Nobel Barış Ödülü, Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay’a verildi

2026 Nobel Barış Ödülü

İSTANBUL (Medyascope) – İsveç Nobel Komitesi, 2026 Nobel Barış Ödülü’nü “barışı ve enternasyonel hukuku teşvik etmek için verdiği çaba” nedeniyle Navi Pillay’a verdi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2026 Nobel Barış Ödülü’nün Birleşmiş Milletler eski insan hakları komiseri Navi Pillay’a verildiğini açıkladı. Komitenin X hesabından yapılan paylaşımda, Pillay’ın “barışın ve uluslararası hukukun geliştirilmesine yönelik çabaları” nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Navi Pillay kimdir?

Navanethem “Navi” Pillay, 23 Eylül 1941’de Güney Afrika’nın Durban kentinde doğan hukukçu ve insan hakları savunucusudur. Apartheid döneminde büyüyen Pillay, ırk ayrımcılığına karşı mücadele etti ve insan hakları alanında uluslararası görevler üstlendi.

Bir otobüs şoförünün kızı olan Pillay, 1963’te Natal Üniversitesi’nden lisans, 1965’te hukuk diploması aldı. 1967’de kendi hukuk bürosunu açarak Güney Afrika’nın Natal eyaletinde bu adımı atan ilk kadın oldu.

Apartheid karşıtlarını savundu; siyasi tutukluların cezaevlerinde gördüğü kötü muamele ve işkencenin ortaya çıkarılması için çalıştı. 1982’de Harvard Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisansını, 1988’de hukuk doktorasını tamamladı.

Pillay, 1995’te Güney Afrika Yüksek Mahkemesi’ne atanan ilk beyaz olmayan kadın yargıç oldu. Aynı yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargıç olarak seçildi. Sekiz yıl görev yaptığı mahkemenin dört yıl başkanlığını yürüttü. Ruanda Soykırımı’na ilişkin davalarda cinsel şiddetin soykırım suçu kapsamında değerlendirilebilmesine yönelik uluslararası hukuk içtihadının oluşmasında rol oynadı.

2003’te Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargıç olarak görev yapmaya başlayan Pillay, 2008’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri oldu. Bu görevi 2014’e kadar sürdürdü. Kadın hakları ve uluslararası insan hakları hukukunun korunması alanlarında da çalışmalar yürüttü.

Pillay, İsrail’in Gazze’ye savaşına yönelik Filistin topraklarına ilişkin Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’na başkanlık etti. Ayrıca Gambiya’nın Myanmar’a karşı açtığı soykırım davasında Uluslararası Adalet Divanı’nda geçici yargıç olarak görev yaptı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş