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekvador’da cezaevi isyanı: Çeteler arasında çıkan çatışmada 116 kişi yaşamını yitirdi

Ekvador’un en büyük cezaevlerinden Litoral’de çeteler arasında çıkan çatışmada 116 kişi yaşamını yitirdi, 80’den fazla kişi de yaralandı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso, böyle bir olayın tekrarlanmaması için cezaevinde ek güvenlik görevlilerinin konuşlandırılacağını ve bunun için gerekli finansal kaynağın sağlanacağını söyledi. Lasso, “Tanrı’dan Ekvador’a yardımcı olmasını ve daha fazla insanımızın hayatını kaybetmeden bu olayın üstesinden gelmemizi diliyorum” dedi.

Ekvador’un Guayaquil kentindeki Litoral Cezaevi’nde çeteler arasında çıkan çatışmada 116 kişi hayatını kaybetti, 80’den fazla kişi de yaralandı. Çatışmada uzun namlulu silahlar ve el bombaları da kullanıldığı belirtildi.

Guayaquil’de dün (29 Eylül) gazetecilere demeç veren Devlet Başkanı Guillermo Lasso, “Suç gruplarının hapishaneleri savaş alanına dönüştürmeye çalışması talihsizliktir. Tanrı’dan Ekvador’a yardımcı olmasını ve daha fazla insanımızın hayatını kaybetmeden bu olayın üstesinden gelmemizi diliyorum” dedi. Lasso, çatışma sonrası ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Binlerce insan, akrabaları hakkında bilgi almak ve mahkûmların güvenliğinden sorumlu yetkililerden hesap sorulmasını talep etmek için cezaevi önünde toplandı. Cezaevinin önünde askeri birlikler konuşlandırılırken Lasso, devletin ölü ve yaralı mahkûmların ailelerine yardım edeceğini söyledi.

Ekvador Savcılığı’nın dünkü açıklamasında, Penitenciaria del Litoral Cezaevi’nde öldürülen mahkûmlardan altısının başlarının kesildiğini belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise Ekvador hükümetini cezaevindeki şiddeti tam olarak soruşturmaya ve sorumluları ivedilikle adaletin önüne çıkarmaya çağırdı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.