Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’ta “tek adam yönetimi”ne devam: Cumhurbaşkanı Kays Said’i eleştirenler tutuklanıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkedeki tek adam rejimini pekiştirmeye devam ediyor. Ülkedeki avukatlar, Tunus polisinin pazar günü (3 Ekim), Cumhurbaşkanı Said’i yönelik eleştirileri ile bilinen bir milletvekilini ve bir televizyon sunucusunu tutukladığını söyledi.

Avukat Samir Ben Omar, tutuklama emrini askeri yargının verdiğini belirtti. Milletvekili Aloui Abdüllatif ve sunucu Ameur Ayed, en son Zaytouna adlı bir televizyon kanalında bir program yapmış ve Said’i şiddetle eleştirip, “hain” demişlerdi. Bunun üzerine polisler, “devlet güvenliğine karşı komplo kurmak ve orduya hakaret etmek” ile suçladığı ikiliyi tutukladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, temmuz ayında ülkedeki siyasi krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle Başbakan Hişam El Meşişi’nin görevine son vermiş ve parlamentoyu askıya almıştı. Geçen ay da anayasayı görmezden gelerek, ülkeyi kararnameler ile yönetme kararı almıştı.

Tunus’ta yıllarca süren ekonomik durgunluk ve siyasi krizi sonrası Said’in bu müdahalesi, birçok Tunuslu tarafından olumlu karşılanmış ancak otokratik yönetimi sona erdiren ve Arap Baharı’nın kalesi olarak bilinen Tunus’un demokratik kazanımları konusunda da şüphe uyandırmıştı.

Said, diktatör olmayacağını ve ülkedeki hak ve özgürlükleri koruyacağına söz vermiş olsa da, temmuz ayından bu yana dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla az sayıda milletvekili eski suçlamaları yüzünden gözaltına alınmış, birçok iş insanı da seyahat yasaklarına maruz bırakılmıştı. Ancak şu ana kadar ülkede yaygın bir tutuklama kampanyası yapılmadı ve Tunus medyası Said ve yetkilileri eleştiren hikayeler yayımlamaya devam ediyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.