Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li senatörler, Facebook’u Instagram’ın gençlerin sağlığına zarar verdiğini bilmesine rağmen kullanımına izin vermekle suçluyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) senatörler, perşembe günkü (30 Eylül) oturumda, sosyal medya devi Facebook’u, Instagram uygulamasının gençlerin zihinsel sağlığına zarar verdiğini bilmesine rağmen bu uygulamanın kullanımına izin vermekle suçladı. Senatörler, genç intihar oranında Instagram uygulamasının payını sorguladı.  

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dün (30 Eylül) Senato Tüketiciyi Koruma Alt Komisyonu’nun önünde düzenlenen oturum, The Wall Street Journal’da (WSJ) Facebook’un Instagram uygulamasının, özellikle genç kızların imajları konusunda kendilerini kötü hissetmelerine yol açtığını bildiğine dair birkaç haber yayınlamasının ardından yapıldı.

Facebook’un gündeme getirdiği “Instagram Kids” planı, projeye karşı artan muhalefetin ardından askıya alınmıştı.

Facebook Küresel Güvenlik Başkanı Antigone Davis, oturum boyunca komiteye ve WSJ’nin araştırma belgelerine ilişkin sonuçlarına itiraz etti ve şirketininin bulguları hakkında daha şeffaf olmak için ek çalışmalar yayımlamaya çalıştığını belirtti.

Oturum sırasında konuşan Demokrat Senatör Richard Blumenthal ise “Bu araştırma bir bomba. Facebook’un, uygulamasının çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini bildiğine ve bu gerçekleri ve bulguları gizlediğine dair güçlü ve merak uyandıran bir kanıt” dedi.

Davis’e, Facebook’un 13 yaşın altındaki kullanıcılar hakkında hangi tanımlanabilir verileri topladığını, şirketin genç kullanıcıları ne ölçüde bir büyüme alanı olarak gördüğünü soran senatörler, Instagram’ın bazı çocukları intiharı düşünmeye yönlendirdiğini bilip bilmediğini doğrulamak için baskı yaptı. 

Davis ise 13 yaşından küçük çocukların Facebook’a girmesine izin verilmediğini yineledi ve şirketinin araştırmasında gençlerin yüzde 0,5’inin intihar düşüncelerini Instagram’a bağladığını belirtti. Davis’in verdiği oran, WSJ’nin bildirdiği orandan daha düşük.

Cumhuriyetçi Teksas Senatörü Ted Cruz, Facebook’un Instagram ve genç intiharları arasındaki bağlantılarla ilgili tam araştırmasını yayınlama taahhüdünde bulunmasını talep ederek, “Araştırmanın şu anda işinize yarayacağını düşündüğünüz bir kısmını özenle seçtiniz” diye konuştu.

Salı günü (5 Ekim) ikinci bir oturumun yapılması planlanıyor. Ayrıca bu ikinci oturumda kendisini “şirketten ayrılan eski bir Facebook çalışanı” olarak nitelendiren bir kadının da yer alması bekleniyor. 

Facebook Küresel Güvenlik Başkanı Antigone Davis, dünkü (30 Eylül) açıklamasında söz konusu eski çalışanın, Facebook’un gizli belgelerini senatörlerle paylaştığı için herhangi bir tehdit ile karşılaşmayacağını söyledi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.