Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 Nobel Tıp Ödülü ABD’li bilim insanları David Julius ve Ardem Patapoutian’a verildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı bilim insanları David Julius ve Ardem Patapoutian, sıcaklık ve dokunma reseptörleriyle ilgili keşifleriyle 2021 Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen ve yüzyılı aşkın bir süredir devam eden ödül 1,15 milyon dolar değerinde.

Nobel Tıp ödülleri, Nobel Barış ve Edebiyat ödüllerinin gölgesi altında kalıyordu. Koronavirüs salgını sayesinde gündeme gelen ödül hakkında bazı bilim insanları, koronavirüs aşısı geliştirenlerin bu yıl veya önümüzdeki yıllarda ödüllendirilebileceğini öne sürmüştü. Ancak bu sene ödül, çalışmaları salgınla ilgili olmayan Julius ve Patapoutian’a gitti.

Geçen yılki ödül de siroz ve karaciğer kanserine neden olan Hepatit C virüsünü belirleme çalışmaları nedeniyle Amerikalı Harvey Alter, Charles Rice ve Briton Michael Houghton’a verilmişti.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, Julius ve Patapoutian’ın keşifleri hakkında, “Isı, soğuk ve mekanik kuvvetin, çevremizdeki dünyayı algılamamıza ve ona uyum sağlamamıza izin veren sinir uyarılarını nasıl başlatabildiğini anlamımıza izin verdi. Bu bilgi, kronik ağrı da dahil olmak üzere çok çeşitli hastalık koşulları için tedaviler geliştirmekte kullanılıyor” dedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.