Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turkish Airlines EuroLeague birinci hafta: Anadolu Efes, Real Madrid deplasmanında sezona mağlubiyetle başladı – Fenerbahçe Beko, düşük skorlu maçta Kızılyıldız’ı yendi

Turkish Airlines EuroLeague’de 2021-2022 sezonu 30 Eylül Perşembe ve 1 Ekim Cuma günü oynanan dokuz maçla başladı. EuroLeague’in ana aktörlerinden biri olan taraftarların daha yoğun şekilde tribünlere dönmesinin kanıtı gibi, ilk haftada sekiz ev sahibi takımı sahadan galibiyetle ayrıldı.

Son şampiyon, sezonu mağlubiyetle açtı

Geçen sezonun şampiyonu Anadolu Efes, unvanını korumak için başladığı sezonun ilk maçında Real Madrid deplasmanında 82-69 mağlup oldu. 2020-21 sezonu playoff’unda zorlu bir eşleşmede kozlarını paylaşan iki takımdan Real Madrid, Final Four’a kalamamasının ardından başarılı bir yaz dönemi geçirdi. Yeni transferleri ile sezona etkili bir başlangıç yapan Real karşısında Anadolu Efes, alıştığımız görüntüsünden uzaktı.

Aynı nüveyle dördüncü sezonuna başlayan temsilcimiz adına, bu noktada iki takım arasındaki motivasyon farkını ve Anadolu Efes’in sezona daha sakin girdikten sonra kritik dönemler yaklaştıkça formunu ivmelendirdiğine daha önce tanık olduğumuzu göz önünde bulundurunca, endişe edecek bir durum yok. Maçın pozitif çıkarımlarından biri, sezona inişli çıkışlı bir başlangıç yaptıktan sonra zamanla formunu bulan Shane Larkin’in, ilk haftada takımın en etkili ismi olmasıydı. Real Madrid’in sağlam savunması ve özellikle ilk yarıda hızlı hücumları karşısında zorlanan Efes’te Larkin sezonu 21 sayı, 4 ribaund ve 6 asistle açtı.

Real Madrid’de Walter Tavares’in savunmada ve hücumda pota altındaki dominantlığını koruduğu sezon açılışında, bu sezonun dikkatle takip edilmesi gereken isimlerinden biri olan Guerschon Yabusele, 15 sayıyla Thomas Heurtel ile birlikte takımın en skorer ismi oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri: 

Fenerbahçe Beko zor da olsa kazanmayı bildi

EuroLeague sezonunu Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda açan Fenerbahçe Beko, Kızılyıldız karşısında skor açısından oldukça kısır geçen maçta 61-57 galip geldi. Maçın ilk beş dakikasında 14-0’lık seriyle başlayan temsilcimiz, maç boyunca yalnızca dört üçlük bulabildiği ve Nando De Colo’nun formsuz olduğu maçta alan açmak ve skor üretmekte zorlandı.

Son üç dakikasına kadar iki takımın toplamda 100 sayı bulabildiği karşılaşmada Fenerbahçe adına çift hanelere çıkan tek isim, kendine has birebirleri ile geçen sezon bıraktığı yerden devam eden Dyshawn Pierre (13) oldu. Yeni transferlerden Devin Booker 9 ribaund, Pierria Henry 6 asist ve 5 top çalmayla katkı verdi.

Dyshawn Pierre’in son çeyrekte yaptığı harika smaç: 

Kızılyıldız cephesinde, Nikola Kalinic’in eski takımına rakip olduğu maçta çaylak Nikola Ivanovic, 16 sayı üreterek maçın en skorer ismi oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Sezonun açılış günü

İlk günün bir diğer dikkat çekici karşılaşmasında AX Exchange Armani Milan, CSKA Moskova’yı kendi sahasında 84-74 mağlup etti. Nikolo Milutinov’un maçın başında sakatlanıp oyuna devam edemediği karşılaşmada Olimpia Milan, güçlendirdiği kadrosuyla sezona etkileyici bir başlangıç yaptı. Shavon Shields, sahada penetre ettikten sonra boş takım arkadaşını bulmaktan takip smacı yapmaya kadar ofansif olarak takımın lideri olduğunu gösterdi. Shields ile birlikte, Nicolo Melli, iki yılın ardından EuroLeague’deki ilk maçında iyi gözüktü. Takımdaki yeni transferlerin yaradığı hissedilen Sergio Rodriguez, kariyerindeki 300. EuroLeague maçına yakışır bir performansla 17 sayı kaydetti.

Alexey Shved’in ikinci CSKA dönemine ilk beş başladığı Moskova temsilcisinde en etkili isim, geçen sezon kadroya dahil olduğundan bu yana takımın olmazsa olmazlarından biri haline gelen Iffe Lundberg (13 sayı, 7 ribaund, 6 asist) oldu.

Olimpia Milan – CSKA Moskova karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Maccabi Playtika Tel Aviv, Bavyera temsilcisini Wilbekin’in oyunuyla geçti

İlk haftada EuroLeague atmosferinin en net hissedildiği maç olan Maccabi Playtika Tel Aviv – Bayern Münih karşılaşmasında kazanan taraf, 69-68 ile Maccabi oldu. Tel Aviv’de 11 bin seyircinin önünde oynanan karşılaşmada Bayern, üçüncü çeyrekte yeni transferlerinin etkili oyunuyla geriden gelerek maçta öne geçti ve maçın sonuna kadar skor üstünlüğünü korudu ancak son çeyreğinin ikinci yarısına Scottie Wilbekin ağırlığını koydu. 28 sayı ile kariyer rekorunu egale eden Wilbekin, el yakan toplarda takımını galibiyete taşıdı.

Maccabi Playtika Tel Aviv – Bayern Münih karşılaşmasının özet görüntüleri: 

AS Monaco, tarihindeki ilk EuroLeague maçında ilk galibiyetini aldı

Sezonun açılış karşılaşmasında son EuroCup şampiyonu Monaco, Salle Gaston Medecin salonunda Panathinaikos’u 75-63 mağlup ederek EuroLeague’e galibiyetle başladı. Mike James – Donatas Moteijunas ikilisinin iyi gözüktüğü karşılaşmada Monaco, sezon adına umut verdi. Bu durumun Panathinaikos’un zayıflığından mı kaynaklandığını önümüzdeki haftalar gösterecek. Panathinaikos’ta ayakta kalan isim 16 sayı, 6 ribaund ile Ioannis Papapetrou olurken, 27 yaşındaki Yunan oyuncunun hücumda bu kadar öne çıkmasının takım adına olumlu mu olumsuz mu bir sinyal olduğu ise tartışma konusu.

AS Monaco – Panathianikos OPAP karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Beş maçın oynandığı haftanın ikinci günü

İkinci günün açılış maçı olan Rus derbisinde Zenit St. Petersburg, UNICS Kazan’ı 69-70 mağlup ederek haftanın deplasmanda galibiyet alan tek takımı oldu. Karşılıklı serilere sahne olan maçta fark hiçbir zaman bir takım lehine açılmadı ve karşılaşma büyük çekişmeye sahne oldu. Zenit’te yeni transferler Conner Frankamp ve Jordan Loyd, toplamda 28 sayı üreterek galibiyetin mimarlarıydı. UNICS Kazan’da takımın oyun kurucusu Isaiah Canaan, hepsi ikinci devrede olmak üzere 18 sayı kaydederken Mario Hezonja, UNICS kariyerine 14 sayı ile başladı.

Zenit St. Petersburg – UNICS Kazan karşılaşmasının özet görüntüleri:

LDLC ASVEL sezona galibiyetle başladı

Bu sezonun sürpriz takımı olmaya aday LDLC ASVEL, kendi sahasında konuk ettiği Zalgiris Kaunas karşısında hücumda etkileyici bir performans ortaya koyarak maçı 88-76 kazandı. 11/23 üçlük isabetiyle oynayan ASVEL’de yeni transferler Elie Okobo 24 dakikada 23 sayı, Chris Jones 14 sayı, 6 asist, 3 top çalma, Youssoupha Fall 12 sayı, 9 ribaund ile parladı. Zalgiris Kaunas’ta ise oyun kurucular Janis Strelnieks ve kariyerinin ilk EuroLeague maçına çıkan Emmanuel Mudiay’in toplamda bulduğu 33 sayı galibiyet için yeterli olmadı.

LDLC ASVEL – Zalgiris Kaunas karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Olimpiakos, 25 sayı farkla galibiyete uzandı

Haftanın en şaşırtıcı maçında Olimpiakos, Baskonia karşısında 75-50 galip gelirken geçen sezona göre daha iyi olması beklenen iki takımdan biri sezona etkileyici bir başlangıç yaparken diğeri 50 sayıda kaldı. Bu sezonun dikkatle takip edilmesi gereken isimlerinden Sasha Vezenkov, sezona 16 sayıyla başlarken pota altındaki partneri Moustapha Fall da 11 sayı üretti. İlk yarıda yalnızca 22 sayı üretebilen Baskonia’da Rokas Giedraitis 15 sayı, 6 ribaund ile oynarken Matt Costello ilk EuroLeague maçında 11 sayı, 9 ribaund ile oynadı.

Olimpiakos – Baskonia karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Barcelona rahat kazandı

Son olarak bu sezona mutlak şampiyonluk parolasıya başlayan Barcelona, haftanın en çok skor bulan takımı olarak ALBA Berlin’i Palau Blaugrana’da 96-64 mağlup etti. Maç boyunca farklı üstünlüğünü koruyan Barcelona’da sezona Liga ACB’de harika başlayan Nikola Mirotic, saha içinden atış kaçırmadığı maçta 22 sayı üretti. Rokas Jokubaitis’in Barcelona formasıyla ilk maçında 12 sayı ürettiği karşılaşmada ALBA Berlin’de, takımın lideri Luke Sikma 16 sayı, 10 ribaund ile double-double yaptı.

Barcelona’da Sertaç Şanlı, 14 dakika sahada kaldı ve 4/7 isabetle 8 sayı, 2 ribaund ile oynadı. 

Mirotic’in 8/8 ile bulduğu sayılar: 

Barcelona – ALBA Berlin karşılaşmasının özet görüntüleri: 

Haftanın genç oyuncusu

2000 doğumlu Filip Petrusev, Anadolu Efes formasıyla EuroLeague kariyerine harika bir başlangıç yaptı. Sertaç Şanlı’nın ayrılmasının ardından takıma dahil olan Petrusev, 16 dakika sahada kaldığı maçta 6/8 iki sayılık atış isabet oranı ile 17 sayı üretti. 2,11’lik boyuna göre sahada oldukça rahat hareket eden ve yaşına göre ince olmayan Petrusev, hücumdaki becerilerini daha ilk maçında ortaya koydu.

Turkish Airlines EuroLeague’de puan durumu:

Turkish Airlines EuroLeague’in ilk haftasında alınan sonuçlar:

Turkish Airlines EuroLeague’in ikinci haftasının programı ise şöyle:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.