Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 Nobel Fizik Ödülü’ne iklim üzerine çalışmalar yürüten üç bilim insanı layık görüldü

2021 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu. Japonya doğumlu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Syukuro Manabe, Almanya vatandaşı Klaus Hasselmann ve İtalya vatandaşı Giorgio Parisi, dünyanın değişen iklimi gibi karmaşık fiziksel sistemleri anlamamıza yardımcı çalışmaları nedeniyle 2021 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Manabe ve Hasselmann ödülün bir yarısının sahibi olurken, ödülün diğer yarısı Parisi’ye verildi. Syukuro Manabe ve Klaus Hasselmann, “dünya ikliminin fiziksel modellemesi, iklimin değişkenliğini ölçme ve küresel ısınmayı güvenilir bir şekilde tahmin etme” üzerine çalışmalar yürüttükleri için ödüle layık görüldü. Giorgio Parisi ise “atomik ölçekten gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerdeki düzensizlik ve dalgalanmaların etkileşiminin keşfi” üzerine çalışmaları nedeniyle ödüle değer bulundu.

İsveç Bilimler Akademisi’nin açıklamasında, “Syukuro Manabe ve Klaus Hasselmann, dünyanın iklimi ve insanlığın onu nasıl etkilediği hakkındaki bilgimizin temelini attığı ve Giorgio Parisi de, düzensiz malzemeler ve rastgele süreçler teorisine yaptığı devrim niteliğindeki katkılarından dolayı bu ödüle layık görüldü” denildi.

Fizik ödülü, ABD’li bilim insanları David Julius ve Ardem Patapoutian’ın ciltte sıcaklık ve dokunmayı algılayan reseptörleri keşfetmeleri dolayısıyla pazartesi günü (4 Ekim) tıp ödülünü kazanmasından sonra bu hafta verilen ikinci Nobel oldu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.