Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çizdiği Hz. Muhammed karikatürleri ile bilinen İsveçli Lars Vilks, trafik kazasında öldü

İslam karşıtı ve Hz. Muhammed ile ilgili karikatürleri ile bilinen İsveçli karikatürist Lars Vilks trafik kazasında hayatını kaybetti. 2007 yılındaki bir fuarda Hz. Muhammed’i köpek olarak tasvir eden Wilks, polis koruması altındaydı. 

İsveç yerel basını, Lars Vilks’in İsveç’in güneyindeki Markaryd kasabası yakınlarındaki bir trafik kazasında öldüğünü duyurdu. Vilks’i taşıyan sivil polis aracı ile kamyonun çarpışması sonrası araçlar alev aldı. Bu kaza sonucunda, Vilks ile birlikte arabada bulunan iki sivil polis memuru öldü, kamyon şoförü ise yaraladı.

Lars Vilks, Hz. Muhammed’in başını bir köpek gövdesi üzerinde resmetmişti.

Polis, dün (3 Ekim) meydana gelen kazada ölen koruma polislerinin kimliğini açıklamadı ancak Vilks’in ortağı olduğu Dagens Nyheter adlı yerel bir gazete ölümü doğruladı. İsveç devlet televizyonu SVT, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Çizdiği karikatürler nedeniyle ölüm tehditlerine maruz kalan 75 yaşındaki Vilks, polis koruması altındaydı. 2007 yılında resmettiği Hz. Muhammed karikatürü İslam dünyasında büyük tepkiyle karşılanmış, dönemin İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, durumu yatıştırmak için 22 Müslüman ülkenin büyükelçileri ile toplantı düzenlemişti. 

Karikatürden sonra El Kaide de Vilks’in başına 100 bin dolar ödül koymuştu.

2015 yılında Vilks, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da ifade özgürlüğü konulu bir panele katılmış ve bu panelde bir film yönetmeni öldürülmüştü. Vilks daha sonra saldırganın asıl hedefinin kendisi olduğunu söylemişti. Vilks, 2007 yılından bu yana korumaları ile gizli bir adreste yaşıyordu.  

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.