Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Klara Dobrev, Macaristan’ın ilk kadın başbakanı olmak istiyor

Avrupa Parlamentosu (AP) için 2019’da yapılan seçimlerde beklenenden daha iyi bir sonuç alan Klara Dobrev, popülist-milliyetçi Başbakan Viktor Orban iktidarına son vermeyi ve Macaristan’ın ilk kadın başbakanı olmayı hedefliyor. 

Solda yer alan Demokratik Koalisyon Partisi ile iki yıl önceki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde tahminlerin üstünde bir başarı gösteren 49 yaşındaki avukat Klara Dobrev’in bir sonraki hedefi gayet açık: Popülist-milliyetçi Başbakan Viktor Orban iktidarına son vermek.

Klara Dobrev

Muhalefet ön seçimlerinin ilk turunda önde giden Dobrev, gelecek yıl birleşmiş muhalefete önderlik ederek Orban’ın iktidarını sona erdirmek istiyor. 

Dobrev, devlet yönetimindeki geniş deneyimiyle muhalefet ön seçimlerinin ikinci turunu kazanma potansiyeline sahip. Ön seçimlerinin ikinci turunu kazanması durumunda Dobrev, önümüzdeki seçimlerde Macaristan’ın ilk kadın başbakanı olabilir.

Dobrev’in geçmişi 

1972 yılında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da dünyaya gelen Dobrev’in annesi Macar, babası ise Bulgar. Üst düzey bir Komünist Parti yetkilisinin torunu olan Dobrev, Budapeşte’nin zengin bir semtinde büyüdü.

Varlıklı bir ailede büyümesinden dolayı Başbakan Orban tarafından sıkça hedef alınan Dobrev, büyükanne ve büyükbabasının siyasi görüşlerine katılmadığını defalarca vurguladı.

Ekonomi ve hukuk alanında üniversite dereceleri buluna Dobrev, eğitim hayatının ardından sosyalist hükümet için çalışmaya başladı. Üç çocuk annesi Dobrev, 2004 yılında eşi Ferenc Gyurcsány’nin Macaristan başbakanı olmasının ardından işinden ayrıldı.

Dobrev ve eşi Ferenc Gyurcsány

Dobrev, 2009’da eşi Gyurcsány’nin başbakanlıktan istifa etmesinin ardından başlattığı yeni oluşum Demokratik Koalisyon Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.

2019’daki AP seçimlerine kadar perde arkasında kalmayı tercih eden Dobrev, söz konusu seçimlerde partisinin adayı olarak ön plana çıktı.

Demokratik Koalisyon Partisi, Dobrev’in liderliğinde oyların yüzde 16’sından fazlasını alarak, 2018’deki ulusal seçimlerde elde edilen yüzde 5,38’lik desteğini neredeyse üç katına çıkardı. Dobrev, seçimlerdeki başarısının ardından AP başkan yardımcılığı görevine seçildi.

Ne vaat ediyor?

Dobrev, ülkesinde yoksulluğu azaltma, bir an önce euroya geçiş için çalışma ve LGBTİ+’ların haklarını destekleme sözü verdi. Meşru olmadığını düşündüğü anayasa da dahil olmak üzere Orban’ın siyasi sistemini ortadan kaldıracağını söyleyen Dobrev’in vaatleri ve seçim başarısı kendisi hakkında pozitif bir gelecek beklentisi yaratsa da eşinin geçmişte karıştığı kaset skandalı, Orban ve partisi Fidezs tarafından muhalefeti itibarsızlaştırma girişimlerinde sürekli kullanılıyor. Söz konusu kasette Gyurcsány, 2006’daki bir parti toplantısında seçmenlere yalan söylediğini itiraf ediyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.